28.05.2017, 19:14

Avrupa’yı Baştanbaşa Irkçı Partiler İstila Etti

BELÇİKA:

Belçika'nın Valonya bölgesinde faaliyet gösteren aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) Partisi'nin Başkanı Daniel Feret

Avrupa'da büyük tepkilere sebep olan ırkçı Geert Wilders'in liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV)'nin Hollanda'da Orta ve Doğu Avrupalıları hedef alan bir siteyi yayına sokmasının ardından benzer bir site de Belçika'da devreye sokuldu. İslam ve yabancı karşıtlığıyla tanınan Flaman Menfaati (Vlaams Belang- VB) partisi Hollanda'daki sitenin bir benzerine imza attı.

HOLLANDA

Hollanda’da iki yıl önce Fas kökenlilere sarf ettiği sözlerinden sonra hakkında ırkçılık, ayrımcılık ve hakaret gibi suçlardan dava açılan aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (PVV) lideri Geert Wilders “Eğer Faslılar az olsa Lahey daha az sorunlu bir kent olurdu.” ifadesini kullanmıştı. Babası Nazi kurbanı bir Yahudi, annesi bir göçmen olan Wilders göçmen karşıtı faaliyetleri destekliyor!?

Wilders, sosyal medya hesabından gece boyu tweet atarak Bakan Kaya’ya “Git ve asla geri dönme, lütfen Hollanda’daki tüm Türk taraftarlarınızı da yanına al. Güle güle git” kelimelerini yazdı, durdu.

ALMANYA

Irkçı söylem Almanya’da; Pegida Köln'de Kögida, Berlin'de Begida, Düsseldorf'ta Dügida ve Bonn'da Bogida ismiyle ortaya çıktı.

Avrupa'da yükselen aşırı sağ, Pegida ve son olarak Paris'teki Charlie Hebdo saldırıları Avrupa'da yaşayan Müslümanlara yönelik tehditler giderek artıracağa benziyor. Almanya’da: Irkçıların şaşırtan çıkışı geçmişe yeni bir yolculuk gibi gözüküyor.

Avrupa'da yaşanan ekonomik krize karşı ortaya çıkan protesto gösterileri ülkedeki aşırı sağ partilerin kurulmasında büyük rol oynadı. Euro para birimine karşı başlayan protesto gösterileri Alternatif Parti'nin ortaya çıkmasına neden oldu. Alternatif Parti (AfD) son yerel seçimlerde seçmenlerin % 25'inden oy aldı.

İslam karşıtlığının yükseldiği Almanya'da ise Almanya İçin Alternatif Partisi genel seçimlerde % 7 oy aldı. Söz konusu parti bugün Pegida eylemlerinin en büyük destekçisi konumunda.

Almanya'nın Mecklenburg Vorpommern eyaletinde yapılan parlamento seçimlerinin tek kazananı ırkçı söylemleriyle bilinen Almanya için Alternatif Partisi (AfD) oldu.

2013'teki seçimlerde yüzde 5'lik barajı geçemeyen parti, son anketlere göre yüzde 10-12 arasında bir oya sahip. 2017'de Almanya'da düzenlenecek olan seçimlerde parlamentoya girmesi bekleniyor.

Aşırı sağ söylemlere sahip olan parti Neo-Nazi sempatizanı bir parti olarak öne çıkıyor. AB karşıtı bir politika izleyeceğini deklare ediyor.

Liderliğini Frauke Petry'in yaptığı Alternatif Parti, İslam karşıtı bir söyleme sahip. Parti, “İslam Almanya'ya ait değil" sloganıyla “camilerin yapımına karşı çıkıyor”.

Almanya’da ; Alternatif Parti şu an; %7 oy potansiyeline sahip; İslam ve göçmen karşıtı, Türkiye’nin AB’ye girmesine karşı, Neo Nazi sempatizanı…

FRANSA

Fransa'da Le Pen'in lideri olduğu ulusal cephe % 25 oy alarak birinci parti olurken, İngiltere'de sağcı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi yüzde 27 oyla seçimi kazandı.

Irkçı söylemleriyle tanınan Marine Le Pen’in başkanı bulunduğu parti giderek Fransa’nın kaderinde daha büyük rol alacağı görülüyor.

