09.01.2016, 15:56

Üstad Bediuzzaman Asrının Mehdisiydi

RAHMAN VE RAHİYM OLAN ALLAH’IN ADIYLA

Bilindiği üzere, Üstad Bediuzzaman Hazretleri, geçen asrın müceddidi, müctehidi ve imamı idi. Gerçektende o, asrının bedii (bir tanesi), hatta mehdisi idi. Aynı asrın ğavsı, cezbe ve aşk ehlinin reisi, ilm-i zahır ve batında derya ve mürşid-i kamil-i mükemmel Şeyh Seyda El Cezeriy Hazretlerinin onu methetmesi, Üstad Hazretlerinin yüksek mevki ve makamını beyana yeterlidir!

Ancak, bazı kardeşlerimiz, hüsn-ü zanda aşırıya ve ifrata düşerek, Üstad Hz.’nin (beklenen) Mehdi’yi A’zam olduğunu söylemektedirler. Oysa ki Mehdiyyul A’zam’ul Muntazar’ın alametleri hadis-i şeriflerde açıkça belirtilmiştir, biz de onlardan bir kısmını zikredeceğiz, şöyle ki ;

Hz.Mehdi’nin İsmi :

Ebu Davud, Sünen’inde rivayet ettiği hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (A.S.M.) şöyle buyurmaktadır : “(Mehdi’nin) İsmi ismime, babasının ismi de babamın ismine uyar.”

Nuaym Bin Hammad’da, Hz.Ali (R.A.)’den şöyle rivayet etmektedir: Mehdi’nin ismi; Muhammed’tir. (1)

İbnulmünadi’nin yaptığı rivayette ise Hz.Ali (R.A.) şöyle demiştir: ALLAH, Mehdi olarak; Abdullah Bin Muhammed’i getirecektir. (2)

Evet sahih ve sabit olan; Hz. Mehdi’nin ismi: Muhammed, babasının ismi de : Abdullah’tır. Üstad Hz.nin ise ismi: Said, babasının ismi de: Mirza’dır.

Hz.Mehdi’nin Doğum Yeri:

Nuaym Bin Hammad, Hz.Ali(R.A.)’den şöyle rivayet etmektedir: Mehdi’nin doğum yeri; Medine(-i Münevvere)’dir. (3)

Nehcul Enam adlı eserin şerhi olan Rehber-i Avam adlı eserde Hz.Mehdi’nin, Medine-i Münevvere’nin Ker’a adlı köyünden olduğu (S: 26), Kavlul Muhtasar’da ise Kerceh adlı köyünden olduğu (S: 31) zikredilmektedir.

Üstad Hz. İse Bitlis’in Hizan ilçesinin (İsparit nahiyesinin) Nurs köyündendir.

Hz.Mehdi’nin Zuhurat Yeri :

Ahmed Bin Hanbel, Ebu Davud ve İbn-u Hibban’ın Ümmü Seleme (R.A.) vasıtasıyla rivayet ettikleri hadis-i şerifte, Peygamber Efendimiz (A.S.M.) şöyle buyurmaktadırlar : “Mekke’lilerden bazı insanlar, (bulunduğu yerden) onu (Mehdi’yi) çıkartıp, istemediği halde (Kabe önünde) Rükün (Hacerul Esved) ile Makam(-ı İbrahim) arasında ona biat edecekler.” Taberani’de bu hadis-i şerifi merfuu (muttasıl) olarak rivayet etmektedir. (4)

Görüldüğü üzere Hz. Mehdi (R.A.), Mekke Harem-i Şerifi’nde vazifeye başlayacaktır. Üstad Hz. İse, (küfre karşı) mücadele cephesi olarak Anadolu’yu tercih etmiş, cihadını bu topraklarda gerçekleştirmiştir. Ömrü mücadeleler ve esaretlerle geçtiği için de Mekke-i Mükerreme’ye gidememiştir.

Hz.Mehdi’nin Fütuhatı Ve Asrındaki Bolluk:

