Haberin Kapısı

Hakiki Allah Erleri Kimlerdir?

İSLAM VE KÜLTÜR

Hakiki Allah erleri, düşmanı gördüklerinde kaçmanın yollarını aramayan kişilerdir. Onlar, “Allah ve Resûlü doğru söyledi, onların vadettikleri haktır,” deyip korkusuzca meydana çıkan erlerdir.

"Müminlerden öyle adamlar vardır ki Allah’a verdikleri söze sadık kaldılar. İçlerinden bir kısmı verdikleri sözü yerine getirmiştir (şehit olmuştur). Bir kısmı da (şehit olmayı) beklemektedir. Verdikleri sözü asla değiştirmediler."

Ahzab Sûresi 23

Hakiki Allah erleri, düşmanı gördüklerinde kaçmanın yollarını aramayan kişilerdir. Onlar, “Allah ve Resûlü doğru söyledi, onların vadettikleri haktır,” deyip korkusuzca meydana çıkan erlerdir. Onlar verdikleri söze bağlı kaldılar. Sana en sevdiklerimiz feda olsunlar dediler. Anamız babamız senin için feda olsunlar dediler. Bu sözlerinin gereğini yerine getirdiler ve sevdikleri ne varsa geride bıraktılar. En sevimli mallarını arkalarında bırakıp sıcakta ya da soğukta seninle birlikte düşmanın karşısına çıktılar.

En sevdikleri canlarını, eşlerini, çocuklarını, annelerini, babalarını, dostlarını, kardeşlerini, ahbaplarını, topraklarını, işlerini, yurtlarını, yarlarını geride bıraktılar. Onlar Allah’a ve Resûlüne verdikleri söze sadık kaldılar.

Bize bu denize gir desen, gireriz derken, ciddiydiler. Nitekim Bedir’de, Uhud’da, Ahzab’da, Hudeybiye ve Tebük’te bunu ispat ettiler. Onlar Allah erleriydi. Allah erleri Allah’ın ayetlerini işittiklerinde imanları artan kimselerdir. Ne ticaret ne alışveriş onları Allah’ı zikretmekten alıkoymadı.

O Allah erleri, Allah’ın ayetlerini işittiği zaman kalpleri ürperir, gözleri yaşarır, “Allah bize yeter ve o, ne güzel vekildir,” diye dua ederler. Allah erleri kardeştirler. Din kardeşlerine sahip çıkarlar. Onların canlarını kendi canları gibi aziz bilirler. Onların ırzlarını kendi ırzları gibi asil görürler. Onların mallarını kendi malları gibi değerli görürler.

Allah erleri, muhacir olmaktan korkmaz. Çünkü bilir ki, Ensar olacak kardeşleri vardır. Allah erleri kendi ihtiyaçları olsa bile kardeşlerini kendilerine tercih ederler. Diğerkâmdırlar. Allah erleri birbirlerinin koruyucularıdır. Birbirlerine iyiliği emrederler, birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye ederler. Allah erleri birlikte güçlü olduklarının şuurunda olan kimselerdir. Birbirlerine karşı merhametli, düşmana karşı aziz ve onurludurlar.

Allah erleri mallarını Allah yolunda infak ederler. Din için, mukaddesat için, Allah için mallarını vermekten asla geri durmazlar. Malı, Allah’ın rızasına nail olmak için severler. Malı bir amaç değil, araç olarak görürler.

Onlar eşlerini severler, çocuklarını severler, kendilerini severler, mallarını severler ama Allah’ın ve Resûlünün önüne hiçbir sevgiyi geçirmeler.

Onlar verdikleri söze sadık kaldılar. Onların kimisi geldi ve gitti. Kimisi de beklemektedir. Onlar verdikleri sözü değiştirmezler, ahdi bozmazlar, biate ihanet etmezler. Onlar Allah erleridir. Rabbim bizleri de sözlerinde sadık olan kullarından eylesin!

Bizleri de kendi makamında âli eylesin!

Murat Padak

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.