Haberin Kapısı
2020-04-26 15:14:53

Evrenselleşebilen İnsan

Dr. Mürşid Seyda

26 Nisan 2020, 15:14

İnsan küçük bir kainat, kainat büyük bir insandır. Fiziki kainatın sahip olduğu kabiliyetler insanda da mevcuttur. Evrende var olan zıtlıklar, çatışmalar, yıkılışlar, oluşum ve enerjilerin hepsi insanda da vardır. Evren başlangıçta bir zerre idi. Ama o zerre kainatın mevcut ağırlığı kadar ağır, sahip olduğu tüm enerjiler kadar enerjikti ; İnsan da aynı şekilde. İnsan öyle bir harf ki içinde evren yazılıdır. Evren’in içinde yaşayan sınırsız canlı olduğu gibi insanın içinde de yaşayan sayısız canlı vardır. İnsanın küçük bir evren olması gerçeği, insanın da tıpkı evren gibi sayısız, sınırsız imkan ve olasıklar taşıyan bir varlık olduğu gerçeğini barındırır.

Şeyh Galip ne güzel söylemiş :

‘’Hoşça bak zatına kim zübde-i alemsin sen Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen.’’

Tercümesi : ‘’ Kendine hoşça bir bak, sen alemin özüsün,
Yaratılmış olan varlıkların gözbebeği olan insansın.’’

Evrenin özünü barındıran insan yeryüzünün aynı zamanda görevli bir varlığıdır.
‘’Hani Rabbin meleklere ,’’ Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım’’ demişti.Onlar, ‘’Biz seni eksiksiz bilirken ve durmadan övgü ile tenzih ederken orada fesat çıkaracak ve kan dökecek birini mi yaratacaksın ?’’ dediler.Allah cc ‘’ Şüphe yok ki, ben sizin bilmediklerinizi bilirim.’’ buyurudu.
Pratik anlamda fazla değer taşımıyor gibi görünen bu olayın detaylı anlatımı bize ilerdeki yönetim ve yapılacaklarla ilgili bilgi vermektedir. “Süleymân’ın emrine de kasırga (gibi esen) rüzgârı verdik; onun emriyle içinde bereketler yarattığımız yere doğru eserdi. Biz her şeyi biliriz.” (el-Enbiyâ, 81)
Kendisi için dalgıçlık ve daha başka birtakım işler yapan bazı cinleri (şeytanları) da onun emrine verdik. Biz onları gözetim altında tutardık. [38, 37-38]
Evrene sığmayan insanın, yeryüzünde halife olarak görülmesi, emrilerinde bazı canlıların olması her dönem için geçerlidir mutlak temsilci olmak için evrenin frekansıyla uyumlu bireyler olmak gerektiği düşüncesindeyim.(Kendini size açması için ondan biri olmalısınız).

Bu vesile ile bayramınızı tebrik eder , Allah cc ‘ın Er-Rahim ve Er-Rahman tecellisinin günahlarımıza mağfiret eylemsini niyaz ederim.

Yorumlar (1)

Emanullah Seyda 4 Yıl Önce

Kalemine sağlık kardeşim

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.