31.10.2015, 16:09

Kaderi İnkâr Edenlere Hodri Meydan!

Rahman ve Rahîm olan Allah’ın adıyla!

Böylesine hayırlı ve faydalı hizmeti kaderimizde takdir edip yazan, zamanı gelince de kazasıyla gerçekleştiren ve cüz’i irademiz ile kesbimizde bizi buna muvaffak kılan ALLAH’U TEA’LA’ YA sonsuz hamdı ve senalar olsun.

Kâinatın yüzü suyu hürmetine yaratıldığı Peygamber efendimize, âline ve ashabına sonsuz salata selam olsun.

Bu hayırlı hizmete vesile olan büyüklerimizden ve geceli gündüzlü çalışıp fedakârlık gösteren Ramazan beyden ve diğer kardeşlerimizden de ALLAH’U TEA’LA ebediyen razı olsun.

Biz acize de bu hizmette: İslam’da Gerçek İtikad bölümü lütfedildi. Malum olduğu üzere akaid konusu dinimizde en mühim meselelerden biridir. Ancak maalesef bu kadar önemli bir konuda haddini aşıp bozuk görüşlerle insanları yanlışa ve batıla sürükleyen aydınlar (!) bir kısım medyada cirit atmakta, hem kendilerini hem de başkalarını dalalete sürüklemektedirler.

Bu tahribatlardan biri de: Kadere İmanı inkârdır. İlahi kaderi inkâr eden bu güruh, küllî iradeyi yok sayıp her şeyi kullara, cüzi iradeye hamlederek onlara (hâşâ) kader yetkisi vermektedirler. Bu sebeple de onlara kaderiler denmektedir. Kaderîler’de asıl başı çekenler kureyş müşrikleridir. Ebu Hüreyre (R.A.) şöyle demiştir: “Kureyş müşrikleri peygamber (S.A.V.)’e gelip kader konusunu 2 ( inkâr etmek üzere) onunla münakaşaya girdiler. Bunun üzerine (şu âyet-i kerîmeler) nazil oldu :” O gün, (kaderi inkâr edenler) yüzleri üstü ateşe sürüklenirlerken (onlara) : Tadın! Sekar (cehennemin)in dokunuşunu (şiddetli acı ve elemini). Muhakkak ki BİZ (A’ZîMUŞŞAN) ! her şeyi bir kaderle yarattık (denir).” (Kamer suresi;48. ve 49. Âyet-i Kerîme)

Abdullah bin Ömer (R.A.)’den merfu (muttasıl ve sahih ) olarak rivayet edildiğine göre şöyle demiştir : “Kaderiyecîler, bu ümmetin mecusileridir. Eğer hastalanırlarsa onları ziyaret etmeyin, ölürlerse cenazelerine katılmayın! ” (Ebu Davut, Sünnet) Kaderiler, kelime oyunlu hilelerle insanların aklını çelmekte ve dalalete hatta inkâra sürüklemektedirler. Şimdi bu (üç kısım) hilelerini ve bunların batıl ve yanlış olduğunun ispatını sıralıyoruz:

1. Hileleri:

İman esaslarını açıklayan ve Cibril hadisi diye meşhur olan en sahih rivayet; Buharî’nin rivayetidir, metni de şöyledir :” İman; ALLAH’A, meleklerine, O’nun(ALLAH’U 3 TEA’LA’nın) huzuruna varmaya ve resullerine (peygamberlerine) inanman ve (öldükten sonra kabirden dirilip) mahşere gönderilmeye inanmandır.” (Ebu Hüreyre (R.A.)’den, Sahih-i Buharî- İman Bölümü)

Görüldüğü üzere bu (en sahih ) hadis-i şerîfte kadere iman zikredilmiyor, dolayısıyla kadere inanmak imanın şartlarından değildir.

