Haberin Kapısı

Araçlarda Kış Bakımı

BİLİM TEKNOLOJİ

Kasım ayına girdiğimiz şu günlerde siz araç sahiplerine kışa hazırlık kapsamında 8 maddelik bir uyarı yazısı hazırladık.

Kış aylarının yaklaşmasıyla araç sahiplerini de bir telaş kapladı. Vatandaşlar hem kendileri hem de ailelerin sağlığı için araçlarını kış aylarına hazırlamaya başladılar. Bu doğrultuda araçlarımızı soğuk havalara için yapmamız gerekenleri 8 maddede sıraladık.

AKÜNÜZÜ KONTROL EDİN

Aracınızın tüm elektriğini sağlayan akünün voltaj ve şarj gücünü kontrol etmenizde fayda var. Ayrıca akü suyu seviyesi düşükse de tamamlamanız gerekiyor. Soğuk havalarda aküdeki kimyasal reaksiyonlar yavaşladığını ve performansının düşeceğini unutmayın.

ANTİFİRİZ TAKVİYESİ ÖNEMLİ

Soğuk havalarda radyatörde olan suyun donmasını önüne geçen antifiriz suyun donma derecesini düşürüyor. Bu sebeple kış aylarına girmeden radyatörünüze olduğu gibi silecek suyu deponuza da antifiriz koymayı ihmal etmemeniz gerekir

KIŞ LASTİKLERİ TAKILMALI

Türkiye’de 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında kullanımı zorunlu olan kış lastikleri içinde geri sayım süreci başladı. Bu sebeple biran önce lastikçilerdeki yoğunluk oluşmadankış lastiklerinizi taktırmanız gerekiyor. Kış lastikleri soğuk ve karlı havalarda aracın yere olan tutunma oranını oldukça artırıyor

ATEŞLEME SİSTEMİ SORUNSUZ OLMALI

Akünün haricinde, ateşleme organları arasında bobinler ve bujilerde bulunuyor. Bu sistemlerde herhangi bir aksaklık aracınızın çalışmamasına sebep olacaktır ve yakıt tüketiminde de negatif bir etkiyi her zaman karşınıza çıkarabilir. Bu yüzden kış mevsimi tam anlamıyla kendini hissettirmeden önce kesinlikle aracınızın buji tırnak ayarı ve temizliğini yaptırın.

EN ÖNEMLİ NOKTALARDAN BİRİ DE FRENLER

Gelen kış mevsimi soğuk ve ıslak zeminde aracınızın iyi durması için fren sistemini de doğrudan ilgilendiriyor. Mevsimin henüz başındayken frenleri ve fren sıvılarını kontrol ettirmenizin önemi çok büyük. Ayrıca kışın, yaz mevsimine göre takip mesafenizi de artırmayı unutmayın.

AYDINLATMALARIN KONTROLÜ YAPILMALI

Aydınlatma parçaları önünüzü görmenize yarayan en önemli parçalardır. Buna ek olarak aydınlatma görünürlüğünüz de etkiler. Yanmayan bir far başınıza çok büyük sorunlar açabilir. Her ne kadar farlarınız yansa da tekrar aydınlatmaları gözden geçirmenin size yararı çok olacaktır.

SİLECEK LASTİKLERİ SAĞLAM OLMALI

Sıcak ve kurak geçen yaz mevsimi boyunca otomobilinizin silecekleri hem az çalıştılar hem de güneşin zararlı ışınlarına uzun süre maruz kaldılar.

Bu nedenle yağışlar tam olarak başlamadan önce otomobil aksesuarı satan yerlerden ya da benzin istasyonlarından aracınızın camlarına göre silecekleri almak önerilir.

ISITMA SOĞUTMA SİSTEMLERİ KANALLARININ KONTROLÜ

Yazın soğuk, kışın sıcak olarak çalıştırdığımız kalorifer sistemleri ısınmaktan ziyade cam buğusu ve buz çözmede de önemli rol oynar. Bu yüzden kış mevsimi tam gelmeden polen filtrenizi, klima gazınızı ve kalorifer kanallarınızı tamamıyla kontrol ettirin. Ayrıca cam ve varsa ayna ısıtıcılarının fonksiyonu da kontrol edilmelidir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.