Haberin Kapısı

Bir kimse günah işlemesine rağmen, nasıl olur da, daha çok kazanır?

YAŞAM VE ÇEVRE

Bazı kimselerin dünyalık nimetler elde etmeleri çok kolaydır. Kazançları çoktur. Yatırımları değer görür ve el attıkları her işten büyük kazançlarla dönerler... Bu kişi aslında kazandıkça kaybediyor. Allah onu adım adım cehenneme çekiyor. O kişi malını saya dursun, malı onu Allah'ın gazabına ve azabına sürüklüyor.

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

Eğer Allah'ın bir kimseye; o kişinin günah işlemesine rağmen dünyalık verdiğini görürsen, bil ki bu istidraçtır.

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem bu sözünün ardından şu ayeti okudu: "Derken onlar kendilerine hatırlatılanı unuttuklarında, onların üzerlerine her nimetin kapılarını açtık. Sonra kendilerine verilenle sevinip şımardıkları sırada onları ansızın yakaladık da bir anda tüm ümitlerini kaybedip yıkıldılar." (En'âm Sûresi 44.)

إِذَا رَأَيْتَ اللَّهَ يُعْطِي الْعَبْدَ مِنَ الدُّنْيَا عَلَى مَعَاصِيهِ مَا يُحِبُّ فَإِنَّمَا هُوَ اسْتِدْرَاجٌ ". ثُمَّ تَلَا رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : { فَلَمَّا نَسُوا مَا ذُكِّرُوا بِهِ فَتَحْنَا عَلَيْهِمْ أَبْوَابَ كُلِّ شَيْءٍ حَتَّى إِذَا فَرِحُوا بِمَا أُوتُوا أَخَذْنَاهُمْ بَغْتَةً فَإِذَا هُمْ مُبْلِسُونَ }.

Müsned 17311 numaralı hadis.

Bazı kimselerin dünyalık nimetler elde etmeleri çok kolaydır. Nimete çabucak ulaşırlar. Kar oranları yüksektir. Kazançları çoktur. Yatırımları değer görür ve el attıkları her işten büyük kazançlarla dönerler...

Ancak bu kimselerin dini hayatları ise isyanla doludur. Dünyalık kazandıkları kadar, günah da kazanırlar. Günahın dibine kadar batarlar. Helal haram aldırmazlar. Kul hakkı ya da kamu hakkı dinlemezler. İsyan, masiyet, haram, hak hukuk çok da onları ilgilendirmez. Günah da kazanırlar, mal da kazanırlar. Hatta salih kullardan, dindar kullardan, ibadetlerini aksatmayan kullardan kat be kat daha fazla kazanırlar. Bilmeyen zanneder ki Allah katında; isyan içinde olanlar, ibadetlerini aksatmayan kimselerden daha kıymetlidir.

Ancak bir kimse isyana, günaha, pis işlere, gayrimeşru şeylere rağmen çok kazanıyorsa bil ki buna istidraç denir.

İstidraç, kelime olarak derece kökünden gelmektedir. Derece ise adım adım ilerlemek demektir. Yani bu kimse adım adım ilerliyor. Ama neye doğru adım adım ilerliyor biliyor musun? Cehenneme!

Evet, cehenneme adım adım yaklaşıyor. Onun sahip olduğu nimetler onu adım adım cehenneme yaklaştırıyor. Nimetler onu Allah'ın rızasına ve cennete yaklaştırmıyor. Bu kişi aslında kazandıkça kaybediyor. Allah onu adım adım cehenneme çekiyor. O kişi malını saya dursun, malı onu Allah'ın gazabına ve azabına sürüklüyor.

Rabbim bizlere helalinden kazanmayı nasip etsin! Kanaat etmeyi nasip etsin. Zira gerçek zenginlik, kanaattir.

Murat Padak

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.