30.08.2016, 15:01

Biga Yarımadasında Gizemli Yolculuk

İslâm coğrafyasının neresine baksak ölüm çığlıkları yükseliyor. Yaşanan kıyamet görüntüleri karşısında zihnimiz dengesizleşiyor, imanımız sarsılıyor!.. 27 Nisan 1909’da tarihe 31 Mart Vak’ası olarak geçen darbe ile Sultan 2. Abdülhamid Han’ı hal’eden sırtlanlar ordusu, 15 Temmuz günü aynı senaryoyu bu sefer de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için sahneye koymak istiyor. Hesapların üstünde hesabı olan “görünmez bir el” yeşermeye duran Ümmetin Son Kalesi’nin yıkılmasına müsaade etmiyor. Millî iradenin köleleşmemesi için Sivas Meydanı, Saraçhane Meydanı, Vatan Caddesi ve tüm Türkiye bizlerle nöbete duruyor. Buhrana sürükleyen olaylar silsilesinin vuzuha ermesinin ardından, bir limana sığınmaktan başka çare kalmıyor. Ver elini şehitler diyarı Çanakkale...

***

İstanbul’dan başlayan Tekirdağ, Keşan, Gelibolu, Çanakkale, Lapseki, Ezine ve Bayramiç’e kadar devam eden 418 kilometrelik uzun bir yolculuktan sonra, sabahın ilk saatlerinde gözlerimizi açtığımızda Kazdağları'nın eteklerindeki Külcüler Köyü’ne çoktan süzülmeye başlamıştık bile.

Türkmen boylarının önemli yerleşim yerlerinden olan Bayramiç, 1308’de Osmanlı’nın egemenliği altına girmiş. Yöre halkının birlik ve beraberliğini sağlamak için dini bayramlarda kasabada “bayram için” toplanmalarından dolayı burası zaman içinde “Bayramiç”e dönüşmüş.

Ezine ve Bayramiç Ovası’na hayat veren barajın kenarından kıvrım kıvrım kıvrılarak ilerlerken oksijen vurgunu yiyen vücudumuz karıncalanmaya başlıyordu. Doğal güzellikler; gelinlik çağına gelmiş nazlı bir kızı andıran Kazdağları'nın boynuna takılmış yakut taşları gibi parıl parıl parlıyordu. Adım adım ilerledikçe, saklı güzellikler yol boyunca bütün gizeminden vazgeçip, kendini cömertçe sergiliyordu.

“Biga Yarımadası” hayalimizde canlandırdıklarımızdan çok farklı bir iklime sahip. Asırlar boyunca sayısız mitolojik ve efsanevî olaylarla iç içe yaşamış olan bölgenin; taşı, toprağı, suyu ve havası başka diyarlara benzemiyor.

Buralara “oksijen deposu” denilmesini daha iyi anlıyorsunuz; uçsuz bucaksız uzanan defne, kocayemiş, mersin, pırnal meşesi, keklik, delice, köknar, karaçam, kızılçam, meşe, kayın, kestane ve ardıç ağaçların arasından geçerken.

“Biga Yarımadası”nı hiç bilmeden, bir resme bakar gibi uzaktan bakarak, ama aynı zamanda içinde dolaşarak tanımak için, yoğun sıcağa aldırış etmeden tarihî ve doğal derinliklere inerek dolaşmaya başlıyoruz.

KÜLCÜLER MİSAFİRLERİYLE BAŞBAŞA

Burada ucube beton yığınları ve milyonlarca insan trafiğinden bir süreliğine de olsa kurtulmuş olmanın hazzını hissediyoruz. Gezi alanları, ışıklandırmalar, ağaçlar arasına kurulan hamaklar, çam ağaçlarının içine yapılan salıncaklı yemek masaları, çocukların eğlenecekleri oyun alanları buraları gezmeye gelenlerin hizmetinde. Sallanan banklara oturduğunuzda yeşilin bütün tonları alabildiğine önünüze serilirken, şırıl şırıl akan şifalı sular bambaşka bir dünyanın derinliklerine çekiyor ziyaretçilerini.

