Haberin Kapısı

Fatih Sultan Mehmet Han Macunu

SAĞLIK

Bu kür için, iranlı ve arap bitkisel tedavi uzmanları ile Osmanlının otacı kültürüne sahip olan en yetkili kişiler Fatih Sultan Mehmet için bir kuvvet macunu hazırlamışlardı.

Bu kür için, iranlı ve arap bitkisel tedavi uzmanları ile Osmanlının otacı kültürüne sahip olan en yetkili kişiler Fatih Sultan Mehmet için bir kuvvet macunu hazırlamışlardı.

Topkapı Müzesindeki arşivlerden araştırılıp elde edilen bilgiye göre İstanbul’u ele geçirmiş ve böylece koca bir çağın sona ermesine yol açmış olan ünlü Osmanlı Hakanı Fatih Sultan Mehmet’e Acem ve Arap hekimlerince hazırlanan bir kuvvet macunu onu her yönden gençleştirmekteydi.

Topkapı Sarayı arşivindeki bir yazıda bu macun için şunlar yazılıdır:

İşbu macun, padişah hazinesinden çıkmıştır ki Arap ve Acem hekimleri ittifakla Fatih Sultan Mehmet Han hazretlerine terkip edip yapmışlardır. Cümleten nef”i budur ki bir kimse erlikten kalmış olsa, bir hatun doğurmasa veya bedeninde ne tür illetler varsa, kırk sabah kırk akşam bu macunu yediği vakit 15-20 yaşında yiğit gibi kadın ise çiçeği burnunda kız gibi olur.

Fatih Sultan Mehmet Han Macunu tarifi

Malzemeleri

32 gram tarçın
32 gram karanfil
32 gram anasonu mısrı
16 gram kereviz tohumu
16 gram ud-ul kahr
32 gram fulful
32 gram kebabe
32 gram ısırgan otu
32 gram havuç tohumu
32 gram şalgam tohumu
32 gram turp tohumu
32 gram mastika sakızı
32 gram sinameki
32 gram ak günlük
32 gram üzerlik tohumu
32 gram acıbadem yağı
64 gram çörek otu
16 gram misk
192 gram şeker
2 ¼ kilo bal

Yapılışı: Demir bir havanın içinde şekerle bütün baharat iyice dövülerek toz haline getirilir. Sonra bu toz 2 ¼ kilo saf balla iyice karıştırılır.

Tam 3 saat durup dinlenmeksizin işlenecek olan macun koyu bir kıvama getirilir. Bu macun sabahları ve akşamları aç karnına 19.2 gramlık parçalar halinde yenir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.