(R.A.) ; Hz. Zülkarneyn (A.S.) ve Hz. Süleyman (A.S.) gibi tüm dünyaya (İslam Şeriati ile) hükmedecektir. (5) Ümmü Seleme(R.A.)nin rivayet ettiği hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (A.S.M.), şöyle buyurmuşlardır : “…(Mehdi’nin hilafetinde) İslamiyet, (tamamen) yeryüzüne yerleşecektir.” (6) Ebu SaidulHudri (R.A.), Peygamber Efendimiz (A.S.M.)’in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir : “Mehdi ben(im neslim)dendir…(Daha önce) zulümle dolduğu gibi, (artık o) yeryüzünü adaletle dolduracaktır. O’nun hilafetinden (gerçekleşen adalet ve saadetten) tüm yer ve gök ehli, hatta havadaki kuşlar bile memnun kalacaklardır.” (7) Hadis-i şeriflerden de anlaşıldığı gibi, İslamiyet ve müslümanlar zamanında her türlü zulüm, saldırı, tuzak ve beladan halas olup İlahi Adalet her yere yerleşecek ve böylece tüm insanlık hatta hayvanlar bile memnun kalacaktır. Ancak maalesef bunu Üstad Hz.’nin zamanı hakkında söylemek hiçte mümkün değildir. Bilakis onun asrında, her taraf, zalim kafirlerin ve onların yandaş melunlarının tasallut, tarassut ve işgalleri altında inim inim inlemekte idi. Ezanlar susturulmuş, camiler kapatılmış, Kur’an-ı Keriym ve İslam-i harfler yasaklanmış ve İslam dışı hayasız ve iz’ansız örf ve adetler müslümanlara zorla dayatılmıştı. Tabiki bu durumdan hiç kimse hatta gökteki kuşlar bile memnun değildi…

Hz. bu duruma şöyle işaret etmiştir: Ne yapayım, acele ettim, kışta geldim. Sizler, inşaallah cennet-asa bir baharda gelirsiniz (yaşarsınız). Şimdi ekilen nur tohumları, zemininizde çiçek açacaklar. (8) Yine Peygamber Efendimiz (A.S.M.) şöyle buyurmaktadır : “Ümmetim, onun (Mehdi’nin) devrinde öyle bir bollukla nimetlenecek ki daha önce öylesine hiç ulaşmamıştır! Yer, yemişini (ürünlerini bolca) verecek ve onlardan saklamayacaktır. Mal, o gün çokça birikmiş olacaktır…Bir adam ona(Mehdi’ye) gelir ve : Ey Mehdi! Bana(da mal) ver, bana(da mal) ver, diyecek. (Mehdi’de)Hemen onun elbisesi(nin eteği)yle taşıyabileceği kadar dolduracaktır.” (9)

Üstad Hz.’nin asrında ise, yukarda zikrettiğimiz bedbaht kafir ve münafıkların zulüm ve talanlarından dolayı devlet hazinesi boşaltılmış ve millet fakirlik ve sefilliğe düçar edilmişti. Hatta buna binaen, Üstad Hz. çok istekli olduğu halde, Medresetüzzehra’yı (İslam-i Üniversite’yi) tesis edememiştir. (Sonunda Sultan Reşat bir miktar yardımda bulunmuşsa da (1913’te) 1. Dünya savaşı patlak verince proje yarım kalmıştır.) Vahim durumlardan biri de şudur ki : Eğridir’e sürgüne gönderilen Şeyh Said-i Palevi Hz.’nin ailesini ziyarete giden Üstad Hz., onların biçare halinden çok müteessir olmuş ve yanındaki az paradan verip mahzun ve yaşlı gözlerle şöyle demiştir : Ben de fakirim, size yardım etmeyi çok isterdim (ancak buna imkanım yoktur).

Hz.Mehdi’nin Hz.İsa’nın Önünde Namaz Kılması :

Sahih-i Buhari ve Sahih-i Müslim’de işareten, Fethul Bari’de, Taberani’nin Mu’cem’inde ve kıyamet alametlerini bildiren bazı kitaplarda ise sarahaten zikredildiği gibi, (Kudüs’te Sabah namazında) Hz.Mehdi, Hz.İsa’nın önünde kılıp imamlık yapacaktır. Malum olduğu üzere Hz.İsa (A.S.M.), günümüze değin henüz nazil olmamış ve dolayısıyla da Üstad Hz.’nden de öyle bir şey sadır olmamıştır.

Kendisine İsnad Edilen Mehdiy’yul A’zamlığa Karşı Üstad Hz’nin Cevabı :

Nur şakirdlerinin tesanüdünden (sıkı dayanışmasından) gelen bir şahs-ı manevisi ve o şahs-ı manevide bir nevi mümessili (temsilcisi) olan biçare tercümanını zannettiklerinden, bazan o ismi (Mehdiyyi Azamlığı) ona da veriyorlar.Gerçi bu bir iltibastır (karıştırmadır) ve bir sehivdir (yanılmadır), fakat onlar onda (aşırı hüsn-ü zandan gelen yanılmada) mesul değiller. Çünkü ziyade hüsn-ü zan, eskiden beri cereyan ediyor ve (buna) itiraz edilmez. Ben de o kardeşlerimin pek ziyade hüsn-ü zanlarını bir nevi dua temenni ve Nur talebelerinin kemal-i itikadlarının bir tereşşühü (yansıması) gördüğümden onlara çok ilişmezdim. (10)

dünyeviyede (hicretten) 1400 sene sonra gelecek bir hakikati (Mehdi’yi) karib (yakın) zannetmişler. (11) Çiçekler baharda gelir. Öyle kuds-i çiçeklere zemin hazır etmek lazım gelir. Ve anladık ki, bu hizmetimizle o nurani zatlara (Mehdi ve etbaına) zemin izhar ediyoruz (hazırlıyoruz). (12)

