Haberin Kapısı

Zencefilin Ödem Giderici Etkisi

SAĞLIK

Uzun süren otobüs, uçak vb. seyahatlerde basıncın düş­mesi ve uzun süre hareketsiz kalmaya bağlı, derin ven trombozu vakalarının yüzde 66’sının, 4 saati aşan uçuşlarda meyda­na geldiği, kanın pıhtılaşmasını önleyici ve ödem giderici etkileriyle zencefilin yararlı olduğu görülmüştür.

Zencefilin Ödem Giderici Etkisine geçmeden önce, mide-bağırsak rahatsızlıkları (hazımsızlık, bulantı, mide ağrısı, gaz söktürücü), sinirsel hastalıklar (uykusuzluk, yatıştırıcı), solunum ve idrar yolu enfeksiyonları, romatizma, diş ağrısı, baş ağrısı, şeker hastalığı, kısırlık, hafıza güçlendirici. Geleneksel tedavi kültüründe binlerce yıllık metinler içeri­sinde yer alan bu bilgilerle çeşitli şekillerde kullanıldığı anlaşılmaktadır. Bu konuyla alakalı aşağıda ilişkili haber linkinden "Zencefile, Sıradan Bir Baharat Muamelesi Yapmayın!" yazımızı okuyabilirsiniz.

Yüksek kolesterol taşıyan diyetle beslenen sıçanlarda, diyetine zencefil katı­lan grupta yüksek kolesterol, ateroskleroz ve diğer damar hastalıkları gelişimi riskinin, zencefil katılmayan kontrol grubu hayvanlara göre çok daha azaldığı, etkinin kolesterol ilacı verilen grup kadar belirgin olduğu tespit edilmiş. Yapı­lan çalışmalarda, kan pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlar ile (warfarin) herhangi bir olumsuz etkileşme de tespit edilmemiş. 12 sağlıklı gönüllüye 1 hafta süre ile pıhtılaşma engelleyici ilaç ile birlikte günde 400 mg (3 eşit miktara bölünmüş halde) zencefil verilmesi ile kanın pıhtılaşma özelliklerinde tehlike yaratabi­lecek herhangi bir artış gözlenmemiş. Yapılan bir diğer çalışmada ise günde 1 gram zencefil ile birlikte bazı tansiyon ilaçlarının (10 mg nifedipin) verilmesi­nin daha iyi bir etki sağlayabileceği önerilmektedir.

Derin ven trombozu

Uzun süren otobüs, uçak vb seyahatlerinde çoğumuzu en çok rahatsız eden hususlardan biri sanırım uzun süreli hareketsiz kalmaya bağlı bacaklardaki şişme; bilimsel adı “venöz trombo-embolizm” olan durum. Hatta bu durum 1980’lerin sonlarında uçaklardaki ekonomi sınıfının dar koltuk aralarına iza­feten “ekonomi sınıfı sendromu” olarak adlandırılmış. Uçakta basıncın düş­mesi ve uzun süre hareketsiz kalmaya bağlı olarak, kanın yapısında bazı deği­şiklikler meydana geldiği tespit edilmiş; bilhassa pıhtılaşma riskinin artmasına bağlı olarak da “derin ven trombozu” riski söz konusu olabiliyor. Bir çalışmada derin ven trombozu vakalarının yüzde 66’sının, 4 saati aşan uçuşlarda meyda­na geldiği ortaya konmuş. Yapılan ön çalışmalarda zencefil ile piknogenol (bir çam cinsinin kabuklarından elde edilen kuvvetli bir antioksidan) karışımı bir tescilli formülasyonun, derin ven trombozu riskini önemli ölçüde azaltabildiği gösterilmiş. Karışımdaki her iki bileşenin de kanın pıhtılaşmasını önleyici ve ödem giderici etkilerine bağlı olarak yararlı olması mümkün.

Prof. Dr. Erdem Yeşilada

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.