Avrupa'nın diğer ırkçı partileri, Charlie Hebdo saldırısının ardından Fransa’da 1981'de kaldırılan ölüm cezasının geri gelmesini gündeme getiren Faşist Ulusal Cephe'ye tebrikler yağdırmaya başladılar. Faşist Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Hans-Christian Strache, Le Pen'i kutlayarak bu seçim zaferinin "bütün Avrupa için örnek olacağını" dile getirdi. Polonya'daki Faşist Hukuk ve Adalet Partisi (PIS) ve Almanya'da Faşist Almanya İçin Alternatif (AfD) partileri de Ulusal Cephe'ye desteklerini bildirdiler.

Fransa’da 2012 yılında yapılan Başkanlık seçimlerini ilk turda %28 ile merkez sol aday Hollande kazanmıştı. Ancak ikinci olan aday, göçmen düşmanı Sarkozy (%27) idi ve Faşist Parti Ulusal Cephe temsilcisi Marine Le Pen %18 oy almıştı.

Fransa’da Le Pen'in hızı durdurulamıyor, aşırı milliyetçi görüşlere sahip olan Le Pen'in liderliğindeki Ulusal Cephe Partisi göçmenlik ve Avrupa Birliği karşıtı bir tutum izliyor. Popülist bir söylem kullanan Le Pen liderliğindeki parti son dönemde oylarını hızla yükseltiyor.

2011'de partiyi babası Jean Marie Le Pen'den devralan Marina Le Pen, aşırı sağı temsil ediyor. Üyeleri arasında Nazi sempatizanları ve eski Vichy rejiminin üyeleri bulunuyor.

Le Pen, Yahudi karşıtı ve ırkçı bir söylem taşıyan ifadelerde kullanıyor. Ülkedeki son seçimlerin ilk turunda yüzde 27 oy alan partinin oyları ikinci turda azalsa da 13 bölgede zafer elde etti.

Le Pen, Fransa'da 2017 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partisinin adayı oldu.

Fransa; Ulusal Cephe Partisi, %28 oy potansiyeline sahip; İslam ve göçmen karşıtlığı, Türkiye’nin AB’ye girmesine karşı, Irkçı ve Neo Nazi sempatizanı bir politika takip ediyor.

DANİMARKA

Aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi Danimarka'daki seçimlerden yüzde 27 oy alarak galip çıktı. Danimarka Halk Partisi 3. Parti durumuna geldi.

MACARİSTAN

Macaristan’da ırkçı görüşleriyle bilinen partiler dikkat çekici sonuçlar aldılar.

Macaristan: Aşırı sağın merkezi haline geldi. Milliyetçi ve aşırı sağ söylemlere sahip olan Viktor Orban, Hıristiyan Demokrat partisi (K.D.N.P)'nin başında bulunuyor. Başbakan Orban, özellikle göçmen krizine karşı aşırı politikalara başvuran bir isim. Avrupa'da otoriter bir lider olarak biliniyor. Dünnyanın endişeyle takip ettiği Macaristan'daki son iki parlamento seçimini de Orban kazandı.

Orban, aşırı sağcı, göçmenlik karşıtı ve popülist politikaları takip ediyor. Ülkedeki diğer aşırı sağcı parti olan Jobbik'te aşırı sağ söylemlere sahip ve göçmen karşıtı bir politikanın izlenmesine destek veriyor. Jobbik, AB'nden ayrılmayı destekleyen bir parti ve bunun için referandum yapılmasını istiyor. Jobbik, AB'yi Siyonist İsrail'in Macaristan'a ve dünyaya hâkim olma çabasının bir parçası olarak görüyor.

Macaristan; Hıristiyan Demokrat Partisi, %45 Göçmen ve İslam karşıtı, Türkiye’nin AB’ye girmesine karşı, AB’nin dağılmasını istiyor.

AVUSTURYA

Milliyetçi ve göçmen karşıtı Özgürlük Partisi, adayı Norbert Hofer, 2016 Nisan ayı sonlarında Avusturya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda önde gelen lider oldu ve oyların yüzde 35,1'ini kazandı. Aşırı sağın adayı Hofer, Mayıs seçimlerinde oyların yüzde %49,7'sini aldı. Yeşil Parti'nin adayı Alexander Van der Bellen'e büyük bir darbe indirdi. Mayıs ayındaki seçimlerin mahkeme kararı ile tekrarlanmasından sonra yapılan son seçimlerde Bellen küçük bir oy farkı ile aşırı sağ partinin aday Hofer'ın önüne geçti ve seçimleri kazandı.

Hofer, kampanya sürecinde göçmen karşıtı söylemler kullandı. Ülkenin sınırlarını ve orduyu güçlendireceğini söyledi. Hofer'ın partisi 183 sandalyeli Avusturya parlamentosunda 40 sandalyeye sahip.

