Haberin Kapısı

Çok iyi bir müfessir olabilirsiniz, ama iyi bir tebliğcimi siniz?

EĞİTİM

Çok iyi bir fıkıhçı, hadisçi, kelamcı, hoca olabilirsiniz, çok iyi insan olmak demek, çok başarılı bir davetçi anlamına gelmiyor. Bir insan, kendi kendine bir metot geliştiremez. En iyi örnek Resulullah'tır. Onun davet tecrübesi Kur'an ile onaylanmıştır.

Çok iyi bir müfessir olabilirsiniz ama bu, sizin iyi bir davetçi olduğunuz anlamına gelmez.

Çok iyi bir fıkıhçı, hadisçi, kelamcı, hoca olabilirsiniz ama bu bu, sizin iyi bir tebliğci olduğunuz anlamına gelmez.

Ülkemizde din eğitiminde en çok ihmal edilen hususun, davet dersleri olduğunu düşünüyorum. Zira bir malı nasıl pazarlayacağınızı bilmezseniz, elinizdeki iyi maldan da nefret ettirirsiniz.

Ülkemizde ister üniversite camiasından olsun ister diğer alanlardan olsun davet nedir, nasıl yapılır, nasıl yapılmaz, Peygamber efendimizin davet ve tebliğ dili nasıldı gibi konuların eksik olduğunu ciddi ciddi görmekteyiz.

Çok iyi insan olmak demek, çok başarılı bir davetçi anlamına gelmiyor. Zira unutulan bir şey var ki, Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in davet ve tebliğinin nasıl olduğudur.

Bir insan, kendi kendine bir metot geliştiremez. En iyi örnek Resulullah'tır. Onun davet tecrübesi Kur'an ile onaylanmıştır. Resulullah'ta sizin için güzel örnekler vardır denilerek, onun hayatı, usul ve üslubu methedilmiştir. O, sadece güzel ahlak sahibi değildi! Ayrıca güzel bir kuldu ve güzel bir davetçi idi.

Bizim ülkemizde bu konunun ihmal edildiğini görüyorum. Muhataplarımıza karşı usulsüz ve üslupsuz yaklaşıyoruz. Yarın yüzümüze bakacak birinin arkasından tekmeyi basıyor ve din adına küfür ediyoruz.

Kimse Allah adına racon kesemez!

Ama hâşâ bunu yaptığımız dahi oluyor.

İnsanlar senin dinine girmek zorunda değil. Dininin emir ve tavsiyelerine uymak zorunda değil. Onları hesaba çekecek olan, Allah'tır. Ama din adına insanlara sayıp söversen, insanları hem kendinden hem dininden nefret ettirirsin. Kendinden nefret ettirme hakkın var ama Allah'ın dininden nefret ettirme hakkın yok!

Resulullah Efendimizin hem hayatı hem davet usulü alanında üç tane güzel eser tavsiye etmek istiyorum:

Düşün Yayınlarından çıkarılan Münir Muhammed Gadban'ın "Nebevi Hareket Metodu" adlı eserini özümseyerek ve altını üstünü çizerek okuyun.

İkincisi: Asalet Yayınlarından çıkarılan "Barış ve Esenlik Peygamberi Hz. Muhammed'in (s.a.v.) Hayatını Yeniden Okumak" adlı eseri okuyunuz.

Üçüncüsü: Ramazan el-Butî'nin Fıkhu's Siret adlı eserini tavsiye ederim.

Ayrıca Mustafa Meşhur'un "İslam'a Davet Fıkhı" isimli eseri de davet alanındaki en iyi eserlerden biridir diyebilirim.

Ben bu eserlerin tamamından feyiz ve bereketimi aldım umuyorum.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.