1.Hilelerinin reddi ve iptali:

Şimdi bizde onlara diyoruz ki: Sizin bu sapık ve yanlış fikrinize göre, kitaplara imanı da (hâşâ) inkâr etmek gerekir. Çünkü bu hadis-i şerîfte kitaplara iman da zikredilmiyor. Eğer bu sapık ve kıt görüşlüler deseler ki: Kitaplara iman başka hadis-i şerîflerde sabittir. Biz de deriz ki: Behey gafiller! Kadere iman da başka birçok (sahih ve hasen ) hadis-i şerîflerde sabittir. Belki onlardan haberiniz yoktur. İşte onlardan bazıları:

Sahih-i Buharî’den:

Ebu Hüreyre (R.A.)’den rivayet edildiğine göre, peygamber efendimiz (Sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdular : “Nezir(adak), âdemoğluna (insana) takdir edilmemiş bir şeyi getirmez (ulaştırmaz). Ancak ona kaderinde takdir edilen şeyi ulaştırır.” ( Sahih-i Buharî-Yeminler Ve Nezir Kitabı – Bab: 27 )

(Yine) Ebu Hüreyre (R.A) demiştir ki: Peygamber (Sallallahu aleyhi ve sellem) bana dedi ki : “Kalem(in yazdığı) kurudu. Senin ulaşacağın (her) şeyin sübutu ile. (Sahih-i Buharî, Kader Kitabı-Bab :2)

Sahih-i Müslîm’den :

Abdullah bin A’mr (R.A.) demiştir ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem)’den şöyle buyurduğunu işittim: 4 “ALLAH (CELLE CELALUHU), gökleri ve yeri yaratmadan elli bin sene önce, mahlûkatın mukadderatını (kaderlerini) yazdı.” (Sahih-i Müslîm, Kader Kitabı)

Tirmizî’nin Sünen’inden:

Hz.Ali (R.A.)’den (rivayet edildiğine göre), peygamber (Sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu : “Kul, dört(hakikat)e inanmadıkça iman etmemiştir; ALLAH’tan başka ilah olmadığına ve şüphesiz benim ALLAH’ın rasulu olup hakk ile gönderdiğine şehadet (kalp ile tasdik dil ile ikrar) etmeli. Ölüme inanmalı. Ölümden sonraki dirilişe inanmalı. Ve kadere inanmalıdır.” (Sünen-i Tirmizî, sahih olarak - Hayrıyla Ve Şerriyle Kadere İman Babı)

İbnu Mace’nin Sünen’inden:

Cabir (R.A.), rasulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem)’in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: “Bir nefse(cana) takdir edilen şey mutlaka yerine gelir (gerçekleşir). “ (Zevaid-i Sünen-i İbnu Mace)

Ahmed Bin Hanbel’in Müsned’inden :

Ebu Hazm’dan oda A’mr bin Hişam’dan, oda babasından ve (babası vasıtasıyla) dedesinden şöyle rivayet edilmiştir : Muhakkak ki rasulullah (Sallallahu aleyhi ve selem) şöyle buyurdu : “Kişi, hayrıyla ve şerriyle, kadere inanmadıkça iman etmemiştir.” (Sünen-i Ahmed bin Hanbel, Kadere İman Babı – Sahih olarak)

2.Hileleri:

Kader konusu ahad haberle (haber-i vahidle) sabittir. Haber-i vahid de delil olmaz.

5 2.Hilelerinin reddi ve iptali:

Bu söz iki cihetle boş ve asılsızdır; Hem hadis literatüründe hem de Kur’an ahkâmında. Hadis-i şerîf cihetince: Kader konusu: Manevi mütevatirle sabittir. Çünkü kader hakkında birçok (sahih ve hasen) hadis-i şerîf vardır, isteyen hadis-i şerîf kitaplarını araştırabilir. Yukarıda zikrettiğimiz hadis-i şerifler de onlardan sadece bazısıdır.

Kur’an ahkâmınca ise: Lâfzen mütevatirdir. Çünkü kur’an-ı kerîmin her bir âyeti lafzen mütevatirdir. Kader hakkında bir değil birçok âyet-i kerîme vardır.

3. Hileleri:

Bakara suresi’nin 177. âyet-i kerîmesi (ki mea’li) :” Ancak (asıl) iyilik, bir kimsenin; ALLAH’a, ahiret gününe, meleklere, kitaba ve peygamberlere inanmasıdır.”

Bu ayet-i kerîmede iman esasları zikredildiği halde kadere iman zikredilmiyor (dolayısıyla kadere inanmak şart değildir).

