Haberin Kapısı
2022-10-03 13:29:30

Bir Dava Adamı Oğuzhan Asiltürk

Ramazan Peri

perimedya@gmail.com 03 Ekim 2022, 13:29

Oğuzhan Asiltürk, 25 Mayıs 1935 yılında, Malatya'nın Hekimhan ilçesinde, Mahmut Besim ve Fatma Asiltürk çiftinin çocukları olarak dünyaya geldi. İlk ve ortaöğretimini Malatya’da, liseyi ise Sivas ve Antakya’da tamamladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nde öğrenci olduğu 1954 yılında, üniversite mescidinde Necmettin Erbakan’la tanışarak dostlukları başladı. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden mezun olan Asiltürk, kardeşiyle birlikte ‘Asiltürk Proje’ unvanı ile şirket kurarak bir dönem Müteahhitlik yaptı.

Oğuzhan Asiltürk, Siyaset hayatına 1970 yılında Milli Nizam Partisi’yle başlamış ve parti kapatılana kadar Ankara İl Başkanlığı görevini yürütmüştür. Milli Nizam Partisi’nin kapatılmasıyla, Süleyman Arif Emre'nin genel başkanlığında kurulan Milli Selamet Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı ve partinin Genel Sekreteri oldu.

Merhum Milli Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan hocamız ile omuz omuza mücadele veren Oğuzhan Asiltürk, Kıbrıs Barış Harekatı’na karar veren CHP-MSP koalisyonunun kuruluş görüşmelerini, Erbakan hocamızın görevlendirmesi üzerine partiyi temsilen yürüttü ve kurulan hükümette İçişleri Bakanı olarak yerini aldı. Bu dönemde hazırlanan ve 30 Kasım 1974'te TBMM başkanlığına sunulan 4. Beş Yıllık Planda, ilk defa "Manevi Kalkınma" adı altında çok önemli ve geniş bir bölüme yer verildi. Bu bölüme İçişleri Bakanı olarak yaptığı önemli teklifler, kararlar ve sonrasındaki uygulamalarıyla manevi kalkınmanın temel harcının atılmasında büyük katkıları oldu. Asiltürk içişleri bakanı olduğunda, Türkiye’de bakanlıklarda ilk mescit açan isim oluvermişti.

ABD’nin, Kıbrıs Barış Harekâtı nedeniyle Türkiye’ye silah ambargosu koyması üzerine, iç işleri bakanı olarak içinde bulunduğu Bakanlar Kurulunun çok asil ve haysiyetli bir karar almasında etkili oldu. Bugün telaffuzuna dahi cesaret edilemeyen uygulamayı 26 Temmuz 1975 tarihinde yürürlüğe koymuştur. Bakanlar Kurulu kararı üzerine İçişleri bakanı Oğuzhan Asiltürk'ün talimatıyla Türkiye’deki Amerikan üslerine el konuldu. İncirlik üssü de kapatıldı ve üsteki Amerikan bayrağı indirilerek yerine Türk bayrağı asıldı.

Milliyetçi Cephe hükümetlerinde de İçişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevlerinde büyük hizmetlere imza attı. Ağır Sanayi hamlesinin gerçekleşmesinde Erbakan hocamızın önderliğinde çok kritik faaliyetler yürüttü. Ülke çapında açılmış birçok projenin gerçekleştirilmesinde doğrudan veya dolaylı katkı sağladı. Kuruluşuna öncülük ettiği kurumlardan biri de, bugün gurur duyduğumuz Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş'dir.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından bir yıl gözaltında kaldı. Daha sonra yargılanarak beraat etmesine rağmen 1987’ye kadar 10 yıllık siyaset yasağı sürdü. 1987'de gerçekleştirilen halk oylamasıyla, diğer siyasilerle birlikte yasağı kalktı ve ilk kongrede Refah Partisi genel sekreterliğine seçildi.

Refah Partisi ile yeniden seçimlere giren Asiltürk, 11 yıllık aranın ardından Malatya'dan milletvekili seçildi. Refah Partisi'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması üzerine Fazilet Partisi'ne geçen Asiltürk, bu partinin de kapatılması üzerine Saadet Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı. Oğuzhan Asiltürk, siyasetin en zor dönemlerinde önemli görevler alarak siyasi basiret ve feraseti ile her zaman ön safta yerini almıştır.

Milli Görüş Partilerinde 15. ve 16. dönem Ankara, 19, 20. ve 21. dönem Malatya Milletvekili seçilerek, Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yaptı. Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan'ın vefatının ardından Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu başkanlığına seçildi. Ayrıca Milli Görüş Vakfı Genel Başkanlığını da yürütmekteydi.

Türkiye siyasi hayatında önemli izleri ve etkileri olan Oğuzhan Asiltürk, Milli Görüş Hareketi’nin öncülerindendi. Zor zamanlarda yola çıkmış olan inançlı ve kararlı bir ekibin önünde olanlardan birisiydi. Mücadele verdiği partiler kapatıldı, darbelere maruz kaldı, cezaevine gönderildi. Asiltürk, bütün bu süreçlerin içinde kararlılıkla ve inançla mücadelesinden vaz geçmedi. Tecrübesiyle, bilgisiyle, nasihatleriyle devlet, millet ve siyaset adamlığının nasıl olması gerektiğini yaşayarak gösteren örnek şahsiyetler arasında yerini aldı.

Oğuzhan Asiltürk, inandığı fikirleri sonuna kadar müdafaa ederdi. Kendisine danışıldığında, en zor şartlarda ve en önemli ortamlarda bile fikrini dile getirmekten çekinmeyen bir yapıya sahipti. Ancak yapılan istişarelerde kendi fikrine aykırı bir karar alınmış olsa dahi artık bu kararı yerine getirmek için tüm gücünü ortaya koymaktan geri durmazdı.

Eğitim çalışmalarıyla Milli Görüş fikriyatının genç nesillere aktarılmasında çok emekleri oldu. Bu doğrultuda "Sosyal Yapının Güçlendirilmesi" adlı bir kitap hazırladı. Asiltürk, hayatı boyunca İslami hassasiyetlerinden hiç taviz vermeden, sade ve gösterişsiz bir hayat yaşamayı tercih etmiştir.

Evli ve dört çocuk babası olan Oğuzhan Asiltürk, 1 Ekim 2021 tarihinde 86 yaşında ebedi aleme göç etti. Ardında, hakkın ve adaletin hâkim olduğu yeni bir dünya, insanlığın son kurtuluş ümidi olan Adil Bir Düzen kurmak için çalıştığı, mücadele ettiği, nice sıkıntı ve zorluklara göğüs gerdiği, ancak hedefine ulaşmak için hiçbir zaman yılmadığı, usanmadığı, yalnız hakka güvenen ve ona dayanan, mücadele dolu örnek bir hayat bıraktı.

Biz şahidiz. Allah ondan razı olsun, mekânı Cennet, makamı ali olsun...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.