Haberin Kapısı

Kolesterolü Düşürmede Ceviz Etkili mi?

SAĞLIK

Kolesterol düşürmek amacıyla halk arasında çeşit çeşit formüller uygulanır. Bunlar arasında cevizin yararları çeşitli bilimsel çalışmalarla da desteklenmek­tedir. Bu formüllerden birinde, kabuklu bir tüm ceviz, kırıldıktan hemen sonra bir bardak su içerisine atılarak bir gece bekletilir. Sabah aç karnına bardaktaki sarı renkli su içilip, taneleri de yenir.

Gazete ve mecmualarda sağlık köşelerinde yer alan bazı yazılarda bu uygu­lama basit bir “ritüel” olarak nitelendirilerek hiçbir etkisinin olamayacağı şek­linde ifadelere rastlıyorum. Ben bu görüşe katılamayacağım. Öncelikle ritüel olarak nitelendirilen bu işlemler, ceviz tohumunun üzerindeki sarı tabakadaki polifenolik bileşiklerin suya geçmesini sağlamak için gerekli. Polifenolik bile­şikler, kuvvetli antioksidan özelliklerine bağlı olarak kötü kolesterolün oksit­lenerek daha zararlı şekline dönüşmesini engelliyebilmektedir. Diğer taraftan, ceviz tohumları içerisindeki doymamış yağ asitlerinin, kolesterolün kontro­lünde yararlı olduğu bildirilmektedir. Dolayısıyla ceviz tohumların yenmesi de etkiyi desteklemektedir. Bu uygulamanın ne derecede etkili olabileceğini araştırmak üzere kardiyoloji polikliniklerine başvuran gönüllüler üzerinde yü­rüttüğümüz bir çalışmada kontrol grubuna göre kötü kolesterol seviyelerinde yüzde 10-l5’lik bir düşmenin sağlanabildiği görülmüştür. Bu orta derecede yüksek kolesterol hastaları için hiç de azımsanmayacak bir miktar, ancak yük­sek kolesterol hastalarında yeterli değil, şüphesiz. Ben, bazı uzmanların dene­yim sahibi olmadıkları alanlarda, insanları kendi öngörüleri ile yanlış yönlen­dirmesine üzülüyorum.

Cevizin serum lipit seviyesi üzerindeki etkisi sadece diyet ile birlikte uygu­lanmasına bağlı değil. 2010 tarihli bir klinik çalışmada (randomize ve çapraz döngülü), kolesterolü normal ve orta derecede yükseklikte olan 87 gönüllüde uzun süreli (12 ay) olarak uygulanmış. Gönüllülerin yarısına 6 ay süre ile ceviz ile birlikte diyet uygulanırken, diğer yarısına herhangi bir diyet uygulanmamış (kontrol grubu). 6 ay sonra ceviz uygulanan grubun diyeti kaldırılmış ve 6 ay süre ile bu defa cevizle birlikte istediklerini yemelerine izin verilmiş, kontrol grubuna ise daha önce ceviz grubuna uygulanan diyet verilmiş. Kan örnekleri O, 4, 6, 10 ve 12 ay sonra alınarak lipit seviyeleri ölçülmüş. Deney sonucunda cevizin diyet ile birlikte uygulansın ya da uygulanmasın, yüksek kolesterol se­viyesine sahip bireylerde total kolesterol ve trigliserit seviyesini istatiksel ola­rak belirgin bir şekilde düşürdüğü, kötü kolesterol (LDL) seviyesinde belirgin bir azalma sağlamasına karşılık, iyi kolesterol (HDL) üzerinde etkisi bulunma­dığı gözlenmiş. İlginç not, normal kolesterol değerlerine sahip bireylerde ce­viz verilmesi ile kan lipit seviyelerinde fazla bir değişiklik sağlanmamış. Daha önce yayımlanan ve 365 gönüllü üzerinde yürütülen onüç klinik çalışmada bir ay ile altı ay arasında ceviz diyeti uygulanması ile de benzer sonuçların elde edildiği bildirilmektedir.

Ceviz mi daha etkili, balık mı?

Bir başka klinik çalışmada ceviz (bitkisel Omega-3) uygulaması ile ba­lık rejimi (deniz kaynaklı Omega-3) uygulamalarından hangisinin serum lipit değerleri üzerinde daha etkili olduğu araştırılmış. Normal ve yüksek kolesterol seviyesine sahip hastalar karışık gruplandırılmış ve 4 hafta süre ile düşük enerjili diyetler uygulanmış. Kontrol diyeti grubu (balık yemeği veya ceviz/fındık gibi yemişler verilmemiş), ceviz diyeti grubu (42,4 gram ceviz) ve balık diyeti grubu (haftada iki defa 113 gram somon balığı) gönül­lülerde, süre sonunda yapılan kan tahlillerinde ceviz verilen grupta toplam kolesterol ve LDL seviyelerinin, kontrol ve balık diyeti gruplarına göre daha düşük olduğu, buna karşılık balık diyeti verilenlerde diğer iki gruba göre serum trigliserit seviyesinin daha düşük, iyi huylu kolesterol seviyesinin ise daha yüksek olduğu gözlenmiş. Bu araştırmaların sonuçları da yukarı­da bahsettiğim 2010 tarihli çalışmanın bulgularını destekliyor. Yani, toplam kolesterolü ve kötü kolesterolü (LDL) düşürmek gerekiyorsa ceviz-diyeti; iyi kolesterolü (HDL) yükseltip, trigliseritleri düşürmek gerekiyorsa balık- diyeti uygulanması daha yararlı.

Balık mı, et mi?

Soğuk denizlerde yaşayan balıkların daha zengin omega-3 içeriğine sahip olması nedeniyle, kolesterol kontrolünde daha etkili olduğu, ülkemizdeki gibi ılıman denizlerdeki balıkların ise Omega-3 içeriğinin çok düşük olması nede­niyle etkisinin de zayıf olduğu bildirilmektedir. Amerika’da bilimsel nitelikte bir klinik çalışma, et yemeklerinde ceviz kullanılmasının bile kolesterol sevi­yesinin -az da olsa- düşürülmesinde yararlı olabildiğini gösteriyor. Acaba balık yemeklerine ceviz ilave edilse daha yararlı bir sonuç alınabilir mi?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.