3.Hilelerinin reddi ve iptali :

Yine diyoruz ki: Âyet-i kerîmeyi dikkatlice okursanız göreceksiniz ki orda :” Kitaba” (tekil olarak) zikrediliyor, kitaplara (çoğul olarak) değil. O halde sizin kıt ve batıl fikrinize göre sadece bir kitaba (Kur’an-ı Ker’ime) inanıp diğer üç hakk kitaba inanmamak gerekir. Eğer yine derseniz ki: Diğer üç kitabın varlığı ve hakk oluşu başka âyet-i kerîmelerde mevcuttur. Bizde yine deriz ki: Be hey gafiller! Kader konusu da başka âyet-i kerîmelerde sabittir (mevcuttur). Belki onlardan da haberiniz yoktur, işte onlardan da bazıları : “Muhakkak ki BİZ(A’ZİMUŞŞAN), her şeyi (önceden belirlediğimiz) bir kaderle yarattık.” (Kamer suresi: 49) Bu âyet-i kerîme’nin kaderi inkâr edenlere karşı nazil olduğunu zikretmiştik.

6 “ ALLAH’ın emri, (önceden) takdir edilmiş bir kaderledir.” (Ahzab suresi: 38)

“ Her şeyi yaratıp mukadderatını (kaderini) takdir eden (ALLAH yüceler yücesi)dir.” (Elfurkan suresi: 2)

“ Alemlerin rabbi (olan) ALLAH istemedikçe (izin vermedikçe) siz dileyemezsiniz.” (Tekvir suresi: 29)

“Bir canlıya uzun ömür verilmesi de, onun ömründen kısaltılması da mutlaka bir kitaptadır. Şüphesiz bunlar ALLAH’a kolaydır.” (Fatır suresi :11)

“Ne yeryüzünde ne de kendi canlarınızda meydana gelen hiçbir musibet yoktur ki BİZ onu yaratmadan önce bir kitapta (sabit ve yazılmış) olmasın. Şüphesiz ki bu, ALLAH indinde kolaydır.” (Hadid suresi: 22) “(O) Kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık.” (Ena’m suresi :38)

“ (Ey rasulüm!) Bilmezmisin ki, ALLAH, gökte ve yerde ne varsa (hepsini) bilir. Bunların hepsi bir kitapta (levhi mahfuz da)dır. Ve muhakkak ki bu (şeylerin tümünü bilip önceden tayin etmek), ALLAH indinde kolaydır.” (Hacc suresi :70)

“(Ey Habibim!) De ki: Bize hiçbir zaman ALLAH’ın yazdığından başkası erişmez (ulaşmaz). O bizim Mevla’mızdır. O halde mü’minler yalnızca ALLAH’a (güvenip) tevekkül etsinler.” (Tevbe suresi: 51)

Evet, bu kadar sahih ve kat’i deliler kaderin varlığına ve hakk oluşuna şehadet ettiği halde hala kalbinde ve dilinde inkâra tevessül eden varsa onları da şu âyet-i kerîmelerle müjdeliyoruz :

“Yoksa siz, kitabın bir kısmına inanıp bir kısmını inkâr mı ediyorsunuz ?! Sizden öyle davrananların cezası dünya hayatında ancak rüsvaylık, kıyamet gününde ise en şiddetli azaba itilmektir. ALLAH, sizin yapmakta olduklarınızdan asla gafil değildir.” (Bakara suresi: 85)

7 “ Her kim, iman(esasların)ı inkâr ederse onun a’meli boşa gitmiştir. Ve o (kimse) ahirette hüsrana (büyük bir ziyana) uğrayanlardandır.” (Maide suresi: 5)

“(O) Gün, (iman ve İslam hakikatlerini) yalanlayanların vay haline!” (Mürselat suresi: 19)

“ Kendisine Rabb’inin âyetleri hatırlatıldıktan sonra onlardan yüz çevirenden daha zalim kim olabilir?! Muhakkak ki BİZ(A’ZİMUŞŞAN), günahkârlara, ettiklerinin karşılığı olan cezayı veririz.” (Secde suresi: 22)

“O gün, yüzüstü ateşe sürüklendiklerinde (onlara): Tadın! Sekar(Cehennem’in)in dokunuşunu (acı ve elemini). Muhakkak ki BİZ (A’ZİMUŞŞAN) her şeyi bir kaderle yarattık (denir).” (Kamer suresi: 48 Ve 49)

Yorumlar (0)
15
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13
Günün Karikatürü Tümü