Avusturya'da yine aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi yüzde 20 ile üçüncü parti olmayı başardı.

Avusturya; Özgürlük Partisi; oy oranı %49, İslam ve göçmen karşıtlığı, Avusturya’nın silahlandırılması politikasını takip ediyor.

POLONYA

Polonya: Seçimler AB ve göç karşıtı Kaczynski'nin zaferi ile sonuçlandı.

Polonya diğer Avrupa ülkelerine göre aşırı söylemlerin az olduğu bir ülke. Yine de ülkenin sağ partisi olan Hukuk ve Adalet Partisi, 2015 parlamento seçimlerinde genel oyların yüzde 39'unu kazanarak hükümeti kurdu.

2001'de kurulan partinin genel başkanı ve eski Başbakan Lech Kaczynski'nin 2010 yılında uçak kazasında ölmesinden sonra yerine kardeşi Jaroslaw Kaczynski geldi. ABD ve NATO'yla güçlü bağları savunan ve AB'ye mesafeli duran sağcı Hukuk ve Adalet Partisi, Polonya'nın Euro Bölgesi'ne dahil olmasına şiddetle karşı çıkıyor.

Polonya; Hukuk ve Adalet Partisi;%39 oya sahip, Irkçı söylemleri var, göçmen karşıtı bir politika takip ediyor.

İSVEÇ

İsveç: 'Beyaz egemenliği'ni savunan partinin 49 sandalyesi var

Ülkedeki aşırı sağcı İsveç Demokrat Partisi Eylül 2014'teki seçimlerden % 13 oy aldı. Beyazların egemenliğini savunuyor. 349 sandalyeli parlamentonun 49'unu ellerinde bulunduruyor.

Ülkedeki diğer partiler İsveç Demokrat Partisi ile koalisyon hükümeti kurmak istemiyor. Aşırı sağcı parti, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkıyor ve göçün sınırlandırılmasını savunuyor. AB üyeliği için referandum yapılması da partinin diğer önemli vaadi olarak öne çıkıyor.

YUNANİSTAN

Yunanistan'da da Neo-Naziler yükseliyor: Ülkede 1980'de kurulan faşist Altın Şafak Partisi son dönemde yükselişe geçti. 2012'deki seçimlerde, Yunan Parlamentosu'na ilk kez giren ve 18 sandalye kazanan parti dikkatleri üzerinde topluyor. Partinin yükselişi ülkede yaşanan ekonomik krize, artan borç yüküne ve kemer sıkma politikalarına bağlı olarak gerçekleşti.

Avrupa Konseyi, Altın Şafak Partisini 2013 yılında şiddet yanlısı 'Neo-Nazi' olarak nitelendirmişti. Parti, göçmen karşıtı görüşlere sahip ve Rusya ile savunma alanında işbirliği yapmayı savunuyor. Ülkede yaşanan ekonomik krizin de Euro'dan kaynaklandığını iddia ediyor.

Yunan mahkemesi 2013'te aralarında partinin lideri Nikos Michaloliakos'un bulunduğu birçok üst düzey ismini suç örgütü kurmak suçlaması ile tutukladı. Parti, Yunanistan'ın İslamlaşmaya başladığını savunuyor.

Yunanistan; Altın Şafak Partisi %7 oy potansiyeline sahip, İslam ve göçmen karşıtı, Neo Nazi sempatizanı bir politika takip ediyor.

İsveç Demokrasi Partisi: Oy oranı%13, göçmen karşıtı ve Türkiye’nin AB üyeliğine karşı bir politika izliyor.

Görüldüğü gibi belli başlı Avrupa ülkelerinde İslam karşıtı ve Irkçı söylemleri benimseyen partiler büyük bir yükseliş içinde bulunuyorlar. Bu partiler İslam karşıtı oldukları kadar Avrupa Birliği’ne de karşı çıkıyorlar. Bu durum gelecekte ekonomik bir sarsıntı olmazsa dahi Avrupa Birliği’nin dağılacağını göstermektedir. AB’nin dağılması Trump politikalarıyla paralellik taşımaktadır.

Yorumlar (0)
15
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:36
Güneş 06:10
Öğle 13:08
İkindi 16:54
Akşam 19:56
Yatsı 21:23
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 33 51
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Karagümrük 33 31
18. Gaziantep FK 32 31
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 33 17
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Bandırmaspor 31 49
8. Boluspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Manisa FK 31 36
12. Keçiörengücü 30 36
13. Şanlıurfaspor 30 34
14. Ümraniye 30 34
15. Tuzlaspor 31 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 31 14
Günün Karikatürü Tümü