Haberin Kapısı
2017-01-22 17:12:43

İmanla Ölebilmek

Muhammed Arslan

22 Ocak 2017, 17:12

İmanı ihsan eden ALLAH’U TEA’LA’ya sonsuz hamd ve senalar, bu ihsana vesile olan Hazreti Muhammed’e ve al ile ashabına ebedi salatu selamlar olsun.

Bu fani dünya hayatında en mühim ve en önemli şey ; imanla yaşayıp imanla ölmektir ! Ebedi cehennem ateşinden kurtulup, ebedi cennet saadetine ermenin de yegane olmazsa olmazı imanla ölmektir !

Ancak her şeyin bir sebebi olduğu gibi, imanla ölebilmenin de sebep ve vesilesi vardır. En büyük vesile de tabi ki ibadettir. Bazı ulema-i kiramın buyurduğu gibi : “İman , ağaç fidanına , ibadette ona verilen suya benzer. Nasıl ki ağaç fidanı susuz kaldıkça kurur, iman nuru da ibadetsiz kala kala söner ve gider.”

Bu sebeple en azından farzları yapıp haramlardan sakınmak gerekir. Bununla beraber , imanın muhafazası için bazı özel ibadetlere de sarılmak icabeder. Şafii mezhebine ait : “İa’netüttalıbin” adlı muteber kitapta şöyle zikredilmektedir :

Birçok arif veliden nakledilmektedir ki ; rüyalarında Peygamber Efendimiz (A.S.M.), onlara imanlarının muhafazası için , sabah namazının sünneti ile farzı arasında (sünneti kıldıktan sonra farzı kılmadan evvel) kırk defa : “YA HAYYU YA KAYYUMU” Zikrini çekmelerini tavsiye etmiştir.” (1)

Yine büyük velilerden İmam-ı Şarani Hz. şöyle demiştir : “ Kim, her Cuma günü şu iki beyiti okumaya devam ederse şüphesiz ki ALLAH’U TEA’LA onu İslam (dini) üzere,(imanla) vefat ettirir.

O iki beyit te şudur :

“İlahi ! Lestu lil Firdevs’i ehlen Vela akva a’la naril cahim

Fe heb liy tevbeten veğfir zünubiy FEİNNEKE ĞAFİRUzzenbil a’ziym.” (2)

(Anlamı : ”YA RABBİ ! Firdevs’e (Cennet’e) layık değilim, Cahim’e (Cehennem’e)’de dayanacak gücüm yoktur.

O halde (Rahmetinle) bana (makbul) tevbeyi lutfet ve günahlarımı bağışla, çünkü şüphesiz SEN ; büyük günahları da (İstersen) bağışlarsın.”

İmam-ı Feşniy (R.A.), Peygamber (A.S.M.) Efendimiz’den şöyle nakletmektedir :

“Her kim, ALLAH’U TEA’LA’nın , onun imanını muhafaza etmesini istiyorsa (her) akşam namazının (farz ve) sünnetinden sonra iki rekat (nafile) namaz kılsın. Bu namazın her iki rekatinde de , Fatiha’dan sonra altı defa İhlas ve birer defa da Felak ve Nas surelerini okusun.” (3)

Bu zikirlerden ve (iki rekat) namazdan sonra şu mühim duayı yapmayı da ulema-i kiram tavsiye etmişlerdir :

“YA RABBİ ! İmanımı , hayatımda , ölümümde ve ölümümden sonra (ebediyyen) SANA havale ediyorum. Habibinin hürmetine muhafaza eyle , amin.”

Bu çok mühim duanın bizlere kabul olması temennisiyle ..

----------------------------------

  1. İa’netüttalıbin, 1.C. , S : 247
  2. İa’netüttalıbin, 2.C. , S :92
  3. İa’netüttalıbin, 1.C. , S : 258 - 259
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.