Haberin Kapısı

Aspir Tohumu ve Yağı, Osteoporoz ve Kemik Erimesinde Etkili

SAĞLIK

Sağlıklı bir yemeklik yağ olmasının yanı sıra kemik erimesi ve osteoartrit gibi dejeneratif hastalıkların kemik onarımının sağlan­masında ve damar tıkanıklığının önlenmesi, yüksek kolesterolün düşürül­mesi bakımından yararlı.

Aspir tohumlarından, Uzakdoğu ülkelerinde bilhassa Kore’de kemik olu­şumunu artırarak osteoporozun önlenmesinde ve kemik onarımının sağlan­masında, yardımcı olarak yararlanılmaktadır. Bilhassa kadınlarda, menopoz dönemlerinde östrojen hormonu eksikliğine bağlı kemik erimesinde koruyu­cu rolü olduğu ileri sürülmektedir. Bu etkilerin doğruluğu, deney hayvanları üzerinde yapılan bazı çalışmalar ile ortaya konulmuş, Aspir yağının 8 hafta süre ile uygulanması suretiyle kemik erimesine bağlı gelişen faktörlerde belir­gin bir iyileşme gözlenmiş.

Peki, bitki ne derece güvenli? Bitkilerin olası zararlı etkileri ile ilgili bilimsel kaynakları incelediğimde, tohumların yağı ile ilgili herhangi bir uyarı bulun­muyordu. Ancak çiçeklerin kanı sulandırması nedeniyle, kan sulandırıcı ilaç kullananlarda dikkat edilmesi gerektiği, yine çiçeklerinin rahim hareketlerini artırması nedeniyle hamilelerde kullanılmasının düşüğe yol açabileceği uyarı­ları yer alıyordu. Özetle yağı şu an piyasada bulunan yemeklik yağlar arasında doymamış bir yağ asidi olan linoleik asit oranı en yüksek olanı. Yani sağlıklı bir yemeklik yağ olmasının yanı sıra kemik erimesi ve osteoartrit gibi dejeneratif hastalıkların ve damar tıkanıklığının önlenmesi, yüksek kolesterolün düşürül­mesi bakımından yararlı.

Çiçekleri ise miktarı abartılmadıkça, çay halinde (günlük en fazla 3 gram) güvenle kullanılabilir.

Prof. Dr. Erdem Yeşilada

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.