Haberin Kapısı

Hindistan'da Sağlık Sistemi çöktü; Ölü sayısı günlük 9 bini aştı

SAĞLIK

Koronavirüs'ün mutasyona uğradığı Hindistan'da acı gerçek ortaya çıktı. Resmi rakamların gerçeği yansıtmadığı ülkede Delta virüsü nedeniyle günlük can kaybı 9 bini aştı.

İlk olarak  Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan  Koronavirüs salgını on milyonlarca insana bulaştı 4 milyona yakın kişinin ise ölümüne neden oldu. Hindistan'da salgının ikinci dalgasında virüsün mutasyona uğraması ülkede vaka ve can kayıplarında rekorların kırılmasına neden oldu.

ÖLÜLER GANJ NEHRİNE ATILDI

Dünya Sağlık Örgütü'nün Delta olarak isimlendirdiği İngiliz, Brezilya ve Güney Afrika mutasyonlarının bir arada görüldüğü B.1.617 mutasyonu Nisan ayında pik yapmış günlük vaka sayısı 400 bini aşmıştı. Salgının yeni merkez üssü kabul edilen ülkede, can kayıpları ise günlük 4 bini aşmıştı. 

Sağlık sisteminin çöktüğü ülkede, doktorlar yeni hasta kabulü yapmazken, krematoryumlarda yer kalmamıştı. Ülkede şehirlerdeki acı tablonun yanı sıra kırsal kesimdeki tablo daha vahimdi. Kırsalda yaşayan birçok Hintli, ölen yakınlarını Ganj nehrine atmaya başlamıştı.

HİNDİSTAN'DA GERÇEK ÖLÜM RAKAMI AÇIKLANDI

Hindistan'daki uzmanlar açıklanan resmi rakamların gerçeği yansıtmadığını, gerçek ölü sayısının daha yüksek olduğunu iddia ediyordu.

Hindistan'ın en yoksul eyaletlerinden birisi olan Bihar eyaleti yetkilileri önceki gün 5.424 olarak açıkladığı can kaybını ilk kez veri temizleme çalışması yaparak güncelledi. Şu ana dek evde veya özel hastanelerde virüs nedeniyle hayatını kaybeden 3 bin 951 kişi daha olduğunu daha kaydeden eyalet yetkilileri günlük vaka sayısını 9.429 olarak revize etti.

Eyaletin revizesinin ardından Hindistan'da gerçek can kaybının doğru olmadığı kanıtlanmış oldu. Revize yapılmasının ardından salgının başlangıcından bu yana en yüksek günlük can kaybı sayısı kaydedilmiş oldu. 

Bir bölge sağlık yetkilisi, gözetimi özel hastaneleri suçlayarak, yeni bildirilen ölümlerin geçen ay meydana geldiğini ve devlet yetkililerinin gecikmeyi araştırdığını söyledi. İsmini açıklamayan bir yetkili "Bu ölümler 15 gün önce meydana geldi ve şimdi sadece hükümet portalına yüklendi. Bazı özel hastaneler hakkında işlem yapılacak" dedi.

Hindistan Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 94 bin 52 yeni vaka tespit edildi, toplam can kaybı ise 359 bin 676'ya ulaştı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.