Haberin Kapısı

Varyemez Nedir Bilir misin?

İSLAM VE KÜLTÜR

Varyemezdir yani vardır ama yemezdir. Bu kişi, elinde nimetler olmasına rağmen onu kullanmaz. Cimriliği o kadar had safhaya varmıştır ki, malını kendisinden dahi esirger. Hile, rüşvet, faiz, alavere, sahtekarlık, kandırma, aldatma ile zengin olan kişiyi Allah Teâlâ malın lezzetinden mahrum ediyor.

Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

وَإِنَّ الرَّجُلَ لَيُحْرَمُ الرِّزْقَ بِالذَّنْبِ يُصِيبُهُ "

Kişi, işlediği günahtan dolayı rızkından mahrum edilir.

İbni Mace 4022.

Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:

Yaptıkları zulüm nedeniyle helal kılınmış temiz ve hoş şeyleri Yahudilere haram kıldık.

Nisa Sûresi 160.

Açıklama:

Ayeti Kerimede esas vurgulanan haram kılma, o nimetin yasak edilmesidir. Yani onlara helal olan bazı şeyler, onların davranışları, zulümleri, rüşvet, faiz, adam kayırma, tahrif, Allah yolundan alıkoyma gibi günahlarından dolayı onlara haram/yasak kılındı.

Bir de şu var ki, varyemez diye bir tabir vardır. Bu kişi, elinde nimetler olmasına rağmen onu kullanmaz. Cimriliği o kadar had safhaya varmıştır ki, malını kendisinden dahi esirger. Üstüne başına elbise almaz. Ama fazlasıyla alacak parası vardır. En iyi arabaya binebilirken, pintiliğinden ya araba almaz ya da kötü bir araba alır. Varyemezdir yani vardır ama yemezdir.

Ben varyemezliğin ilahî bir azap olduğunu düşünüyorum. Allah o kişiye, o malı yedirtmiyor. O kişiyi o maldan mahrum ediyor. O kişinin biriktirme arzusuna karışmıyor ama o kişinin o maldan istifade etmesini ondan mahrum ediyor.

Sahip olmak için didindiği şeyi kullanmaktan onu mahrum bırakıyor.

Hile, rüşvet, faiz, alavere, sahtekarlık, kandırma, aldatma ile zengin olan kişiyi Allah Teâlâ malın lezzetinden mahrum ediyor. Rızkı ondan mahrum ediyor. Kimisi ya varyemez oluyor, tüm malı mirasçılarına kalıyor ya da kimisi nimeti kullansa da kullanmamış gibi oluyor. Bir türlü nimetin tadına varamıyor.

İşte ilahî azap budur. Günahla elde edilen, zulümle elde edilen, zorla, zorbalıkla, mevki baskısı, idari baskı, rütbe baskısı ile elde edilen nimetin tadı yoktur. Allah nicelerini böyle cezalandırır...

Düşün ki, milyon dolarlık evde kalıyorsun ama canın sıkılıyor. Milyon dolarlık manzaran var ama tadını alamıyorsun. Düşün ki, adamın milyonlarca hayranı var ama can sıkıntısından kendisini içkiye vermiş...

Allah Teâlâ zalimi ya rızıktan mahrum eder ya rızkın lezzetinden mahrum eder...

Allah Teâlâ bizleri bu hastalıktan muhafaza eylesin!

Murat Padak

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.