Haberin Kapısı
2017-06-25 16:30:34

Malatya'da Mutfak Kültürü

Ramazan Peri

perimedya@gmail.com 25 Haziran 2017, 16:30

Malatya, mutfak kültürüyle de iddialı bir şehirdir. Malatya mutfağında yöresel ev ekonomisi ön plana çıkar.

Yaygın meyvecilik, kurutulmuş gıda, pestil, şıra, pekmez ve turşuyu önemli kılmaktadır. Bu malzemeler yaz ve güz dönemlerinde kışa hazırlanır. Yörenin tarım deseni sonucu; un, bulgur, süt ürünleri ve et ana yemek malzemesi olarak kullanılır. Tahılların değerlendirilmesinde çorbalık ve köftelik olarak hazırlanan bulgur ön plana çıkar. Unlu mamuller içerisinde ise, tandır ekmeği, dürüm, katmer ve kömbe önem taşır.

Malatya mutfağında köftenin özel bir yeri vardır. Türüne göre ıspanak, patates veya etle içi doldurularak yapılır. İçli köfte, sıkma köfte, analıkızlı köfte, ekşili köfte bunlardan bazılarıdır. Yöre mutfağının başyemeklerinden biri ise kâğıt kebabıdır. Taraklık ve etevi denilen yağlı kuzu etinin özel bir kâğıt içinde buğulanarak fırında pişirilmesiyle yapılır.

Sarma ve dolmalarında ise dut yaprağı, kiraz yaprağı, ayva yaprağı, pazı, kabak, patlıcan soğan dolması saymakla bitmeyen çeşitleri ve etli yemeklerde ise et tridi, kabuk aşı, buğulama, sac kavurması ve çeşitli sebze yemeklerini saymak gerekir. Reçel, şurup ve turşularda aklımıza gelen tüm meyve ve sebzeler değerlendirilir.

Kurutulmuş gıda kullanımı yöremizde yaygın olmasının yanında, Kayısısının kurutulması zaten bir sanayi halini almıştır. Gün kurusu ayrıca hoşaflık kayısı, elma, dut, armut, üzüm kuruları da ünlüdür.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.