Haberin Kapısı

Siyah Çikolata Damar Sertliği Riskini Azaltabilir

SAĞLIK

Çikolatanın insan sağlığı bakımından yararları konusunda şimdiye kadar yürütülen çalışmalarda, özellikle siyah çikolatanın zengin polifenolik bileşik içeriği nedeniyle kalp ve damar rahatsızlıklarında yararlı olabileceği, bazı de­neysel ve epidemiyolojik çalışmalar ile ortaya konulmuştur.

Çikolatanın insan sağlığı bakımından yararları konusunda şimdiye kadar yürütülen çalışmalarda, özellikle siyah çikolatanın zengin polifenolik bileşik içeriği nedeniyle kalp ve damar rahatsızlıklarında yararlı olabileceği, bazı de­neysel ve epidemiyolojik çalışmalar ile ortaya konulmuştur. 13 gönüllü üze­rinde yürütülen bir çalışmada, 14 gün süre ile günde 100 gram siyah çikolata tüketilmesiyle büyük tansiyonda (sistolik) ortalama 5,1 mmHg ve küçük tan­siyonda (diyastolik) ortalama 1,8 mmHg düşme sağlandığı bildirilmiştir. Bu değerler oldukça önemli, büyük tansiyonu 16-17 civarında olan bir hastada normalleşme sağlanabilir. Benzer bulguların daha sonra yürütülen çalışmalar ile de gözlenmesi, etkinliğin bir kanıtı olarak kabul edilebilir. Alman erişkin­ler üzerinde yürütülen bir çalışmada, katılanların dörtte birinde tansiyonda yüzde 40’lık bir düşme gözlenmiş. Ünlü Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi araştı­rıcıları tarafından yürütülen bir çalışmada, siyah çikolatanın gebelikte yüksek tansiyon riskini azaltabileceği sonucuna varılmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yedi üniversiteden araştırıcıların görev al­dığı ve ardışık olarakyürütülen iki paralel çalışmadan birinde, 2.217 gönüllüye sorgulama içerisinde yedikleri çikolata miktarı ve sıklığı sorulmuş. Ardından koroner arterlerde damar sertliği (kalsifıye aterosklerotik plaka) gelişimi bilgi­sayarlı tomografi ile tespit edilerek, elde edilen sonuçlar bilimsel dereceleme sistemi ile değerlendirilmiş (Agatston skoru). Sonuçlar yorumlandığında, çi­kolata tüketimi sıklığı arttıkça damar sertliği riskinde belirgin bir azalma sağ­landığı gözlenmiş.

Aynı grup tarafından yayımlanan ve yaşları 25 ile 93 arasında 4.970 gönül­lüde yürütülen bir başka anket çalışmasında ise çikolata tüketme sıklığı art­tıkça (ayda 1 -3 defa, haftada 1 -4 defa ve haftada 5 defadan fazla) koroner kalp hastalığı gelişme riskinde belirgin bir azalma gözlemlenmiştir.

Yeni yayımlanan üçüncü çalışmada ise herhangi bir ilaç kullanmayan 22­28 yaşları arasında 18 sağlıklı genç gönüllü kullanılmış. Birkaç haftalık uyum diyeti uygulamasından sonra bir gruba flavanolce zenginleştirilmiş kakao, di­ğer gruba flavanolce fakirleştirilmiş kakao tozu ilave edilmiş diyet verilmiş. Flavanoller, polifenolik yapıda ve kuvvetli antioksidan etkili flavonoit grubu bitki bileşenleridir. Yemeği yedikten önce ve sonra (2, 4 ve 6 saat) alınan kan örneklerinde trigliserit, total kolesterol, kolesterol (HDL, LDL) değerleri iz­lenmiş. Sonuçta, flavanolce zenginleştirilmiş kakaolu diyet uygulamasının, izlenen kan değerlerinde belirgin bir şekilde azalma sağlayabildiği gözlenmiş.

Yukarıda bahsettiğim üç çalışmanın da sonuçları daha önceki çalışmaları destekliyor. Sonuç ortada; özellikle siyah çikolata orta derecede kalp ve da­mar hastalıklarında tedaviye yardımcı olmak üzere “zevkle tüketilebilecek” bir deva olabilir. Bu arada yediğiniz çikolatanın kalitesi de önemli. Malum, bazı üreticilerin yaratıcılığının sonu yok! Keçiboynuzu tozu, üzüm pekmezi vb çi­kolata diye satılabiliyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.