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine 22 kilometre uzaklıkta olan “Koç Termal Tesisleri”, Külcüler ve Evciler köylerinin tam ortasına kurulmuş. Kazdağları'ndan süzülerek inen şifalı su ve oksijen üreten ağaçların buluştuğu mekân tam kartpostallık.

Her ne kadar deniz kıyısında beyhude ömür tüketenlerin haberi olmasa da, Kazdağları'ndan doğan akarsular; kanyonlardan geçerek, şelalerden akarak, rastladığı her canlıya hayat vererek menziline doğru ilerliyor. Vadiler, kanyonlar, şelaleler, asırlık çınarlar mazi ve atiye dair kulağımıza yeni yeni sırlar fısıldıyor.

ASLAN BAŞLI KURNALARDAN ŞİFA AKIYOR

Buradaki ziyaretçiler, keşfedecekleri güzelliklerin sırlarını çözmek için kendilerini hayal girdabına bırakıyor. İnsanlar yörüklerin izlerini sürerek, patika yollardan yürüyerek, rengarenk ağaç yapraklarının altından geçerek, bâkir mekânlara doğru ilerlerken; Kazdağları'nın uçsuz bucaksız yeşil ormanları ve Külcüler’in uçsuz bucaksız elma bahçeleri de onlara eşlik ediyor.

Bir taraftan geçit merasimi yapan efsanelerle hemhal olurken, diğer taraftan Külcüler Koç Termal’in bulunduğu mekânın stres attıran ortamına bırakıyoruz kendimizi. 32 oda ve 70 yatak kapasiteli tesiste, alkollü içecekler yasak.

Bay ve bayanlara ayrı ayrı havuzlarda hizmet veren kaplıca; masmavi suları ve aslan başlı kurnalarıyla mutluluk seremonisi sunuyor.

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Dalı’nın tıbbi balneolojik değerlendirmeleri sonucu elde edilen veriler ve uzman değerlendirmelerine göre “strese iyi gelen termal su” niteliğine haiz olan kaplıca, şifa bulmak isteyen ziyaretçilerin akınına uğruyor.

34,5 derece (kışın ise 37,5 derece) sıcaklıktaki su; sodyum potasyum, amonyum, magnezyum, kalsiyum, mangan, demir gibi katyonlar; flörür, klorür, bromür, iyodür, nitrit, nitrat, sülfat, bikarbonat, sülfür, fosfat, sülfat gibi anyonlar gibi değerleri içinde barındırıyor.

Külcüler Koç Termal suları sindirim sistemi, safra kesesi, karaciğer, mide ve bağırsak, diş çürüğü, cilt, egzama, sedef, ak- ne, romatizma, kilo ve stres rahatsızlıklarından muzdarip olanların akınına uğruyor. Kazdağları'nın eteğinde bulunan tesis Halil Koç tarafından işletiliyor.

7’DEN 70’E HERKESİN UĞRAK YERİ

Tesislerde günlük konaklama ücreti; 2 kişilik odalarda (2 kişi) geceliği oda ve kahvaltı 200 Türk Lirası olarak uygulanıyor. 0-7 yaş arası ücretsiz, 7-12 yaş arasından ise yüzde 40 Türk Lirası ücret alınıyor. Havuzlarda günün 20 saati hizmet veriliyor. Günübirlik gelenler ise, saatliğine 15 Türk Lirası ödeyerek kaplıca sularından istifade edebiliyor.

Yaz döneminde tesislerin seyir tepesinde hizmet veren restaurant bölümü ise, zil çalan midelerin hakkını vermek üzere her daim hazır bekletiliyor. Kapıdan içeri adım atar atmaz reyonlarda ”ye beni” diye bağıran Türk Mutfağı’nın zengin menü çeşitleriyle karşılaşıyoruz.

Masamız sabah kahvaltılarında ”kapitalist besin” markalarından arındırılmış organik ürünlerle donatırken, hem gözümüzü hem de midemizi şenlendiriyoruz. Öğle ve akşam yemeklerinde ise tatlılar, zeytinyağlılar, salatalar ve etin yemek sanatına dönüştüğü reyonda bulgur, pirinç ve et üçlemesi damak çatlatmak için sipariş edilmeyi bekliyor. Tavada alabalık, fırında köfte, fırında tavuk, kuru fasulye, taze fasulye, musakka, orman kebabı, dolma, zeytinyağlı salata, sütlaç, revani ile başlayan liste uzayıp gidiyor.