O ilerde gelecek acib şahsın (Hz.Mehdi’nin), bir hizmetkarı ve ona yer hazır edecek bir dümdarı (önceden gelen hazırlıkçısı) ve o büyük kumandanın pişdar bir neferi (öncü bir askeri) olduğumu zannediyorum. (13)

Küçük Mehdi’ler büyük Mehdi’nin bir kısım vazifelerini bir cihette icra ettikleri… (14)

Hakiki beklenilen ve bir asır sonra gelecek o zat (Hz. Mehdi)… (15)

Elbette o kuvveti azimedeki bir hamiyet-i aliye (yüce bir gayret) feveran edecek (coşacak) ve Hazreti Mehdi başına geçip, tarik-i hak ve hakikata sevkedecek. (16)

Büyük Mehdi’nin çok vazifeleri var ; ve siyaset aleminde, diyanet aleminde, saltanat (iktidar) aleminde … (17)

Bu üç vezaif birden, bir şahısta yahut cemaatte, bu zamanda bulunması ve mükemmel olması ve birbirini cerhetmemesi (sorunların meydana gelmemesi) pek uzak, (hatta) adeta kabil (mümkün) görülmüyor. Ahir zamanda, Al-i Beyt-i Nebevi’nin (A.S.M.) cemaat-i nuraniyesini temsil eden Hazreti Mehdi’de ve cemaatindeki şahs-ı manevide ancak ictima’ edebilir (bir araya gelebilir). (18)

O vazifeleri onun cemiyeti ve seyyidler cemaati yapacağını rahmet-i ilahiyeden bekliyoruz.(19)

Ta ahir zamanda, hayatın geniş dairesinde, asıl sahipleri, yani Hazreti Mehdi ve şakirtleri CENAB-I HAKK’ın İzniyle gelir, o daireyi genişletir ve tohumlar sümbüllenir. Bizlerde (o zaman) kabrimizde seyredip ALLAH’a şükrederiz. (20)

Evet , sardetiğimiz delillerden ve Üstad Hazretlerinin açıklamalarından anlaşıldığı gibi, Bediuzzaman Hazretleri, beklenen Mehdiyyil A’zam değildir. Ancak o, iman hakikatlerinin te’sisi için büyük mücahede sarfedip, imanlı erler yetiştirerek ona zemin hazırlamıştır. Telif ettiği eserler, elliden fazla dile çevrilip dünyanın dörtbir yanına yayılarak hidayet vesilesi olmuştur. ALLAH’U TEA’LA bizleri onun hayır ve bereketinden feyizlendirip Hz.Mehdi’ye asker eylesin İNŞAALLAH

Selam ve Dua ile..

---------------------------

(1) Elburhan : 12/1

(2) El İşaatu Li Eşratissaa, s : 103

(3 ) El Burhan, s : 11/2

(4) Tezkiretul Kurtubi(nin şerhi), s : 507

(5) El İşaatu Li Eşratissaa, s: 121,122 – Tezkiretül Kurtubi, s: 506

(6) Ahmed Bin Hanbel,İbnu Hibban ve Ebu Davud

(7) Ahmed Bin Hanbel, Ebu Davud, Taberani,Hakim ve Ebu Nuaym

(8) Emirdağ Lahikası, s: 344 – Münazarat

(9) Sahih-i Müslim,Sünen-i Tirmizi,Sünen-i İbni Mace

(10) Emirdağ Lahikası, s: 248

(11) Sözler, s: 318

(12) Sikke-i Tasdik-i Ğaybi, s: 189 – Mektubat, s : 355

(13) Barla Lahikası, s: 162

(14) Şualar, s : 456

(15) Kastamonu Lahikası, s: 57

(16) Mektubat, s: 473

(17) Şualar, s : 590

(18) Kastamonu Lahikası, s: 139 – Sikke-i Tasdik-i Gaybi, s: 156

(19) Emirdağ Lahikası, s: 265

(20) Kastamonu Lahikası, s: 99

Yorumlar (0)
15
açık
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:44
Güneş 06:16
Öğle 13:09
İkindi 16:52
Akşam 19:52
Yatsı 21:18
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 32 48
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 32 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Keçiörengücü 30 36
12. Şanlıurfaspor 30 34
13. Ümraniye 30 34
14. Manisa FK 30 33
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 30 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 31 57
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 31 17
20. Almeria 31 14
Günün Karikatürü Tümü