Haberin Kapısı
2017-03-02 12:58:21

Malatya İsmi

Ramazan Peri

perimedya@gmail.com 02 Mart 2017, 12:58

Zamanımıza kadar büyük değişikliğe uğramadan gelen Malatya Şehir ismi, Kültepe vesikalarında Melita, Hitit vesikalarında ise Maldiya olarak bahsedilmektedir.

Asur İmparatorluk vesikalarında ise Meliddu, Melide, Melid, Milid, Milidia, olarak geçmektedir. Urartu Kitabe tabletlerinde ve yıllıklarındaki kaynaklara göre, bu şirin yöremiz, Melita, Romalılar Melitene olarak isimlendirmiştir. Müslüman Araplar Malatiye ve Selçuklular ile Osmanlılar ise Malatya olarak bu ismi kullanmışlardır.

Malatya (Ermenice: Մալաթիա Malatia, Kürtçe: Meletî), Türkiye'de yer alan şehir ve ülkenin 81 ilinden biridir. Ülkenin en kalabalık 28. şehri olan Malatya, 2019 itibarıyla 800.165 kişilik nüfusa sahiptir. Bölgenin Yukarı Fırat Bölümü’nde bulunur. Güney ve orta Anadolu bölgelerinin hemen hemen kesişme noktasında bulunması nedeniyle sosyal yapısı çeşitlilik ve zenginlik gösterir. İlk olarak Hitit döneminde kurulmuştur. O günden bugüne el değiştirerek yıkılıp yeniden yapılarak günümüze kadar gelmiştir.

Malatya, kayısı diyarı olarak bilinir. İlde yetişen kayısılar, dünya genelinde ünlüdür ve kuru kayısı üretiminin %80'ini Malatya Ovası’nda bulunan kayısı bahçeleri sağlar. Büyükşehir yasası ile 2014 yerel seçimlerinin ardından büyükşehir statüsüne kavuşmuştur. Aynı zamanda Malatya 2 Cumhurbaşkanı çıkarmış tek şehirdir, bu kişiler, İsmet İnönü ve Turgut Özal'dır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.