Haberin Kapısı

Mescid-i Gamame (Musalla Mescidi)

TARİH

Efendimiz (s.a.s.)’in son dört sene aynı bu noktada bayram namazlarını kıl­dırdığı da rivayet ediliyor. Bu mescid, Mescid-i Nebevî’ye 350 m. mesafe­dedir. Mescid-i Gameme Sultan Ab-dülmecid yapısı ile ayaktadır.

Bu mescide “musalla mescidi” de denir. Efendimiz (s.a.s.) kendi zamanında bayram namazlarını, yağmur namazları ve dualarını binasız boş arazi olan bu mekânda yapardı. Efendimiz (s.a.s.) yağmur duası yaptığında bir bulut gelir ve hemen yağmur verirdi. Bundan dolayı buraya bulut manasına “Gamame” denmiştir.

Bir başka rivayete göre; Peygamber Efendimiz (s.a.s.)’i hayatı boyunca başı üzerinde bulunarak gölgelendiren bulutlar, Efendimiz (s.a.s.)’i âlem-i bekâya göçünden sonra da, O’nu hemen terk etmemişler. Bir vefâ isareti olarak semâ­da bulundukları konumda iki, üç gün beklemişler. Mescid-i Nebevî yakınında bu mevkiye, küçüklü büyüklü beyaz kubbeleri ile öbek öbek bulutları andıran Mescid-i Gamame inşa edilmiş,

Efendimiz (s.a.s.)’in son dört sene aynı bu noktada bayram namazlarını kıl­dırdığı da rivayet ediliyor. Bu mescid, Mescid-i Nebevî’ye 350 m. mesafe­dedir. Mescid-i Gameme Sultan Ab-dülmecid yapısı ile ayaktadır. İrili ufaklı 10 adet kubbe vardır. Görünüşü bulutu andırır. II. Abdulhamit ve daha sonra Suud Hükümeti tarafından 1990 yılında bu mescidi tamir edilmiştir..

Uhud savaşı için Hz. Peygamber orduyu burada toplamış ve buradan hare­ket etmişlerdir.

Bünyamin Albayrak

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.