Haberin Kapısı
2020-08-13 00:01:07

Hz. Mehdi (R.A.) ile ilgili rivayetlerin sıhhat derecesi

Mehmet Salih Arslan

13 Ağustos 2020, 00:01

                                               Hz. Mehdi (R.A.) ile ilgili rivayetlerin sıhhat derecesi 

     Hazreti Mehdi (R.A.), bazılarının zannettiği gibi (haşa) bir masal, bir efsane değildir. Bilakis O’nun geleceği ve Hilafeti elde edip, İslam Şeriatı ile tüm Müslümanları ve hatta tüm dünyayı yöneteceği hak ve muhakkaktır. Zira O’nun hakkındaki hadis-i şerifler,  bir kısmı sahih, bir kısmı hasen ve bir kısmı da zayıf olmakla beraber rivayetlerin ziyadeliğnden dolayı  (manevi) mütevatir derecededir. Bir konuda hadis -i şerifler mütevatir dereceye ulaştığında, bunların bazısının zayıf olması o konunun hakkaniyetini zail etmez.

     Zaten imanı ve aklı selim olan gerçek mü’min için, bir sahih hadis-i şerif dahi yeterlidir. Hatta zayıf bir hadis-i şerif karşısında dahi gerçek mümin temkinli davranır ve inkara cür’et etmez. Çünkü rivayetin (senedinin) zayıf olması Hazreti Peygamber (A.S.)’ın o sözü kesinlikle söylemediği anlamına gelmez.

    Hz. Mehdi (R.A.) ile ilgili hadis-i şeriflerin bir çoğu Kütub-u Sitte’de mevcuttur :

Sünen-i Tirmizi’de : 3 Hadis-i Şerif (Mehdi Hakkında Gelen (Rivayet)ler Babı’nda)

Sünen-i Ebi Davud’da : 8 Hadis-i Şerif (Kitabu’l-Mehdi’de)

Sünen-i İbn Mace’de : 7 Hadis - i Şerif (Mehdi’nin Hurucu (Ortaya Çıkması) Babı’nda rivayet etmişlerdir.)

    Ayrıca Hz . Mehdi ( R.A. ) ile ilgili olarak İmam Ahmed b. Hanbel, Taberani, Ebu Ya’la , Bezzar ve Hakim’ de birçok hadis- i şerif rivayet etmişlerdir. Hatta Sahih- i Buhari’ de ve Sahih-i Müslim’de dahi Hz. Mehdi’ye işaret eden hadis- i şerifler vardır . İNŞAALLAH ilerde onları zikredip izahatını yapacağız.

   Şimdi ise Hz . Mehdi (R.A.) hakkında varid olan hadis-i şeriflerin (manevi) mütevatir derecede olduğuna dair bazı Ulema-i kiramın açıklamalarını zikredelim :

      İmam Suyuti :

  Mehdi (R.A.) hakkında rivayet edilen hadis-i şerifler mütevatir (derecede) olduğu gibi , deccal ve İsa (A.S.) hakkında da mütevatir (derecede)dir. (1)

     Seyyid Muhammed el-Berzenci :

   Kıyametin yaklaştığına dair büyük alametlerin ilki Hazreti Mehdi‘(nin gelmesi) dir. O’ nun hakkında farklı kanallardan sayılamayacak kadar (çok) rivayet varid olmuştur. Muhakkak ki Hz.Mehdi (R.A.)’nın ahir zamanda gelip ortaya çıkacağı, O’nun Rasulullah (A.S.)’ın neslinden – Hz . Fatıma (Radiyallahu Anha)’nın evlatlarından - olacağı ile ilgili hadis-i şerifler manevi mütevatir derecesine ulaştığından, o rivayetleri inkar etmenin bir anlamı yoktur. (2)

     İbn Hacer el-Mekki, el-Heytemi :

   İmam (mertebesinde olan ulema) lardan bazısı şöyle demiştir: Hz. Mehdi (R.A.)’ nın gelip başa geçeceği hakkında Hz. Mustafa (Aleyhissalatu Vesselam)’dan gelen haberler (rivayetler) tevatür derecesinde olup , O’nun Ehl-i beytten olacağı, yedi yıl İslam’i hükümranlık süreceği, yeryüzünü adaletle dolduracağı , Hz. İsa (Ala Nebina ve Aleyhisselam) döneminde(n hemen önce) zuhur edeceği, Hz. İsa’ya (A.S.), deccali öldürmede yardım edeceği ve Hz. İsa’nın (A.S.) önünde imamlık yapacağı yaygınlık kazanmıştır. (3)

   Üstad Bediuzzaman (Said-i Nursi) :

    Ahir zamanda Hazreti Mehdi (R.A.)’nın geleceğine ve fesada girmiş (olan) a’lemi ıslah edeceğine dair müteaddid (çok sayıda) rivayat -ı sahiha var.

   Rivayetlerde, ahir zaman alametlerinden olan ve Al-i Beyt-i Nebevi ( A. S. )’ dan Hz . Mehdi hakkında ayrı ayrı (farklı kanallardan) rivayetler var. (4)

   KADİR-İ ZÜLCELAL (HER ŞEYE GÜCÜ YETEN KUDRET VE AZAMET SAHİBİ ALLAH), Hz. Mehdi ile (Ehl –i ) İslam’ın üstündeki karanlığı dağıtabilir. Ve vaadetmiştir, vaadini elbette yapacaktır . Kudret – i İlahiye noktasında gayet kolaydır. (5)

     Görüldüğü üzere Hz.Mehdi (R.A)’nın sübutu (manevi) mütevatir derecededir, mütevatir hadisleri inkar etmekse küfürdür.       Bu yüzden Hz . Mehdi (R.A.)'ı inkar etmeye kalkışanlar küfre düşme tehlikesiyle karşılaşırlar. Olgun bir mü’mine düşen; gücü nisbetinde İslam’a hizmet etmesi, Hz. Mehdi (R.A.) zuhur ettiğinde de O’na bende olmasıdır. ALLAHU TEALA bizleri muvaffak eylesin, amin.

(1) el-Havi Lil-Fetava, 2. Cild, S : 277

(2) el-İşaatu Li-Eşrati’s-Saa, S : 102 /128

(3) el-Kavlu’l-Muhtasar Fi A’lameti’l-Mehdi’yyil-Muntazar,S : 18

(4) Mektubat, S : 422, Şualar , S : 465

(5) Mektubat, S : 423

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.