Haberin Kapısı

Yağ Zam Şampiyonu oldu!

EKONOMİ

Küresel gıda fiyatlarında rekor artışlar yaşanmaya devam ediyor. Dünya Gıda Fiyat Endeksi'nde son 10 yılın zirvesini görülürken, en yüksek zam yüzde 124 ile yağa yapıldı.

Dünya genelinde gıda fiyatlarında rekor artışlar yaşanmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) küresel gıda fiyatlarının 10 yılın zirvesine yükseldiğini açıkladı. İlk sırayı yükselen fiyatıyla Türkiye'de vatandaşın gündeminden düşmeyen 'Yağ Bey' aldı.

GIDA FİYATLARI SON 10 YILIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ

Koronavirüs salgını nedeniyle evlere kapanan dünya, yaz ayalarının gelmesi ve aşılanmanın hızlanmasıyla birlikte yeniden sokaklara dönüş yaparken, Mayıs ayında küresel gıda fiyatları son 10 yılın en yüksek aylık yükselişi yaşandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre, Gıda Fiyat Endeksi, Mayıs'ta aylık bazda yüzde 4,8 artarken, yıllık bazda yüzde 39,7 yükseldi. Üst üste on iki aydır artış kaydeden Gıda Fiyat Endeksi, Mayıs ayında 127.1 puan seviyesine yükselmiş oldu. Endeks, Şubat 2011'de 137,6'lık değerle rekor kırmıştı.

Eylül 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi gören endeks, nominal olarak tüm zamanların zirvesinin sadece yüzde 7,6 altında kaldı. Endeksin yükselmesinde, bitkisel yağlar, şeker ve hububat fiyatlarındaki küresel artış, etkili oldu.

Pandemi nedeniyle artan talebe karşı arzda sorunlar yaşanması, ülkelerin ihracat kısıtlamaları ve artan stoklama, fiyat artışında etkili oluyor. Taşıma ve nakliye maliyetlerindeki artış da fiyatların yükselmesinde oldukça etkili.

TAHIL FİYATLARINDA AYLIK ARTIŞ YÜZDE 6

Gıda fiyatları endeksinin bir alt endeksi olan FAO tahıl fiyatları endeksi, mayısta bir önceki aya göre yüzde 6, Mayıs 2020'ye göre yüzde 36,6 arttı.

Mayısta darı fiyatlarındaki aylık artış yüzde 8,8, yıllık artış yüzde 89,3 oldu.

Buğday fiyatlarında artış oranı aylık yüzde 6,8, yıllık yüzde 28,5 oldu.

YAĞ FİYATLARI YILLIK YÜZDE 124,6 ARTTI

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, esas olarak artan palmiye, soya ve kolza tohumu yağı fiyatlarını yansıtarak Mayıs ayında yüzde 7.8 yükseldi. Palm yağı fiyatları, Güneydoğu Asya ülkelerindeki yavaş üretim büyümesi nedeniyle yükselirken, özellikle biyodizel sektöründen gelen güçlü küresel talep beklentileri soya fiyatlarını artırdı.

FAO Şeker Fiyat Endeksi ise büyük ölçüde hasat gecikmeleri ve Brezilya'da azalan mahsul verimine ilişkin endişeler nedeniyle aylık bazda yüzde 6,8 arttı. FAO Et Fiyat Endeksi ise Mayıs'ta yüzde 2,2 arttı. 

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, aylık bazda yüzde 1.8 artarak bir yıl önceki seviyesinin ortalama yüzde 28 üzerinde yükseldi. Artış, yağsız ve tam yağlı süt tozlarına yönelik güçlü ithalat talebinden kaynaklanırken, Yeni Zelanda'dan artan ihracat arzı nedeniyle tereyağı fiyatları neredeyse bir yıl içinde ilk kez düştü.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.