Haberin Kapısı
2017-10-29 16:01:35

Ebedi Saadet

Cüneyt Varol

29 Ekim 2017, 16:01

Ali bin Vehb-i Sincârî k.s

Ebedî olarak yaşamak istiyorsanız, Allahu teâlânın emirlerini yapınız, yasaklarından kaçınınız ve cenâb-ı Hakkı devamlı hatırlayınız. Ondan gelenlere râzı olunuz. O zaman, âhiretinizi kazanır, Cennet’te ebedî, sonsuz olarak yaşarsınız.

Ebu Ali Cürcânî k.s

Bir kulun ereceği saâdet, emredilen ibâdetleri ve tâatleri kolayca yapmasıdır. Bütün işlerinde sünnet üzere yürümeyi başarmasıdır. Sâlih kullara karşı içten sevgi beslemesi, hangi işte olursa olsun, ahlâkını değiştirmemesidir.

Bedbaht kişi, unutulmuş günahlarını açığa vuran kimsedir.

Ârif; tamamiyle gönlünü Allahu teâlâya, vücûdunu halka hizmete veren kişidir.

Peygamber efendimizin sallallahu aleyhi vesellem sünnetine tâbi olmak, bid’atlerden kaçmak, İslâm âlimlerinin gittiği yoldan gitmekle olur.

Kişinin saâdetinin ve ibâdetlerin ona kolay gelmesinin alâmeti, bütün işlerinde sünnete uymak, sâlihlerle sohbet etmek, dostlarına karşı güzel ahlâklı olmak, ilâhî mârifet ve insanlara muhabbet ile bezenmek ve vakitlerini değerlendirmektir.

Şeyh Dahmel bin Abdullah

İyilik üç şeyle tamam olur:

1. O iyiliği yapmakta acele etmek.

2. Yaptığı iyiliği gözünde büyütmemek, dâimâ küçük görmek.

3. İyiliği yaparken, gizlice yapmak.

Bir kimse, kusur, günah işlediği zaman utanmıyorsa, yaşlandığı zaman pişmanlık duyup kötü işlerinden vazgeçmezse ve tenhâ bir yerde olduğu zaman Allahu teâlâdan korkmazsa, onda hayır yoktur.

Üç şey vardır ki, Müslümanları çok aziz, şerefli eder

 1. Kendisine zulmedeni affetmek.

2. Kendisine bir şey vermeyene iyilikte bulunmak.

3. Kendisini aramayanları, arayıp hâllerini sormak.

İntikam alıp da sonunda pişman olmaktansa, affedip de pişman olmak benim için daha sevimlidir.

Allahu teâlâya âşık olanlar, insanı O’ndan uzaklaştıran her şeyden uzak olup, alâkalarını keserler.

İlim, Allahu teâlâyı tanımaya ve O’na itâat etmeye vesİle olduğu için, ilim öğrenmek büyük ibâdettir.

 Sâlihlerle sohbette berâber olup, onlarla sohbet ediniz. Onlar, dünya hazineleridir. Onlarla berâber olmak, ebedî saâdetin anahtarıdır.

Hace Alâeddîn-i Attâr k.s

Senden eser kalmasın; olgunluk budur.Kendini vahdette yok eyle; kavuşmak budur.

Sözlerin büyüğü, büyüklerin sözüdür.O büyüklerin sözünde Rabbânî tesir vardır.

Nefsi terbiye etmekten maksad, bedenî bağlılıklardan geçip, ruhlar ve hakikatler âlemine yönelmektir. Kul, kendi istek ve arzularından vazgeçip, Hakkın yoluna mâni olan bağlılıkları terk etmelidir.

Bunun çaresi şöyledir: Kendisini dünyaya bağlayan şeylerin hangisinden istediği ân vazgeçebiliyorsa, bunun maksada mâni olmadığını anlamalıdır. Hangisini terk edemiyorsa ve gönlünü ona bağlı tutuyorsa, onun Hak yoluna mâni olduğunu anlamalı ve o bağlılığın kesilmesine çalışmalıdır.

 Bizim hocamız Şâh-ı Nakşibend(Rahimehullah), o kadar ihtiyatlı idi ki, yeni bir elbise giyse; ‘Bu elbise falan kimsenindir’ diyerek, onu emânet gibi giyerlerdi.

Ahmed Nubâni k.s

Herkes ile arkadaş olma! Konuştuğun kimselerin akıl ve anlayışlarına uygun konuş. Tekebbür etme, kibirlenme! Sırrını kimseye söyleme!

 Herkesin sözüne aldanma! İnsanların sözlerine değil, işlerine bak! Kendi kendisine faydası olmayan kimseden çok sakınmalıdır.

Nerede kaldı ki, onun başkasına faydası olsun. Kötü bir kimse ile arkadaş olan iyi bir kimse, eğer onu kendisine çevirip iyi yapabilirse ne âlâ, eğer bunu yapamaz, kendisi de ona benzer ve onun gibi olursa, o zaman çok fenâdır.

İbn Ataullah El-İskenderi k.s

Bu dünyada olduğun müddetçe keder ve dertlerinin olmasını garipseme. Çünkü dünyaya layık olan sıfat ve özellik onlardır, başkası olamaz.

Alıp verdiğin her nefesin yoktur ki o nefeste Allah Teâlâ’nın sende gerçekleştirdiği bir kaderi olmasın.

.........................................................

Rabbim bize hakkı hak olarak gösterip ona tabi olmayı kolaylaştırsın. Batılıda batıl olarak gösterip ondan kaçınmayı kolaylaştırsın. Amin

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.