Haberin Kapısı

Takvanın Hakikati

TASAVVUF

Takva kelimesinin asıl manası nefsi korumaktır. Bu ise korkulan şeyin durumuna göre değişir. Öyleyse takvanın esası Allah (c.c.) korkusudur.

Ey doğru yolu arayan kişi, bilesin ki takva bir fazilettir. Kur’an, insanla Halik’in arasını onunla düzenlemek istemiştir. Bu kelimenin Kur’an’da çeşitli yerlerde bilhassa ahlaki ve içtimai ayetlerde tekrar edilmesi bu sebeptendir.

Takvadan kasıt ise, insanın Rabb’ını gazaba getirecek, nefsine veya başkalarına zarar verecek şeylerden sakınmaktır.

Takva kelimesinin asıl manası nefsi korumaktır. Bu ise korkulan şeyin durumuna göre değişir. Öyleyse takvanın esası Allah (c.c.) korkusudur. Korku, korkulanı bilmeyi gerektirir. Buradan anlaşılıyor ki, Allah (c.c.)’ı bilen basireti nisbetinde Allah (c.c.)’tan korkandır. Allah (cc.)’tan korkan, Allah (c.c.)’tan ittika eden, sakınandır. Müttakiler ise, nefislerini Allah (c.c)’ın dünya ve ahiretteki azab ve gazabından koruyan kimselerdir. Bu korunma ise, Allah (c.c.)’ın tayin ettiği hududları aşmamak, emirlerine riayet etmek, yasaklarından sakınmakla lerin dışında da bir şeyi yasaklamaz. Bunun içindir ki, Kur’an müttakileri faziletlerle donanmış gerçek insan olarak niteler:

“Namazda yüzlerinizi doğu ve batıya çevirmeniz iyilik ve taat değildir. Lakin (birr) iyilik; Allah’a ahiret gününe, meleklere, kitaplara ve peygamberlere iman eden, malını Allah sevgisiyni yerine getirenlerin, sıkıntıda ve hastalıkta ve muharebenin kızıştığı zamanlarda sabr ü metanet gösterenlerin birridir. Onlar yok mu? İmanlarında ve birr ü taat iddiasında sadık olanlar onlardır. Ve onlar takvaya erenlerin de ta kendileridir.” (1)

Beşeriyet takvayı bilip gereğiyle amil olsaydı, şerrin baskısı sönmüş, İslam’ın hakimiyeti kurulmuş olurdu. Eğer sen, müsterşidin, saydığımız kendisine has şartlarını veya en mühimlerini devam ettirirsen, müttaki olup, selef-i salihinin izini takip edenlerden olursun inşaallah.

Şeyh Muhammed Nurullah El-Cezeri/Tasavvufun Sırları

Tercüme: İbrahim Öztürk

-------------------

(1) El-Bakara: 177

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.