Haberin Kapısı

Çavuşoğlu-Pompeo Arasında, NATO Toplantısında Gerilim Yaşandı!

GÜNDEM

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Türkiye ile ABD arasında büyük gerilim yaşandı. Mike Pompeo Türkiye'yi suçlarken Çavuşoğlu sert şekilde cevap verdi.

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı, NATO 2030 süreci değerlendirmesi ve Avrupa-Atlantik bölgesindeki durum gibi konuları ele almak üzere dün videokonferans yöntemiyle toplandı. Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu NATO'nun gizli oturumuna katıldı. 

POMPEO TÜRKİYE'Yİ SUÇLADI!

Toplantıya ABD Dışişleri Bakanı olarak son kez Türkiye'ye gelen ancak hiçbir devlet yetkilisiyle görüşmeden çekip giden Mike Pompeo da katıldı. Pompeo toplantıda Türkiye'ye birçok suçlamada bulundu. Pompeo, Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de müttefikleriyle gerginliği artırmakla ve Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini satın almakla suçladı. Pompeo, "Türkiye'yi S-400 alarak Kremlin'e hediye vermedi" şeklinde ifadeler kullandı. 

ÇAVUŞOĞLU SERT YANIT VERDİ

Pompeo'nun suçlamalarına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sert bir karşılık verdi. Çavuşoğlu, ABD'nin "Avrupalı müttefiklerine telefon açıp Türkiye karşıtı bir cephede topladığını, bölgesel çatışmalarda körü körüne Yunanistan'dan yana taraf tuttuğunu ve Türkiye'ye Patriot hava savunma sistemi satmayı reddettiğini" ifade etti. Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'de YPG'ye verdiği desteği de tekrar gündeme getirdi. Buna ek olarak ABD ile Fransa'nın Dağlık Karabağ'da Ermenistan'a verdiği desteği de eleştirdi. Çavuşoğlu aynı zamanda Doğu Akdeniz'de İRİNİ olayının Avrupa Konseyi'nden kısa bir süre önce tesadüfen gerçekleşmediğini söyledi.

YUNAN GAZETESİNE BİLGİ SIZDI

Washington Post'un Ulusal Güvenlik ve Diplomasi muhabiri John Hudson tarafından sosyal medyada paylaşılan bir gönderide ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasındaki gerilim Yunan gazetesine sızdırıldı. Kathimerini'de yer alan habere atıfta bulunan Jhon Hudson, "Pompeo, bu öğleden sonra yapılan gizli bir NATO toplantısında Türkiye'nin şiddet uyguladığını, ittifakın ilkelerine karşı davrandığını ve ittifakın bütünlüğünü baltaladığını söyledi. Yunanlılar (şaşırtıcı olmayan bir şekilde) ayrıntıları bir Atina gazetesine sızdırdı" ifadelerini kullanırken Çavuşoğlu'nun, ABD'yi terör örgütlerini desteklemekle suçladığını ve NATO'da Almanların ABD'den daha iyi bir arabulucu olduğunu eklediğini söyledi. 

Öte yandan Yunan Kathimerini gazetesi kendi internet sitesinde haberi, "Ankara baskı altında" başlığı ile yayımladı. Haberi NATO içerisindeki diplomatik kaynaklara dayandıran Yunan gazetesi, Mike Pompoe'nun Türkiye'yi provokatif eylemelerinden dolayı kınadığını yazdı. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.