Haberin Kapısı

Neden Duam Kabul Olmuyor, Diye Üzülüyorsun!

İSLAM VE KÜLTÜR

"Allah'ım, iyi ki dünkü duamı kabul etmemişsin! İyi ki beni onun gibi kılmamışsın! İyi ki beni ben yapmışsın!" Şemsi Tebrizî'nin şu veciz sözü tüm bu anlattıklarımızın özetidir: Bugün kabul olmadı diye üzüldüğün duaya gün gelecek kabul olmadı diye şükredeceksin.

فَخَرَجَ عَلَىٰ قَوۡمِهِۦ فِي زِينَتِهِۦۖ قَالَ ٱلَّذِينَ يُرِيدُونَ ٱلۡحَيَوٰةَ ٱلدُّنۡيَا يَٰالَيۡتَ لَنَا مِثۡلَ مَآ أُوتِيَ قَٰرُونُ إِنَّهُۥ لَذُو حَظٍّ عَظِيمٖ

Kârûn, zineti ve görkemi içerisinde kavminin karşısına çıktı. Dünya hayatını arzu edenler, "Keşke Kârûn'a verilen (servet) gibi bizim de (servetimiz) olsaydı. Şüphesiz o büyük bir servet sahibidir" dediler.

Kasas Sûresi 79

...

Ekranda bir sanatçı görünce keşke ben de bunun gibi olsaydım diye ne kadar iç geçirdin değil mi?

Ya da dizideki kahramanı görünce keşke ben de böyle yakışıklı olsaydım diye çok istedin değil mi?

Herkesi cazibesine çeken uzun boylu kızı görünce ne kadar da hüzünlendin değil mi kilolarına bakıp?

Daha otuzuna bile varmamış Youtuberlere bakıp neden ben de bunlar gibi olamadım diye hayıflanıp durdun değil mi?

Kızları peşinden hoplatıp zıplatan züppeye bakıp sonra bir kız bile bulamadığın için, için içini yedi değil mi?

Sonra ne mi oldu?

فَخَسَفۡنَا بِهِۦ وَبِدَارِهِ ٱلۡأَرۡضَ فَمَا كَانَ لَهُۥ مِن فِئَةٖ يَنصُرُونَهُۥ مِن دُونِ ٱللَّهِ وَمَا كَانَ مِنَ ٱلۡمُنتَصِرِينَ

Sonunda onu da, sarayını da yerin dibine batırdık. Allah'a karşı ona yardım edebilecek adamları da yoktu. Kendisini savunup kurtarabileceklerden de değildi!

Kasas Sûresi 81

...

Onun tüm şöhretini aldık, tüm itibarını aldık, tüm güzelliğini aldık, tüm takipçilerini aldık ve onu sahip olduğu itibarla, mal ve makamla birlikte yerin dibine geçirdik. Tarihin sahnesinden çektik onu. Adı sevilmedi, unvanı sevilmedi... Bu dünyada bunu göremezsek de ahirette bunu göreceğimiz muhakkaktır.

Sonra yine mi ne oldu?

وَأَصۡبَحَ ٱلَّذِينَ تَمَنَّوۡاْ مَكَانَهُۥ بِٱلۡأَمۡسِ يَقُولُونَ وَيۡكَأَنَّ ٱللَّهَ يَبۡسُطُ ٱلرِّزۡقَ لِمَن يَشَآءُ مِنۡ عِبَادِهِۦ وَيَقۡدِرُۖ لَوۡلَآ أَن مَّنَّ ٱللَّهُ عَلَيۡنَا لَخَسَفَ بِنَاۖ وَيۡكَأَنَّهُۥ لَا يُفۡلِحُ ٱلۡكَٰفِرُونَ

Daha dün onun yerinde olmayı arzu edenler, "Vay! Demek ki Allah, kullarından dilediği kimselere rızkı bol verir ve (dilediğine) kısarmış. Allah bize lütfetmiş olmasaydı, bizi de yerin dibine geçirirdi. Demek ki kafirler iflah olmayacak" demeye başladılar.

Kasas Sûresi 82

...

Allah'ım, iyi ki dünkü duamı kabul etmemişsin! İyi ki beni onun gibi kılmamışsın! İyi ki beni ben yapmışsın!

Şemsi Tebrizî'nin şu veciz sözü tüm bu anlattıklarımızın özetidir: Bugün kabul olmadı diye üzüldüğün duaya gün gelecek kabul olmadı diye şükredeceksin.

Murat Padak

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.