Haberin Kapısı
2020-09-16 11:29:58

Nasihat

Cüneyt Varol

16 Eylül 2020, 11:29

Ali Havâs Berlisî Rahimehullah Talebelerineşöyle nasîhat ederdi: 

"Din âlimlerine dil uzatmaktan sakının. Çünkü onlar, Allah'u teâlânın isim ve sıfatlarının kapıcılarıdır. 

Velîleri inkârdan sakının. Zîrâ onlar, Allah'u teâlânın zâtının kapıcılarıdır.

Bir şey yapmak istiyorsanız, size yakışanı yapın. İnsanlar, bir şey vermediğiniz için sizi cimrilikle itham etmesinler, bu yüzden size karşı çıkmalarına meydan vermeyin. Çünkü velî olmanın şartlarından biri de şudur: Bu gibileri, yanlarında bin dinar olsa da bunu bir fakire verseler, verdikleri paranın onların nazarındaki kıymeti, toprak üzerinde bulunan bir çakıl taşından daha kıymetsizdir.

Ramazân-ı şerîfin son on gününde, gece ibâdetinden geri kalmayınız. Hattâ bütün Ramazan gecelerini ibâdetle geçiriniz. Çünkü Kadir gecesi bu aydadır.

Şâyet biriniz kendisini ilâhî huzurla hissederse, yalnız kendi nefsi için duâ etmemeli, başkası için de himmet ve gayretini esirgememelidir. Yapacağı duâların çoğu mümin kardeşleri için de olmalıdır.

Şuna yemin ederim ki, talebeler, Allah'u teâlânın dünyâyı yarattığı günden yok edeceği güne kadar, hocalarının huzûrunda kor bir ateş üzerinde otursalar, doğru yola girmeleri için yol gösterip engelleri ortadan kaldıran hocalarının haklarını ödeyemezler.

Allah'u teâlâ kullarına, bilinen rızıkların dağıtımını sabah namazından sonra, mânevî rızıkların dağıtımını da ikindi namazından sonra yapar. Bu iki vakitte uyumak, bunun için sizlere yasak edilmiştir.

Dünyâda Allahu teâlâdan hayâ edenleri, Allahu teâlâ kıyâmet gününde azarlamaktan ve gazab etmekten hayâ eder.

Allah'u teâlâya kavuşturan yola dâvet edenler, fâsık kimselere dahi kaba ve kırıcı olmamalılar. Onlara rıfk ile muâmele edip, ihsân ve kerem göstererek gönüllerini hoş tutmalılar ki, kendilerine yönelsinler. Ancak bu meyil gerçekleştikten sonra nasîhatte bulunsunlar.
"Allah’ım! Bizleri iddiacılardan, yalancılardan, seni ve senin halk içindeki havassını (özel kullarını) bilmeyen cahillerden eyleme. Bize dünyada da, âhirette de güzellik ver ve cehennem azabından bizi koru. Âmin.”

1) Câmiu Kerâmât-il-Evliyâ; c.2, s.193
2) Tabakât-ül-Kübrâ; c.2, s.150

Yorumlar (5)

Halil Lüleci 4 Yıl Önce

Rabbim yolunuzu açık etsin inşAllah ALLAH cc razı olsun inşAllah selamlar

v.duzgun 4 Yıl Önce

Alalh razı olsun

Selami KOÇAK 4 Yıl Önce

Hocam Allah razı olsun.

Bekiroğul 4 Yıl Önce

Allah razı olsun

Hayrettin Bucak 4 Yıl Önce

Hocam Allah razı olsun ve kendi yolunda gayretinizi artırsın rabbim hayırlı muvvffakiyetler ihsan eylesin inşAllah

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.