Zengin mutfak ve lezzetiyle konukların gönlünde taht kuran Koç Termal Tesisleri’nin aşçıbaşı teşekkürü fazlasıyla hak ediyor. Güleryüzlü garsonlar ise hazırlanan bu leziz yemekleri, gün boyunca koşuşturarak ziyaretçilere en iyi şekilde servis etmeye çabalıyor.

AYAZMA KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR

Yemek ve kaplıca suyunun verdiği zindelikten sonra, Kazdağları’nın eteğindeki Ayazma Tesisleri’nin bulunduğu ormanın derinliklerinde yürümek ayrı bir güzellik. Kaplıcaya 12 kilometre uzaklıktaki “kutsal su” anlamına gelen bu mevkii kendini saklamayı becermiş doğa harikası bir yer. Ziyaretçilerin buz gibi akan suların kenarlarında piknik yapmaları ve iyi vakit geçirmeleri için her şey düşünülmüş.

Çağlayan sularla birlikte derelerden aşağı doğru kendinizi salmak istediğinizde, geçitler bir noktaya kadar müsaade ediyor. Kazdağları Millî Parkı’na sadece Balıkesir’in Edremit ilçesi Zeytinli köyünün üst tarafında bulunan güney kapısından girilebiliyor. Zirveye bir bağırımlık mesafede bulunmalarına rağmen kuzeyde giriş bulunmadığı için bu zevki tadamayan ziyaretçiler, “Bin Pınarlı İda”nın mitolojik efsanelerini birbirine anlatmakla yetiniyor. Dünyanın ilk güzellik yarışmasının düzenlendiği bu mekânda “seçilen güzel”lerin pörsüyüp gitmesine rağmen, doğal güzellikler her dem birinci seçiliyor.

Göremediğiniz güzellikler ise Kazdağları'nın koynunda gizli kalmaya devam ediyor. Çeşmeden buz gibi soğuk ve sıcak su yanyana akıyor. Mayıs ayında Kazdağları’nın kar sularıyla coşan su kuyuları, şimdilerde eski çağlardan kalma antik bir mağarayı andırıyor. Eşine rastlanmayacak mucizelerle bezenmiş bölge, konuklarına adeta tabiat dersi veriyor.

YÖRÜKLEARİN HİKÂYELERİ HUZUR DAĞITIYOR

Yol arkadaşlarımızın, “bu güzelliklere doyum olmaz” ikazıyla birlikte, tekrar başka bir güzelliği ziyaret etmek üzere kıvrım kıvrım kıvrılan yollardan, yağmur suyu gibi süzülerek başka bir mekâna yöneliyoruz.

Vadilerden, çaylardan, şelalerden, çeşit çeşit ağaçların arasından ve elması, beyaz nektarini, üzümü, şeftalisi, kirazıyla meşhur Evciler köyünden geçerek tekrar konaklama mekânımıza ulaşıyoruz.

Kazdağları’nın orman manzaralı, deli rüzgârlı ve çam kokulu tepelerin arasından süzülerek akan suları; yükseklerden gürül gürül çağlarken, termal tesislerde stresini mağlup edenler; güzelliklerin resmini nakşediyor göklere yükselen ağaçların yapraklarına. Biga Yarımadası; Kazdağları'nın gözyaşlarından hayat bulan sularıyla, yemyeşil vadilerde oluşan kanyonlarıyla, çağlayan ve yabancılara mahrem kıldığı güzellikleriyle tartışmasız bir şâheser.

Modernizm ışıklarının geceyi örtmediği Külcüler; şifalı sularıyla, oksijen zengini havasıyla, misafirperver insanlarıyla, dağlarda yankılanan yörük hikâyeleriyle hâlâ huzur dağıtıyor.

Yorumlar (0)
15
açık
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:37
Güneş 07:02
Öğle 13:17
İkindi 16:40
Akşam 19:22
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13
Günün Karikatürü Tümü