Haberin Kapısı

Kadın Kocasını Boşayabilir mi?

KADIN AİLE

Kadın nikâh akdi esnasında “Talakın” eline verilmesini isterse ve erkek verirse hüküm ne olur?

Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Kadın nikâh akdi esnasında “Talakın” eline verilmesini isterse ve erkek verirse hüküm ne olur?

Nikâh akdi yaparken kadın boşama hakkını talep eder yani eline verilmesini ister ve koca ona bu hakkı verirse bu hakkın geçerli olup olmaması konusunda ilim ehli arasında ihtilaf vardır. İki görüş nakledilir:

BİR: Hanefi mezhebine göre bu talep erkek tarafından kabul edilirse geçerli olur. Kadın istediği vakit kendisini boşayabilir.

İKİ: Üç mezhep imamı yani Maliki, Şafii ve Hanbeliler bu talebin kabulünü batıl görürler. Yani erkek kabul etmiş olsa da kadının şartı fasittir ve kendisini boşayamaz. Acizane benim şu anki tercihim budur. Bu görüşün daha doğru olduğuna kaniyim.

Nikah kıyılmışsa Şafi ve Hanbelilerde nikah sahihtir. Bu şart iptal edilir.

Maliki mezhebinde ise şu teferruat vardır: Eğer nikah kıyılmış ve gerdeğe girilmemişse o nikah iptal edilir. Yeniden nikah yapılır.

Eğer nikah kıyılmış ve gerdeğe girilmişse nikah iptal edilmez. O şart iptal edilir. Ancak anlaştıkları mehir iptal edilir ve ona “mehrül misl” yani örfen o beldede mehir ne kadar ise o, akranına ne kadar veriliyorsa, o kadarı kadına verilir. Ayrıca şu istisna vardır: Eğer erkek şöyle bir şart koşarsa: “sana vurursam” veya “sefere çıkarsam” boşama hakkını sana verdim! Derse nikah sahihtir. Şart iptal edilir. Mehirde bir değişiklik yapılmaz, konuşulduğu gibi kalır.

NASİHAT:

Maalesef şuan Müslümanlar genel anlamda Batı aleminin kültüründen etkilenmekte ve hayatlarına yansımalarını da görmekteyiz. Batıda neredeyse kocaya itaat nedir bilinmez, boşanma vakıaları çok yaygındır. Başarılı süren evlilik oranı çok düşüktür. Kadının kocasına ve erkeğin hanımına sabır, tahammül ve iyi geçimi neredeyse yok olma durumundadır. Bu kötü hasletler maalesef basın yayın, okul ve onlardan etkilenen cahiller vasıtasıyla Müslümanlar arasına sirayet etmektedir.

Biz Müslümanlar ehli kitaba muhalefet etmekle emrolunmuşuz. Bizim örneğimiz efendimiz Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’dir. Bizim mutluluğumuz, dinimizi yaşamamıza bağlıdır. Evli iki eşin birbirlerine merhamet etmesi, sevmesi, hayat zorluklarına katlanması, hoşlarına gitmeyen huylara sabretmeleri, birbirlerine tahammül etmeleri dinimizin emirlerindendir. Boşanma helal kılınmış olsa da Allah-u Teâlâ’nın sevmediği helal cinsindendir. Ufak tefek sorunlar sebebiyle kocanın hanımını boşaması çirkin bir amel görüldüğü gibi, kadınında ufak tefek sorunlar karşısında kocasından talak istemesi çirkin bir ameldir.

Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır: “Bir kadın sebepsiz olarak kocasından talak isterse, o kadın cennet kokusunu alamaz!” (Ebu Davut, Tirmizi, İbni Mace)

Mesele bu kadar ciddi ve hassastır. Erkek ve bayan kardeşlerime nasihatım talak konusunda Allah’tan korksunlar. Sahabe ahlakı ile ahlaklansınlar. Küfür aleminin pis kültüründen uzak olsunlar. Kendilerine acımıyorlarsa talak sebebiyle perişan olan çocuklarına acıyıp onlar konusunda Allah’tan korksunlar!

Rabbim cümlemizi ıslah etsin. Yuvalarımızı ıslah etsin. Evliliklerimize hayır ve bereket versin. Amin. Velhamdulillahi rabbil alemin.

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd etmektir.

Musa Ebu Cafer

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.