Haberin Kapısı
2017-11-30 23:34:58

Eski Malatya'da Kümbet ve Mezarlıklar

Ramazan Peri

perimedya@gmail.com 30 Kasım 2017, 23:34

Eski Malatya Sıddık Zeynep Kümbeti

Sıddık Zeynep Kümbeti, üzerinde herhangi bir kitabe olmamasına rağmen yapım tekniği olarak Selçuklu devri eseridir. Sivriltilmiş piramit külahlı sekizgen köşeli yapı, taş malzeme ile yapılmıştır. Halk arasında Battal gazinin eşi olarak anılmaktadır.

Eski Malatya Kanlı Kümbet

Kanlı Kümbet, Meydan başı mahallesinde bulunmaktadır. Kanlı Kümbet ismini, döneminde suçluların idam edildiği sehpa olarak kullanılmasından almıştır. Kümbetin yapı üslubundan, 15.yy.a ait olduğu sanılmaktadır. Kümbet kare planlı, Baldaken tarzında yapılmış olup altında mumyalık kısmı bulunmaktadır. Mumyalık düzgün kesme taştan ve beşik tonoz örtülüdür. Kümbetin gövdesi bir sıra düzgün kesme taş, üç sıra tuğla hatıllı duvar örgüsüne sahip olup kubbeye geçişlerin pandantifli olduğu görülmektedir. 2007 yılında Vakıflar Müdürlüğünce onarımdan geçirilmiştir.

Hasan Basri Türbesi

Karakaya Baraj göledinin altında kalan Korucuk köyünün 100 m. batısında beton bir türbe içindeyken, Alibaba Mezarlığı yanında Kırk kardeşler mevkiine taşınmıştır. Seyyit Battal gazinin keramete ulaşmış gaza arkadaşlarından olduğu rivayet edilmektedir. Yöre halkı tarafından felçli ve asabi kişilerin şifa aradığı bir ziyaretgâh olarak, türbeye çok sayıda ziyaretçi gelmektedir.

Kırk Kardeşler Mezarlığı

13. yüzyılda Selçuklu Dönemi Mezarlığı olan Kırk kardeşler mezarlığı, Battalgazi Belediyesince etrafı taş ve beton duvarlarla çevrilmiş korunmaya alınmıştır. Halen dökülmüş vaziyette mezar taşları, yazı, stil ve yapılış tarzıyla Selçuklu Dönemini yansıtmaktadır. Halk buranın 40 adet Selçuklu yiğidine ait mezarlık olduğuna inanmaktadır.

Malaty Alibaba Türbesi ve Karababa Mezarlığı

Eski Malatya Şehir Mezarlığı aynı adı paylaşan Seyit Battal Gazinin oğlu olduğu söylenen Alibaba Türbesi, yine şehir mezarlığı olan ve aynı adı paylaşan Karababa türbesi. Battalgazi İlçesinin Yatılı Öğretim Bölge Okulu’nun kuzey batısında yer almakta olan Seyit Battal Gazin askerlerinden olduğu söylenen Edir ile Bedir’in türbesi. Şihabiyye Medresesi müderrislerinin yattığı söylentisinin yaygın olduğu Beş Kardeşler yatırı, Seyit Battal Gazi sülalesinden geldiği söylenilen Nezir Gazi olduğu bilinen, felçli ve özürlü insanların getirildiği Hötüm dede türbesi, Ulu Camii ile Hötüm Dede türbesi arasında bulunan üç kardeşler yatırı. Seyyit Battal Gazinin Namaz kıldığı yer olarak bilinen, Derme deresi kenarındaki mahal, sadece bir odası ayakta kalmış olan Zeynel bey mescidi, Peygamber efendimizin sülalesinden geldiği söylenen Emir Sührap beyin kızı Hacı Nefise Hatun Türbesi bunlardan sadece birkaçıdır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.