Haberin Kapısı

Sosyal Medyada Gizli Günah Yoktur!

BİLİM TEKNOLOJİ

Devlet WhatsApp, Facebook, Instagram, Telegram, Signal gibi ne kadar uygulama varsa, bunları denetlemelidir.

WhatsApp kullanıcılarına, "WhatsApp kullanım koşullarının ve gizlilik ilkesinin güncelleneceğine" ilişkin bilgilendirme yapıldığı, WhatsApp’ı kullanmaya devam edebilmeleri için WhatsApp verilerinin Facebook şirketleri ile paylaşılmasına onay vermeleri gerektiği, aksi halde 8 Şubat 2021’den itibaren WhatsApp’ı kullanamayacakları belirtilmiştir. Bu haliyle güncelleme, daha fazla verinin Facebook tarafından toplanmasını, işlenmesini ve kullanılmasını içermekteydi.

Bu uygulama sözüm ona şimdilik durduruldu. Aslında bu bilgiler halen işlenmeye bizim haberimiz olmadan devam ediyor. İstesekte istemesekte...

Peki, WhatsApp dâhil diğer Facebook, Instagram, Telegram, Signal gibi ne kadar uygulama varsa bunlar ne kadar güvenli…

Bu güvenlik sadece WhatsApp meselesi değildir. Sadece onu silerek tehlikeden kaçamazsınız. Yağmurdan kaçıp doluya tutulacaksınız.

İPhone ve benzeri telefonları kullanan herkes zaten parmak izini, yüz tanıma sistemi ile resmini ve resmi kimlik bilgilerinin hepsini silikon vadisine kayıt ettirmiş oluyor zaten. Ülkenin tüm güvenlik bilgileri götürülüyor ve götürmelerde halen devam da ediyor.

Ceb telefonlarımızın önünde ve arkasında kamera ve mikrofonlar bulunmaktadır. Play Store gibi birçok irternette bulunan program sitelerinde farklı telefonları dinleme izleme ve takip programları mevcut. Bu tür programlar bebek ve çocukları izleme gibi sunulsada kötü amaçlarlada kullanılabilmektedir. Bu tür programları telefon kullanıcıları kullanırken, telefonu çalıştıran işletim sistemi yazılımları veya bu telefonlarda bulunan sosyal medya platformlarının sunduğu çeşitli programların, görüntülü dinlemelerle birlikte konum izleme bilgisi dahil birçok bilgi istendiğinde iznimiz olmasa bile kaydedilebilmektedir. Dolayısı ile cep telefonlarını yanınızda tutarken çok daha dikkatli olmak gerektiğini sanırım daha iyi anlamış oluyoruz. 

Sorun İPhone den kaçıp bir başka marka telefona yada WhatsApp’tan kaçıp Telegram'a yerleşmekle çözülmemektedir. Kendimizin ve Devletin daha köklü çözümler üretmesi ve tedbirler alması gerekiyor.

Facebook, Instagram, Messenger ve WhatsApp aynı firmanın, sadece birini silerek tehlikeden kurtulamazsınız.

Buyurun size Messenger tehlikesi:

Facebook Messenger uygulamasını açın ve oradan "Telefon Rehberi" seçeneğini tıklayın. Messengeri açtığınız günden bugüne kadar kaydettiğiniz ve sildiğiniz bütün telefon numaralarını görün.

On yıl önce bir numara kaydettiniz. Onlarca defa operatör değiştirdiniz. Bazı numaraları sildiniz, bazıları eski hatta kaldı. Hiç önemli değil. Erişimine izin verdiğimiz uygulamalar sizin adınıza kaydetmiş. Eşim, sevgilim, eski sevgilim, aşkım, maşkım diye kaydettiğiniz tüm numaralar burada kayıtlı görünce şaşırmayın ve korkmayın.

Belki çok azımız kaybettiği numaraları görünce sevinecektir. Bana böyle komplo teorileri ile gelin.

Akıllı telefon kullanmaya başladığımız günden itibaren riskin altına girdik. Teknoloji çağın vebasıdır. Gizli günah diye bir şey bırakmadı. Unutmayalım sosyal medyada gizli günah diye bir şey yoktur. İzlediğimiz, mesaj attığımız, beğendiğimiz, beğenmediğimiz her şey kayıt altına alınmıştır. Sosyal medyada kul ile Allah arasında kalan bir günah yoktur. Kul, uygulamayı yöneten kul ve Allah vardır. Allah gizler ama uygulama sahibi yani bu hizmeti veren sosyal medya mercileri istediği zaman istediğini rezil eder.

Allah muhafaza!

Daha dikkatli olmamız dileğiyle...

Ramazan Peri - Murat Padak

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.