Haberin Kapısı
2017-11-06 16:10:06

Yıkılışımız ve Darbeler İttihat Terakki Kafası

Suat Gün

06 Kasım 2017, 16:10

Yıkılışı ve darbelerin nasıl bir şey olduğunu, nasıl bir diktatörlük kurulduğunu sembolik padişah Sultan V. Mehmed Reşad ve Dönemi’ni öğrendiğinizde anlıyorsunuz: Padişah bile sindirilmiş, konuşamıyor. Karar alamıyor, kendi özel kalem müdürünü atayamıyor. Peki, bunları, bu yapıları kim kurdu? Bu yapıyı kim kurguladı? Kim ittihat ve Terakki ismini buldu, bu isim hangi batılı kavramdan türetilerek ülkeye sokuldu, kimler soktu, perde arkasında kimler vardı? Batılı istihbarat örgütlerinin çalışmaları nelerdi, casus gazeteciler kimlerdi, bunlara fikir ve ilhamı kimler veriyordu? İngiliz, Fransız ve Alman elçiliklerini suyolu yapmış yazar, fikir adamı ve siyasiler kimlerdi artık bunlarında ortaya çıkartılmasının zamanının geldiği kanaatindeyiz.

Kötü ve yanlış tarih okumaları fikri ve zihni bulanıklığın, buhranın, doğruyu yanlıştan ayırt etmeyen şaşırmanın temel kaynağıdır. Sn. Meclis Başkanımız, fikir ve derin düşünce adamı İsmail Kahraman Bey İttihat ve Terakki Partisini çok iyi araştırmamız gerektiğini söylüyor:“İttihat ve Terakki kafasını çok iyi tanımamız gerekir. İttihat ve Terakki kafasının mutlaka incelenmesi kanaatindeyim”. Diyerek akademisyenlerimizi göreve ve araştırmaya davet ediyor.

Benim esas üstünde durmayı gerekli gördüğüm husus; üçüncü oturumda konuşan Prof. Dr Necmettin ALKAN’ın ele aldığı; Türk Alman Askeri İttifakı: İttihatçı Oldu Bittisi mi? Yoksa Modern Osmanlı Diplomasisinin Bir Sonucu mu? Sunumu oldu. Hocanın anlatımından Türk-Alman ittifakı, Osmanlı derin devletinin tercihi gibi bir anlatım ortaya çıktı. Bu kanaate başta İttihatçıların devirdiği Kamil Paşa Hükümeti’nin Başbakanı Kamil Paşa’nın 3. Kuşak torunu Aymelek Aydeniz Hanım itiraz etti. Bu itiraz aile bilgisine ve görgüsüne dayalı bir itiraz olduğu için tarihi bir belge mahiyetindedir. Doğru hüküm vermek noktasında son derece önemli bir itirazdır. Sn. Profesörün bu çok spekülatif sunumunun bence bilimsel bir temeli yoktur.  Neden yoktur?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.