Haberin Kapısı

Peki, Oruç Kimlere Farzdır?

EĞİTİM

Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına gelmiş olanlara oruç farzdır.

  1. Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına gelmiş olanlara oruç farzdır. Ergen olmayan çocuklara farz değilse de alıştırmak ve heveslendirmek için ara sıra oruç tutturmak iyidir. Ayrıca henüz ergen olmayan çocuklar oruç tuttuğunda çok büyük sevap da kazanırlar. Çünkü kendilerine farz olmadığı halde böyle çok güzel bir amel işleyerek Allah-ü Teala’yı hoşnut ederler. Orucu sevdirmek için oruç tutan çocuklara hediye verilmesi güzel bir davranıştır.

    Sağlıklı olanlara.

    Yolcu olmayanlara oruç farzdır. Uzun yolculuğa çıkanlar, yolculuk hali bitince oruçlarını sonradan kaza ederler. Çünkü yolculuk hali zor bir haldir ve böyle bir durumda açlığa dayanmak çok daha zordur.

    Oruç bir ibadet olduğundan niyetsiz oruç olmaz. Hadi hep birlikte oruca nasıl niyet edilir öğrenelim:

    İftarda veya gece sahura yemek yemeye kalktığımızda ‘’Niyet ettim Allah rızası için yarınki Ramazan orucunu tutmaya’’ diye niyet ederiz. Kalbimizden oruç tutacağımızı bilmemiz, düşünmemiz niyet için yeterlidir. Dil ile söylemek ise daha iyidir. Sahura kalkmak da niyet yerine geçer. Zaten sahura kalkıyorsak bu da bir niyettir.

    Oruçlu Neler Yapabilir?

    Oruçlu iken banyo yapabiliriz. Ama ağzımızdan veya burnumuzdan su kaçırmamaya dikkat etmeliyiz. Dişlerimizi de fırçalayabiliriz. Ama macunu yutarsak ya da su yutarsak orucumuz bozulur. Bu yüzden dişlerimizi sahurda fırçalamak çok daha iyi olur. Bir de iftardan sonra fırçalarız. Çiçekleri, miskleri, gül suyunu, kolonyayı koklayabiliriz. Oruçlu iken oruçlu olduğumuzu unutup bir şeyler yer içersek orucumuz bozulmaz.

    Peki, Neler Yaparsak Orucumuz Bozulur?

    Oruçlu olduğumuzu hatırladığımız halde bile bile yemek yemek, bir şeyler içmek orucu bozar. Üstelik böyle olunca orucu baştan tutmak, yani Ramazan’dan sonra kazasını tutmak da yetmez. Ceza olarak 60 gün daha kefaret orucu tutmak gerekir. Hem de hiç ara vermeden.

    Bir de, gerçi biz yapmıyoruz ama, sigara içmek de cezayı gerektirecek şekilde orucu bozar.

    Bunların dışında orucu bozan başka şeyler de vardır. Ama bunların cezası yok sadece kazasını tutmak gerekir. Mesela hastayız diye burnumuzdan veya kulağımızdan ilaç damlatsak orucumuz bozulur. Ama banyo yaparken veya abdest alırken kulaktan su kaçsa oruç bozulmaz. Burundan kaçsa bozulur, kaza gerekir.

    Abdest alıyorduk, yanlışlıkla boğazımızdan su kaçtı. Arkadaşlar aman dikkat! Yoksa orucumuz bozuluverir, kaza tutmamız gerekir.

    Midemiz bulanıyordu, baktık ki ancak istifra edince rahatlayacağız ve istifra etik. Orucumuz da bozuluverdi. Baştan kazasını tutarız.

    Bir de arkadaşlar, normalde yenilmeyen toprak, kâğıt, iplik, silgi gibi şeyleri yemek de orucu bozar. Kaza gerekir.

    Sahura geç kalkmışız o gece. Hızlı hızlı yiyoruz. Babamız bir de takvime bakıyor ki imsak girmiş, biz de imsak girdiği halde yemek yemişiz. Ne olacak şimdi. O günkü orucumuzu da daha sonra kaza etmemiz gerekir.

    Bir Kimse Oruçluyken Unutarak Yiyip İçse Orucu Bozulur mu?

    Bozulmaz. Unutarak yiyip içmenin zararı yoktur. Bu, Allah’ın bir ikramıdır. Allah-ü Teala iftara kadar dayanamayacak insanlara oruçlu olduklarını unutturup böyle bir ikramda bulunur. Kendisinin hatırlamasına bırakılmalıdır. Eğer genç ve sıhhatli bir kimse ise ona oruçlu olduğu hatırlatılmalıdır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.