Haberin Kapısı
2022-06-24 12:05:56

Dünya dertlerin diyarıdır.

Murat Padak

24 Haziran 2022, 12:05

Dünya öyle bir yer ki her şeyi derttir. Varlığı dert, yokluğu derttir. İş sahibi olmak için çabalarsın. İş sahibi olursun, işin olur ama derdin bitmez. İşini beğenmezsin. İş arkadaşın derttir. Maaşı derttir. İşin eve uzaktır ayrı bir dert. İşin vicdanını sızlatır bir dert...

Evleneyim dersin. Bekarlığın derdi bitsin diye düşünürsün. Evlenirsin bir derdin iki dert olur. Biri gider, ikisi gelir. Eşin hasta olur dertlenirsin. Eşinle anlaşamazsın dertlenirsin. Eşin iyi olur ama geçim derdi artar. Bekarlıkta olduğu gibi değildir artık hiçbir şey. Evlilik hem nimettir hem külfettir. Hem devadır hem derttir.

Çocuk sahibi olayım derken bir dert daha gelir. Yemesi dert, içmesi, büyümesi, yürümesi, konuşması, hastalanması, okulu, sağlığı vb. her şeyi derttir. Yokluğu derttir, varlığı derttir. Onunla sevinir, onunla üzülürsün. Onunla iyileşir, onunla hastalanırsın. Büyümesi de büyütmesi de derttir. Konuşmasa dert olur. Konuşunca susmasa dert olur. Evde kalsa dert, çıksa derttir. Hem nimettir hem derttir.

Evim olsun dersin. Kiracılık derdim bitsin diye düşünürsün. Para biriktirir, sonra borç harç edersin, bir ev alırsın. Borçların dert olur. Akşam olunca borçla yatar, borçla kalkarsın. Altın yükseldi mi indi mi takip edersin. Ev alırsın derdin biter sanırsın. Perde uymaz, halı uymaz, kilim uymaz, dolap uymaz, derken yeniden ev düzersin. Bir de bakmışsın kötü bir komşun var. Çıkıp gidemezsin artık. Kiracı olsan kötü komşudan dolayı her yıl ev değiştirirsin ama ev sahibi oldun mu bunu da yapamazsın. Ev nimettir, bir de derttir. Evsizlik de dert, ev sahibi olmak da dert...

Dünya dertlerin diyarıdır. Her nimeti dertlidir. Dertsiz, tasasız, zahmetsiz nimeti yoktur. Dünyadır bu. Varlığı da yokluğu da derttir.

Derdin olmadığı tek yer cennettir. Rabbim bizleri cennetiyle ve cemaliyle müşerref kılsın!

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.