Haberin Kapısı

Anlaşılması Zor Bir Varlıktır, "İnsan"

İSLAM VE KÜLTÜR

Eğer gerçeklerle yüzleşmek için hâlâ kendinizi hazır hissetmiyor ve “Henüz benim için erken” diyerek dini konularda kendinizi kandırmaya devam etmek ve şeytanı sevindirmek istiyorsanız yaşantınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Kendisini bir su damlacığından var eden, sayısız nimet ve imkân ile onu gözeten Rabbine karşı nankördür çoğu zaman. zorluk, sıkıntı ve keder anında yakaran ama rahata erdiğinde tüm yakarışlarını unutan bir varlık. Daha tansiyonuna bile hâkim olamazken kendini evrenin hâkimi sayan, gelip geçici dünya heveslerinin peşinde koşan, hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için çalışmaktan her an ölecekmiş gibi ahireti için çalışmaya fırsat bulamayan...

“Neden var oldum?”, “varlığımın bir amacı var mı?”, “Beni var edene karşı sorumluluklarım neler?” ya da “Öldükten sonra bana ne olacak?” gibi en temel soruları sormaya zaman bulamazken, nefsine hoş gelen her türlü şeye bolca zaman bulan. Hak etmek için bir şey yapmadığı halde kendisine verilen sayısız nimete rağmen kendisinden yine kendi faydasına olan şeyleri bekleyen Rabbinin buyruklarına karşı aldırmazlık eden, türlü bahaneler ileri süren ve en acısı da Allah’ın var olduğuna inanmasına rağmen Allah yokmuş gibi yaşayan insan.

Dini yükümlülüklerini yerine getirmemek için hem kendini, hem de çevresini kandırmada her türlü kurnazlığa aklı eren ama Allah’ın apaçık emir ve delilleri karşısında kör, sağır ve dilsiz kesilen insan. Allah’ın tüm uyarılarına rağmen şeytanın adımlarını izleyen, kendisini Allah’a beğendirmesi gerekirken Allah’tan başka herkese kendini beğendirme derdine düşen insan.

Allah’ın buyruklarına göre yaşamamak için türlü mazeretler ileri sürerek en büyük kötülüğü kendisine yapan ve hesap günü imtihanının konusunun yaşadığı hayat olacağını bile bile gerektiği gibi dersine çalışmadığı için derin bir üzüntü ve pişmanlık içinde kaçacak bir yer arayacak olan insan:

Der ki insan o gün: “Kaçılacak yer nerede?” Hayır, sığınacak herhangi bir yer yok. O gün varıp durulacak yer, sadece Rabbinin huzurudur. O gün, önceden takdim ettikleri ve erteledikleri şeyler insanın önüne getirilir. Doğrusu, insan kendi kendisine tanıktır. Dökse de ortaya tüm mazeretlerini." [1]

Zaten bir gün kaçınılmaz olarak yüzleşeceğimiz hatalarımızla hemen yüzleşmek varken bunu ertelemek neden ve nereye kadar? Karşı karşıya olduğunuz tehlikenin farkında mısınız? Eğer gerçeklerle yüzleşmek için hâlâ kendinizi hazır hissetmiyor ve “Henüz benim için erken” diyerek dini konularda kendinizi kandırmaya devam etmek ve şeytanı sevindirmek istiyorsanız yaşantınıza kaldığınız yerden devam edebilir ya da hatalarınızın farkına varmak için kendinize büyük bir iyilik yapabilirsiniz. Emin olun, bu davranışınız şeytanı çok kızdıracak!

Yrd. Doç. Dr. Emre Dorman

-------------------------

[1] 75 Kıyamet Suresi 10-15.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.