Haberin Kapısı
2015-12-20 17:06:35

Bane Ne?

Gürcan Onat

20 Aralık 2015, 17:06

Hepimizin Memleket meseleleriyle ilgilenmesi gerekmiyor elbette. Hele ki, ülkemizde olduğu gibi siyaset denilince akla yalan, dolan ve talan geliyor ise! Amma: “koyver akışına, gitsin gidebildiği yere kadar” demek de çok doğru olmasa gerek.

Meşhurdur, Kanuni Sultan Süleyman bir gün zamanın kıymetli alimi, kendisinin süt kardeşi, hem de Şeyhi olan Yahya Efendiye Sen ilahî sırlara vâkıfsın. Kerem eyle de bizi aydınlat. Bir devlet hangi halde çöker? Osmanoğulları’nın âkıbeti nasıl olur? Bir gün olur da izmihlâle uğrar mı?” şeklinde bir mektup gönderir. Yahyâ Efendi’nin cevabı çok kısadır. “Neme lâzım be Sultânım!

Topkapı Sarayı’nda bu cevabı hayretle okuyan Sultân, bir mânâ veremez. Nihayet kalkar, Yahyâ Efendi’nin Beşiktaş’taki dergâhına gelir. Sitem dolu sorusunu tekrar sorar.

Yahya efendi: “Sultânım! Bir devlette zulüm yayılsa, haksızlık şâyi olsa, işitenler de “neme lâzım” deyip uzaklaşsalar, sonra koyunları kurtlar değil de çobanlar yese, bilenler bunu söylemeyip sussa. Fakirlerin, muhtaçların, yoksulların, kimsesizlerin, feryâdı göklere çıksa da bunu da taşlardan başkası işitmese, işte o zaman devletin sonu görünür. Böyle durumlardan sonra devletin hazinesi boşalır, halkın itimâd ve hürmeti sarsılır. Asayişe itaat hissi gider, halkta hürmet duygusu yok olur. Çöküş ve izmihlâl de böylece mukadder hâle gelir...

Evet, “Neme lazım” bir memleketi izmihlale uğratır. Yani “Bana ne”

Şöyle de diyebilirsiniz; “bir otobüse bindiğimiz zaman hepimiz şöföre müdahale etmeye kalksak, adamı arabayı kullanamaz hale getirebilir ve hatta belki de kaza yapmasına bile sebebiyet verebiliriz".

Doğru, ama şöför uyuklamaya kalkar da, araba sağ sol yapmaya başlarsa, o zaman da hepimiz dehşetle koltuğumuzdan fırlar, avaz avaz adama bağırmaya başlarız. Yani bu durumda hiç kimse, sakin bir şekilde “Bana ne sultanım” demez.

Veya, şöförün arkasında oturan birileri sürekli şöföre laf atıyor, aracı sürmesine engel olmaya veya şaşırtmaya çalışıyorsa o zaman da diğer yolcular kayıtsız kalamazlar herhalde.

O halde, şöyle diyebilir miyiz? Ölçülü olmak kaydıyla elbette memleket meseleleriyle ilgileneceğiz, ifrat ve tefritten uzak, itidalli olmak şartıyla, hak ve hakikat üzere sözümüzü yeri geldiğinde ifade edeceğiz. Provoke ve manipüle edilmemek için de gelişmeleri yakından takip edeceğiz.

“Bana ne” demek akıl, fikir sahibi ve halk nezdinde itibarlı kimselere yakışmaz.

“Bana ne” demek, aslında Memleketini seven hiç kimseye yakışmaz.    

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.