Haberin Kapısı

En Büyük Mutluluk Nedir?

SAĞLIK

Padişah, Lâleli Baba'yı sı­namak için “Dünyada en büyük saadet acep ne ola?” diye sorar. Lâleli Babanın yanıtı şaşırtıcıdır; “Def’i hacet gidermektir hünkârım!". Şüphesiz “kabızlığın” en büyük sorun olup olmadığı tartışılabilir, ama vücudumuzda işlenerek atılacak atıkların toplandığı bir kısım/organ olarak görmek, büyük hata olur.

Elinde sürekli olarak lale ile dolaştığı için “Lâleli Baba’’ olarak bilinen za­tın ünü Padişah 3. Mustafa'nın kulağına kadar gelir. Padişah merak eder ve erkânı ile birlikte Lâleli Baba'yı görmek üzere gider. Padişah, Lâleli Baba'yı sı­namak için “Dünyada en büyük saadet acep ne ola?” diye sorar. Lâleli Babanın yanıtı şaşırtıcıdır; “Def’i hacet gidermektir hünkârım". Bu, “Sizin gibi sultan olmak, yüce Osmanlı Devleti’nin başında olmaktır” gibi bir yanıt bekleyen 3. Mustafa'yı pek memnun etmez, şüphesiz. Bir süre sonra 3. Mustafa’ya bir ka­rın ağrısı saplanır, kıvrandıkça kıvranır, otlar kaynatılır, hekimler uğraşır, ama nafile, padişah bir türlü tuvalete çıkamamaktadır. Aklına Lâleli Baba'nın yanıtı gelir; “Baba gerçeği söylermiş, tuvalete çıkmak en büyük nimetmiş de bun­ca zaman bunu bilmeden yaşamışız” der, yanına gider, durumu anlatır, Lâleli Baba padişahın sorununu çözer. Bu iyiliği karşılığı babanın isteği üzerine sem­te yapılan camiye “Lâleli Camii” adı verilir.

Şüphesiz “kabızlığın” en büyük sorun olup olmadığı tartışılabilir, ama öy­küde olduğu gibi herhalde çekmeyen bilemez! Bir çekene sormak gerek! Bir­kaç yıl önce yayımlanan bir bilimsel makalede, araştırıcılar “kalınbağırsak” için “unutulan organ’’ tanımını yapmışlardı. İşlevleri üzerinde ayrıntılı ve ye­terli çalışmalar henüz yapılmadığı için, bu tanım başlangıçta hoşuma gitmiş­ti. Ancak sanırım “keşfedilmemiş organ’’ tanımı çok daha uygun görünüyor. Kalınbağırsakları sadece vücudumuzda işlenerek atılacak atıkların toplandığı bir kısım/organ olarak görmek, büyük hata olur. Hatta rol oynadığı işlevler nedeniyle “ikinci beyin” olarak adlandıran bile var.

Sağlığımız için bağırsaklarımızın önemi kalp, akciğer, beyin gibi hayati öne­me sahip organlarımız yanında küçümsenemeyecek ölçektedir. Bağırsakları­mız “mikrobiyota” olarak adlandırılan zengin bir mikroorganizma çeşitliliğine sahiptir. İnce ve kalınbağırsaklarda binin üzerinde (100-1150 farklı tür) çeşit­lilikte, 10 ile 100 milyar kadar bakteri bulunduğu hesaplanmaktadır. Bu sayı, tüm vücudumuzda bulunan hücrelerin sayısının 10 katıdır. Aslında bebek doğ­duğunda bağırsaklarında bakteri bulunmaz, yani sterildir. İlk besinle birlikte bağırsak florası yavaş yavaş oluşmaya başlar ve oluşan bu çeşitlilik yaşamın ileri dönemlerine kadar genellikle fazla bir farklılık göstermez. İlaç ya da hastalık gibi herhangi bir etkene bağlı olarak bozulduğunda, tekrar kendini onarır.

Prof. Dr. Erdem Yeşilada

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.