Haberin Kapısı

Hz. Muhammedin (sav) Cinleri İslam'a Daveti ve Cin Mescidi

İSLAM VE KÜLTÜR

Allah Rasûlü, bir gece İbni Mes’ud ile birlikte ‘Hacana’ gitti. Onun için bir çizgi çizdi. Olduğu yerde kalmasını, çizginin dışına çıkmamasını emretti. Al­lah Rasûlü sonra İbni Mesud’un yanından ayrıldı ve cinnilerle toplantı yaptı. Onlara Kur’an okudu ve imana davet etti.

Cin Mescidi, Mualla Mezarlığı’nın Harem-i Şerife doğru giden caddenin hemen sağında, bir yolun girişindedir. Bu mescide 'Hars Mescidi' de denir. 2000 yılında yıkılmış, yeniden yapılmıştır. Tek katlı olup büyük bir sermahfili vardır. Erkekler altta, kadınlar sermahfilde namaz kılarlar.

Allah Rasûlü, bir gece İbni Mes’ud ile birlikte ‘Hacana’ gitti. Onun için bir çizgi çizdi. Olduğu yerde kalmasını, çizginin dışına çıkmamasını emretti. Al­lah Rasûlü sonra İbni Mesud’un yanından ayrıldı ve cinnilerle toplantı yaptı. Onlara Kur’an okudu ve imana davet etti. Cinnilerden iman edenler kavimlerini imana davet etmek için yurtlarına döndüler. Şafak atınca Peygamberimiz İbni Mesud’un yanına geldi. Birlikte Mekke’ye döndüler. Peygamberimizin ahirete irtihalinden sonra İbni Mesud’un beklediği yere mescid yapıldı. Adına da Mescid-i Cin denildi.

Hicretten 3 yıl önceydi. Rasûllullah Efendimiz birkaç ashabıyla Ukaz pa­nayırına giderken, Nahle denilen yere gelmişler ve burada sabah namazını kılmışlardı. Bu sırada Efendimizin okuduğu Kur’anı işiten cinler birbirlerine “susun” dediler. Namaz bitince onun Allah kelamı olduğuna inanmış olarak, kendi toplumlarına dönmüşlerdir. Bunların sayılarının 7 veya 9 olduğu rivayet edilmektedir. (Hak dini Kur’an dili c.8, s.368)

Efendimizin cinlerle 6 defa görüştüğü rivayetleri de vardır. Bu görüş­melerin birinde, Efendimiz onları imana davet eder. Onlar da: Senin peygam­ber olduğuna kim şahitlik eder? dediler. Efendimiz yakınlarında bulunan bir ağacı işaret etti ve:

Şu ağacı gördünüz mü, o şahitlik ederse inanır mısınız? Cinler:

Evet, iman ederiz, dediler. Peygamberimiz ağacı çağırdı. Ağaç dallarını, budaklarını sürüyerek, kökleri toprağı yararak Efendimizin huzuruna geldi. Peygamberimiz ağaca:

Benim Allah’ın Rasûlü olduğuma şahitlik eder misin, diye sordu? Ağaç:

Şehadet ederim ki, sen Allah’ın Rasûlüsün, dedi. (Tecrid-i Sarih Tercemesi c.10, s.47) Efendimizin emriyle sakız ağacı, toprağı yararak, salına salına eski yerine dönmüştür.

Tüm bu yaşananlar Efendimizin insanların ve cinlerin peygamberi olduğu­nu bizlere bildirmektedir.

Bünyamin Albayrak

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.