Haberin Kapısı

Şeyh Fahrettin Arnasi'nin "Cuma Günü ve Cuma Risalesi" Eseri

BİLİM TEKNOLOJİ

Cuma namazının şartları, hutbenin erkânları, hutbenin şartları, hutbenin sünnetleri ve son olarak Hanefî mezhebine göre cumanın şartları, sünnet ve mekruhları zikredilmiştir.

Molla Fahreddin, bu eserin başında Cuma namazı ve Cuma günü ile alakalı ayeti kerimeyi zikrettikten sonra, bu namazın önemli amaçlarından biri olan birlik ve beraberliğe değinmiştir. Daha sonra cuma gününün arefe gününden sonra en faziletli gün olduğunu fıkıh kitaplarına dayandırarak ifade etmiştir. Molla Fahreddin, Cuma günü meydana gelen önemli olayları anlattıktan sonra, bu günün fakirlerin haccı olduğunu hadisi şerifle teyit etmiştir. Molla Fahreddin, daha sonra bu risalede kısaca şu konulara değinmiştir: Cuma namazıyla bayram namazının karşılaştırılması, Cuma gününün bazı özellikleri, Cuma günü ve Cuma gecesinde yapılması sünnet olan şeyler, Cuma namazının terkini mubah kılan özürler ve Cuma günü nazil olan “Bu gün sizin için dininizi tamamladım”[1] ayeti kerimesine yer vermiştir. Risalenin sonunda ilmihallerde yer alan Cuma namazının şartları, hutbenin erkânları, hutbenin şartları, hutbenin sünnetleri ve son olarak Hanefî mezhebine göre cumanın şartları, sünnet ve mekruhları zikredilmiştir. Otuz beş sayfadan oluşan bu risale, Batman’da1972’de İzgi matbaası tarafından basılmıştır.

Bu risalenin bazı yerlerinde konunun dışına çıkılmış, zayıf olaylara yer verilmiş ve hadislerin tahrici yapılmamıştır. Vaaz diliyle yazılmış olan bu eserin, gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra tekrar basılması yararlı olacaktır.

Muhammed Latif ALTUN

Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı

------------------------

[1] Mâide, 4. 26

Örneğin; الفقراء حج الجمعة hadisinin mevzu ya da zayıf olduğu kaynaklarda geçmektedir. (Bkz. elMünâvî, Zeynüddin Muhammed Abdurreuf b. Taci’l-Arifîn b. Ali b. Zenynilabidin el-Haddâdî, Et-Teysîr bi Şerhi’l-Câmi’i’s-Sağîr, ll, 490; Münâvî, a.mlf., Feydü’l-Kadîr Şerhü Cami’i’s-Sağîr, lll, 359).

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.