Haberin Kapısı
2016-02-13 16:31:24

Dua’nın Kabulü (1)

Muhammed Arslan

13 Şubat 2016, 16:31

En mühim ibadetlerden biri de şüphesiz ki dua’dır. İhlâslı ve samimi bir dua kişinin dünya ve ahiret saadetine vesile olabilir. Özellikle de ezanla kamet arasında, namazlardan sonra, Mübarek gün ve gecelerde, yağmur yağarken, Kabe’yi görürken v.b. mühim zamanlarda ve mekanlarda…

TEALA (Mealen) Buyuruyor ki : “Bana dua edin size icabet edeyim.”(1) Evet, yapılan duaların mutlaka icabeti (karşılığı) vardır. Ancak bu icabet, ille de istenilen şeyin verileceği anlamına gelmez.

Bu konuyu Üstad Bediuzzaman Hz. şöyle açıklamaktadır : “Eğer desen: "Bir çok defa dua ediyoruz, kabul olmuyor. Halbuki, ayet umumidir... Her duaya cevap var,(diye) ifade ediyor? Cevap vermek ayrıdır, kabul etmek ayrıdır. Her dua için cevap vermek var; fakat kabul etmek, hem ayn-ı matlubu (istenenin aynısını) vermek Cenabı Hakkın hikmetine tabidir.

Mesela: Hasta bir çocuk çağırır: "Ya Hekim! Bana bak." Hekim: "Lebbeyk" der... "Ne istersin?" cevap verir. Çocuk: "Şu ilacı ver bana" der. Hekim ise; ya aynen istediğini verir, yahut onun maslahatına binaen ondan daha iyisini verir, yahut hastalığına zarar olduğunu bilir, hiç vermez. İşte Cenab-ı Hak, Hakim-i Mutlak hazır, nazır olduğu için, kulun duasına cevap verir. Fakat hikmet-i Rabbaniyenin iktizasıyla (gereğiyle) ya matlubunu veya daha evlasını verir veya hiç vermez.” (2)

"İnsan hayra dua ettiği gibi, şerre de dua eder, (bilmeden şerri de ister) insan pek acelecidir." (3) ayetinden de anlaşıldığı gibi kişi, kendisine zararı dokunacak bir konuda da dua edip, bunun hiç farkında olamayabilir. Allah, duasına istediği yönde icabet etmediği için, duasının kabul olmadığını zanneden kişi, büyük bir yanılgı içindedir. Zira Allah merhametinden dolayı, kulunun hayrına olacak şekilde duasına icabet etmiştir.

Not: Yazıyı uzun tutmamak için devamını bir sonra ki yazımızda getireceğiz inşallah.

Rabbim cümlemizi duası makbul olan kullarından eylesin.

---------------

1- Bakara 186.

2- İman ve Küfür Muvazeneleri 102.

3- İsra Suresi, 11

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.