Haberin Kapısı

Bilim insanları sesi kullanarak nesneleri havaya kaldırmayı başardı

BİLİM TEKNOLOJİ

Japonya’daki bilim insanları tarafından yapılan ve Japanese Journal of Applied Physics dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre ses dalgaları tek başına küçük nesneleri havaya kaldırılabilir.

Japonya’da bulunan mühendisler akustik levitasyon kullanarak nesneleri yüzeylerden havaya kaldırmanın yeni bir yöntemini geliştirdiler. Araştırmadakibulguların, sesten başka bir şey kullanılmadan fiziksel nesnelerin manipülasyonunun tüm potansiyelini anlamada yardımcı olabileceği belirtildi.

Lazer kullanan optik cımbızlar zaten önceden küçük parçacıkları havaya kaldırmak ve hareket ettirmek için kullanılıyordu. Akustik cımbızlar ise ses dalgalarıyla üretilen basıncı kullanması sebebiyle fiziksel temas olmadan nesneleri hareket ettirme konusunda daha güçlü bir potansiyele sahip. Bilim insanları, bunların daha büyük nesnelerin hareket ettirilmesinde kullanılabileceğini düşünüyor. Akustik cımbızlar ilk olarak 1980’lerde keşfedilmesine rağmen pratiğe dökülmesini engelleyen birçok sınırlama vardı.

3 milimetrelik top havaya kaldırılabildi

Tokyo Metropolitan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar yansıtıcı bir yüzeyden 3 milimetrelik polistiren (köpük) topu havaya kaldırabilen bir akustik dizinin nasıl oluşturabileceğini buldular. Araştırmada, “Nesnenin yansıtıcı ve katı bir yüzeyde temassız bir şekilde havaya kaldırılması için çok kanallı yarı küresel bir ultrasonik dönüştürücü dizisi öneriyoruz. Her kanalın fazı ve genliği ses çoğaltma yöntemiyle optimize edilerek istenen konumda bir akustik “tuzak” oluşturuluyor. Bu sayede de nesnenin temassız bir şekilde hareket ettirilmesi mümkün olabiliyor” ifadeleri kullanıldı.

Teknikleri, dönüştürücü dizisini bloklara ayırmaya dayanıyor; bu sayede de dönüştürücüler daha rahat kontrol edilebiliyor. Ardından da akustik dalga biçimine dayalı sesleri yeniden üretmek için ters bir filtre kullanıldı. Bu, her dönüştürücü kanalının fazını ve genliğini optimize etmeye yardımcı oldu ve istenen akustik alanın üretilmesine olanak sağladı. Oluşturulan bu alan sayesinde de nesnenin temassız bir şekilde hareket ettirilebildiği ifade edildi.

Nesneleri dokunmadan hareket ettirebilmek şu an için hepimize bir bilim kurgu senaryosu gibi gelse de bu araştırma, teknoloji için büyük bir adımı temsil ediyor olabilir.

Kaynak:Physicists Have Developed a New Way to Levitate Objects Using Sound Only (sciencealert.com)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.