Haberin Kapısı

Örümceğin Evinden Bahseden Ayet!

İSLAM VE KÜLTÜR

Her kim İslam’dan başka bir ev ararsa, imandan başka bir yere sığınırsa, sığındığı yer, onun sonu olacaktır. Allah'tan başka dostlar edinenlerin durumu, örümceğin durumu gibidir. Orada ağa takılacak ve örümceğin bir öğünlük yemeği olacaktır.

Allah'tan başka dostlar edinenlerin durumu, örümceğin durumu gibidir. Örümcek bir yuva edinir. Hâlbuki yuvaların en çürüğü şüphesiz örümcek yuvasıdır. Keşke bilselerdi!

Ankebut Sûresi 41

Örümceğin Evi!

Allah’tan başka ilah ve koruyucu yoktur. Allah’ın gönderdiği din, sağlam ve muhkemdir. Onun dışında kalanlar ise zayıf ve çürüktür. Herkim Allah’ın dini dışında bir dine sığınırsa, başka bir yer ararsa örümceğin yaptığı eve giren kişi gibidir.

Şirk, örümceğin yaptığı ağ gibidir. Bu ağa takılan, örümceğin yemi olur. Bu evin duvarları ve temeli yoktur. Rüzgârdan ve yağmurdan koruyamaz. Bu evin amacı zaten barınmak için değildir. Bu evi inşa edenler yani örümcekler, ağa takılanları yemek için hazır kıta ve sinsice beklerler. İşte bu yüzden en zayıf ev, en çürük ve dayanıksız evler örümceklerin yaptıkları ağlardır, evlerdir.

Her kim İslam’dan başka bir ev ararsa, imandan başka bir yere sığınırsa, sığındığı yer, onun sonu olacaktır. Orada ağa takılacak ve örümceğin bir öğünlük yemeği olacaktır. Bu ev misafir için inşa edilmemiştir. Bu ev korumak ve korunmak için yapılmamıştır. Temelden zayıftır ve kötü niyet ve planlarla inşa edilmiştir. Bu yüzden bu eve giren yanlış kapıyı çalmış olur.

İslam’ın sağlam bir ev olduğunu ve insanı dünyadaki örümceklerden, tehlikelerden, musibet ve felaketlerden kurtardığını bilen kişi, başka ev arayışında olmaz. Ama İslam’ın güzel bir yuva olduğunu, dünya ve ahiret saadeti getirdiğini bilmeyen kişi ise başka evler arar ve aradığı, sığındığı evde kendi sonunu kendisi hazırlar.

Ev insanın temel ihtiyacıdır. İnsanı sıcaktan ve soğuktan korur. Yağmurdan ve rüzgârdan korur. Tehlikelerden ve düşmandan korur. Kimse harabe bir eve bile yerleşmek istemez. Bir evin temeli sağlam , tavanı sağlam, duvarları yalıtımlı ve içi de ferah ise o ev, sahibine neşe verir, huzur verir. İşte İslam binası böyledir. Temeli sağlamdır. Evin sahibi Allah’tır. Bu eve gelenler dünyevi ve uhrevi tehlikelerden korunurlar. Malları, canları ve ırzları korunur. Bu eve gelen ikram görür, neşe ve sevinç görür.

Bu evi (İslam’ı) beğenmeyip kendisine ev yapan ya da başkasının yaptığı eve sığınan kişi ise ne ikram görür ne saygı görür ne de ev sahibinin güler yüzünü görür. Bu evin içine birkaç adım attıktan sonra eli ayağı ağlara dolanır, çırpınır, çırpındıkça daha da dolanır ve örümceğin avı olur. Allah katında tek diin İslam’dır.

Rabbim bizlerin ayaklarını sabit kılsın!

Murat Padak

Yorumlar (1)

Erkan Aslan 3 Yıl Önce

Yıkılır çürüktür yar olmaz ev olmaz diye düşünüyordum bu ayetin açıklamasını. Ama örümceğe. Yem olması hiç okumadım düşğnemedim bu güne kadar. Çok teşekkürler hocam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.