Haberin Kapısı

İşçi Hakkını Bundan Daha Güzel İfade Eden Olamaz!

İSLAM VE KÜLTÜR

Hâkim: Allah. Sanık: Müslüman. Mağdur: Gayrimüslim. Mağdur Avukatı: Hazreti Peygamber. Sanık, kendisine kimi avukat tutarsa tutsun artık.

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) şöyle buyurdu: “Dikkat edin! Her kim kendisine eman verilmiş (devlet güvencesi verilmiş) bir gayrimüslime zulmederse ya da onun hakkını eksik verirse ya da onu, taşıyamayacağı bir sorumluluk altında tutarsa ya da onun gönül rızası olmadan ondan bir şey (ücret kesintisi vb.) alırsa ben, kıyamet gününde onun (o işçinin) savunucusu olacağım!”

(Ebu Davud 3052.)

Müslüman bir ülkeye sığınan ve zimmetle (pasaportla) gelen bir gayrimüslimin bile hakkı korunmuştur. Ona kimse istediği gibi davranamaz. Onu köle gibi göremez. Yerli işçilere yüklediği sorumluluğun fazlasını ona yükleyemez. Onun ücretinde kesinti yapamaz. Devlete; ona vereceğini söz verdiği miktarın altında ücret veremez. Onun rızası olmadan kesinti yapamaz. Bu şekilde işçi çalıştıran bir Müslüman kıyamet günü şu durumla karşılaşacak.

Hâkim: Allah.

Sanık: Müslüman.

Mağdur: Gayrimüslim.

Mağdur Avukatı: Hazreti Peygamber.

Sanık, kendisine kimi avukat tutarsa tutsun artık.

Kaldı ki, gayrimüslim işçilere yapılan haksızlığı konuşuyoruz. Ya Suriyeli işçiler? Iraklı işçiler? Afgan işçiler? Ülkemize iş vb. İmkânlar için gelen diğer Müslüman ülke işçileri? Bunları köle gibi çalıştıran Müslümanın yatacak yeri yok.

Maalesef birçok inşaatta yabancı ülke işçileri başta olmak üzere, birçok işçi ciddi hak kayıplarına uğruyor. Milyonlarca liralık ihaleler alanlar, işi en ucuza kapatmak için en ucuz işçi sınıfına yöneliyor. Bu da genellikle yabancı işçiler oluyor.

Ben şunu hatırlatayım: Kıyamet gününde, hiçbir avukatın olmadığı bir günde bu işçilerin avukatı Resulullah olacaktır? Peki, senin avukatın kim olacak? Hadi bu dünyada allem ettin, kullem ettin işini hallettin! Peki, ahirette kim seni kurtaracak?

Gayrimüslim işçinin, ülkemize devlet güvencesi ile gelmiş olan veya oturumu olan işçilerin hakkını Allah korumuştur. Bu davayı o görecektir! İşçisine gerekli ücreti vermeyen herkese ilanen duyurulur. Ben bunu yazarak ve duyurarak üzerime düşen sorumluluğu yaptım. Gerisi duyanlarda.

Murat Padak

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.