Haberin Kapısı

Moritanya'da 200 alimden ortak fetva: "İsrail ile normalleşmek haramdır!"

DÜNYA

Moritanya'da 200 alim, Filistin topraklarını gaspeden işgalci İsrail rejimi ile normalleşmeyi yasaklayan bir fetva yayınladı.

Daha önce, Moritanya'da muhalefet partileri, İsrail rejimiyle ilişkilerin normalleşmesini suç sayan yasaların çıkarılması çağrısında bulunmuştu. Bu kez ise önemli bir adım Moritanyalı alimlerden geldi. Moritanya'da 200 alim, Filistin topraklarını gaspeden işgalci İsrail rejimi ile normalleşmeyi yasaklayan bir fetva yayınladı.

Fetvaya imza atan alimler, Moritanya başkenti Nuakşot'ta, Tevfik Camii'nde düzenledikleri seminerde fetvayı doğrularken, "Normalleşme, gaspçı Siyonistlerin, her türlü ambargo, öldürme ve yıkımlarına destek verme anlamına gelir." açıklaması yapıldı.

Alimler, normalleşme kavramı sadakat, materyalizm ve düşmanla ittifak üzerine kurulduğu göz önünde bulundurarak, İsrail ile normalleşmenin en büyük yasaklardan biri olduğunu vurguladılar.

Moritanyalı alimler ayrıca, kendi ülkelerinin hükümetine, daha önce açıkladıkları gibi İsrail ile ilişkileri normalleştirme niyetinde olmadıkları tutumunda istikrarlı olmaya davet ettiler.

Fetvaya imza atan en önemli isimler arasındaı, İslami akımla bağlantılı, Moritanya'daki Alimler Eğitim Merkezi başkanı Şeyh Muhammed el-Hassan Wüld al-Daddo'dur.

MORİTANYA İSRAİL İLE İLİŞKİLERİ 2010'DA KESTİ!

Moritanya eski Cumhurbaşkanı Muhammed Vild Abdül Aziz, İsrail rejiminin Gazze'ye karşı başlattığı acımasız savaşın ardından, 2009 yılında Moritanya'nın İsrail ile ilişkilerini dondurma kararı aldı. Bu kararı, 2010'da İsrail ile ilişkilerin kalıcı ve resmi olarak askıya alınması ve İsrail büyükelçisinin başkent Nuakşot'tan gönderilmesi izledi.

Afrika ülkesi Moritanya'nın siyasi güçleri ve örgütleri, Arap ülkeleri ile İsrail arasında ABD Başkanı Donald Trump'ın sponsorluğunda imzalanan normalleşme anlaşmalarını reddettiklerini dile getirdiler, bunlardan sonuncusu Fas ve İsrail rejimi arasında imzalanan barış anlaşması oldu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.