Haberin Kapısı

Şeriat İnsanın İnsafına Kalmıştır

İSLAM VE KÜLTÜR

Şeriat dediğimiz İslami hukukunun, uygulayıcısı insandır. İslam Devletinin yöneticileri de insandır. Yani şeriat insanın insafına kalmıştır. Katı kalpli bir yönetici İslam adı altında ortalığı kasıp kavurabilir. Bir toplumu baştan aşağı değiştirmek için en az üç kuşağı eğitmek gerekir.

En iyi malı en kötü satıcıya verirseniz o malın adını kötüye çıkarır.

Şeriat dediğimiz İslamî hukukunun uygulayıcısı insandır. İslam Devletinin yöneticileri de insandır. Devlet başkanından en alt düzeydeki yönetici insandır. Devlet başkanı insan, bakanları insan, valileri insan, belediye başkanları insandır.

Halife de insandır.

İnsani eğitimi olmayan insana İslam'ın hükümlerini verseniz ortaya yine zulüm ve haksızlık çıkar.

Bazılarımız zannediyor ki, halife gelirse sorunlar çözülecek ya da İslam devleti kurulursa tüm sorunlar bitecek.

İslam hukuku esnektir. Bu esnekliği asırlar geçse de her asra uygun olmasına imkan vermiştir. İslam hukuku içinde yaşadığı ülkenin şartlarına ve örfüne uyum sağlayacak derecede esnektir. İşte bu esnekliği istismar edilmeye de müsaittir.

Halife, insan olması hasebiyle hata yapabilir, yöneticiler insan olmaları hasebiyle hata yapabilirler. İslami hükümler de yine belli bir zumreye karşı esnek ve diğerlerine karşı katı tutulabilir.

Yani şeriat insanın insafına kalmıştır. Katı kalpli bir yönetici İslam adı altında ortalığı kasıp kavurabilir, bir diğeri de İslam adı altında ılımlı İslam diye bir şey çıkarabilir.

Bir toplumu baştan aşağı değiştirmek için en az üç kuşağı eğitmek gerekir. Dedeleri, oğulları, torunları. Sadece bir kuşak boyu İslam'ın hakim olması yeterli değildir. Çünkü her dönem dedeler ve torunlar vardır. Orta kuşağı eğitmek yeterli değildir. Ya da sadece genç kuşağa eğitim vermek yeterli değildir. Çünkü genç kuşak evde anne babası ve onların üst soyu ile muhataptır. Her bir kuşak en az 25-30 yıl arasıdır. 0-25, 26-50- 51-75.

Halife gelmesi iyidir. Ama halife yok diye karamsar olmaya gerek yoktur. Halifenin iyi olacağının garantisi yoktur. Sen iyi ol. Halife olmasa da olur. Sen kendin halife ol. Kendine halife ol. Kendi işlerinin halifesi ol. Onlara çeki düzen ver. Kendi ahlakının halifesi ol. Onları düzelt. Ailenin halifesi ol. Onları düzelt. Allah, o takdirde tüm halifelere bir halife nasip edecektir.

Murat Padak

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.