Haberin Kapısı
2020-06-06 15:11:07

İstanbul'u Üniversite Şehri Olmaktan Kurtarmalıyız

İbrahim Halil Er

06 Haziran 2020, 15:11

İstanbulu boşaltmanın yollarından birisi de buradaki bütün üniversiteleri çıkarmak, anadolunun küçük bir kasabasına taşıyıp orayı üniversite şehri yapmaktır.

Mevcut üniversite binalarının bir kısmını ilk ve orta öğretim için eğitim kampüsü yapmak,
diğerlerini araştırma enstitüsü ve bilimler akademisi haline getirmek gerekir.

Not
Yorumlardan anladığım kadarıyla teklifim anlaşılmadı. Genelde Anadolu'nun da bu şekilde bozulacağını söyleyen arkadaşlar, bana acaba hangi Anadolu şehrinde üniversite olmadığını söyleyebilirler.
Ayrıca ben görüşlerimi kısa kısa yazmaya çalışıyorum ama arkadaşlar beni takip etmediğinden sadece bu cümleye bakarak eleştiriyorlar. Halbuki ben bu konuda sayfalarca makale yazdım, görüşümü açmış bulunuyorum..
Benim önerim tüm şehirlerdeki üniversiteleri kapatıp 10 küçük anadolu şehrinde üniversite şehri kurmaktır. Bu üniversiteler bir milyonluk üniversiteler olacak ve kendi içinde her türlü imkana sahip olacaktır. Yani kaç öğrenci alınacaksa o öğrenci kadar yurt ve öğretim görevlilerinin kalacağı evler de yapılacaktır. Öğrencilerin şehirde ev arama gibi bir dertleri olmayacaktır.
Ya da sıfırdan üniversite şehri de kurulabilir. Fakat bu maliyeti ikiye katlar.
Bu konuyla ilgili daha önceleri uzun uzun yazılar yazdım. Yani teklifimin içini doldurmuş bulunuyorum.

Şerh
Bu yazımın konusu üniversitelerin mahiyeti değil, İstanbul'u sakinleştirmek olduğu için oraya yüklendim. Ama yorumlarda İstanbul'un kalabalıklığından ziyade üniversitelere yoğunlaştılar. Sanırım bu da takipçilerimin eğitimci ağırlıklı olmasından kaynaklanmaktadır. Mimar veya şehirciler olsaydı şahrin dokusu ve İstanbul'un kurtarılması üzerine olan kısma yoğunlaşırlardı.

Haşiye
İstanbul'da büyük ve kaliteli tıp fakültelerimiz bulunmaktadır. Cerrahpaşa ve Çapa gibi. Bu tıp fakültelerim, boşaltılan üniversitelerden birisinde Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak yeniden organize olabilirler. Sağlık bilimlerini İstanbul'da tutmamızın nedeni, tıb biliminin pratik yönüyle alakalıdır. Böylece şehrin insan sağlığı ile ilgilenmiş olacakları gibi, sadece tıp ve sağlık ile ilgili bir üniversite kurulması bu alandaki çalışmaları ve argeyi de destekleyecektir.

Dipnot
Konuyla ilgili projem çok uzun ve içi dolu... İlgilenecek olan yetkililere açığım, ama böyle bir yetkili ülkemizde yok. Biz beleş danışmanlık yapmak için bile kendimizi yırtıyoruz ama onların böyle bir derdi yok...

Derkenar
Yine bana destan yazdırdınız.
Hep kısa yazayım diyorum ama yorumlar beni mecburen açıklamaya itiyor ve yazı uzuyor. Bu sefer de hocam çok uzun yazıyorsunuz okuyamıyoruz diye eleştiri alıyorum...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.