Haberin Kapısı
2017-08-19 00:24:44

Malatya'da Heykellerin Nasıl Yapıldı

Ramazan Peri

perimedya@gmail.com 19 Ağustos 2017, 00:24

Malatya'da çift heykel olarak da adlandırılan Atatürk anıtı,1948 yıllarında yaptırılmıştır. İki bölümlü anıtın, birinci bölümü taş kaide, ikinci bölümü bronz Atatürk ve bayrak taşıyan çıplak genç erkek figüründen oluşmaktadır. Anıtın mimarı Nejat Sirel, heykeltıraşı Hakkı Bey'dir. Yapılış devrinde dönemin Valisi Ahmet Kınık tarafından halktan yüz otuz bin lira toplanarak yaptırılmıştır.

Malatya, İl merkezinde Çavuşoğlu mahallesinde bulunan Taşhoron Kilisesi yapı itibariyle 17 yy özelliğini taşımaktadır. Ahşap kubbesi çökmüş olan bina günümüzde kullanılmamaktadır.

Malatya'nın eski Hükümet Konağı, şu andaki Belediyenin yanında bulunan, Ziraat Bankası'nın yerinde, iki katlı ahşap bir binaydı. Cumhuriyet öncesi Mutasarrıflık döneminde Hükümet Binası olarak kullanılmaktaydı. Şimdiki Hükümet binasının yerinde Hamikoğlu Hanı ismi ile bilinen işhanı kamulaştırılarak 1941 yılında günümüzde kullanılan Hükümet binası yapılmıştır. Eski tarihi ahşap bina ise korunamamış ve yıkılmıştır.

Malatya Valiliği önündeki Kapalı Çarşının üzerindeki meydanda yer alan İsmet İnönü anıtı ise,1947 yıllarında heykeltıraş Nejat Sirel ve Hakkı Bey tarafından yapılmıştır. Bu anıt, iki kademeli olup, taş kaide ve bronz İsmet İnönü heykelinden oluşmakta olup dönemin valisi Ahmet Kınık tarafından yüz altmış bin lira halktan para toplanarak yaptırılmıştır. Taş kaide yüzeylerinde kabartma kompozisyonu ayrıca yer almaktadır.

.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.