Ayasofya'da Mahşeri Cuma

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 86 yıl sonra kılınan ilk cuma namazıyla ibadete açıldı. Ayasofya Camii’nin içi ve çevresini dolduran yaklaşık 350 bin kişi cuma namazını eda etti.

GÜNDEM 25.07.2020, 10:14 25.07.2020, 10:57 Ramazan Peri
Ayasofya'da Mahşeri Cuma

Tarihi güne tanıklık etmek için yurt içi ve yurt dışından gelen yüz binlerce Müslüman, duygu seli yaşadı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ve duanın ardından minbere kılıçla çıkan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Ayasofya: Fethin nişanesi, Fatih’in emaneti” başlıklı hutbe irat etti. Hutbe sonrası cuma namazını kıldıran Erbaş, Fetih Sûresi’ni okudu.

Danıştay’ın tarihi kararıyla yeniden cami olması kararlaştırılan Ayasofya, dün yüz binlerce insanın katılımıyla açıldı. Ayasofya’nın açılışına şahitlik etmek isteyen vatandaşlar, sabahın ilk saatlerinden itibaren Sultanahmet Meydanı’na akın etti. Millî Gazete muhabiri Baki Sancak, tarihi anlara şahitlik etti.

İstanbul’un Fethi’nin sembolü, Fatih Sultan Mehmet Han’ın mirası Ayasofya, 86 yılın ardından ibadete açıldı. 10 Temmuz’da Cumhurbaşkanı kararnamesinin Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından dün Ayasofya’da ilk cuma namazı kılındı. Yüz binlerce Müslüman, Ayasofya-i Kebir Camii’nde ilk cuma namazını eda etmek için tarihi yarımadaya akın etti. Aksaray’dan Sultanahmet Meydanı’na kadar binlerce vatandaş yürüyerek ulaştı. Ayasofya’nın açılışı için birlikte namaza duran yüz binlerce Müslüman, dualar etti.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 86 yıl sonra kılınan cuma namazıyla ibadete açıldı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde cuma namazı caminin içi ve çevresini dolduran yaklaşık 350 bin vatandaşın katılımıyla eda edildi. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ndeki açılış programında, Ayasofya Meydanı’nı dolduran vatandaşlar tekbir getirdi. Daha sonra Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde sela verildi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş program sonunda dua etti. İlk namazı kılmak için Ayasofya Meydanı’nı dolduran vatandaşlar, dualara “amin” diyerek katılırken, Fatiha Sûresi’ni okudu. Duaların ardından Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin 4 minaresinden 4 müezzinle ezan okundu, 86 yıl sonra kılınan ilk namazda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yanı sıra çok sayıda Müslüman saf tuttu.

HAFIZLAR KUR’AN-I KERİM TİLAVET ETTİ

Ayasofya-i Kebir Cami-i açılışı hafızların Kur’an-ı Kerim’i tilavetiyle başladı. Kur’an-ı Kerim’in 1. cüzü cuma hatmiyle devam eden programda, sureleri Hafız Osman Şahin, Metin Çakar, Hasan Kara, Mustafa Kızılcaoğlu, İshak Danış, Bünyamin Topçuoğlu, Ferruh Muştuer, Numan Akbaş, Emrullah Akbaş, Yunus Balcıoğlu tilavet etti. Sonrasında Mustafa Altın, Alpcan Çelik, Ekrem Nalbant, Mehmet Koçyiğit, Emrullah Akbaş, Metin Çakar, Osman Şahin’in Kehf Suresi’ni tilavet edeceği programda, Hasan Kara, Mustafa Kızılcaoğlu, İshak Danış, Bünyamin Topçuoğlu, Ferruh Muştuer, Numan Akbaş Meryem Suresi’ni okudu. Programın devamında Emrullah Akbaş, Yunus Balcıoğlu, Mustafa Altın, Alpcan Çelik, Ekrem Nalbant, Mehmet Koçyiğit Yasin Suresi’ni tilavet etti.

HASRETLE BEKLEDİĞİMİZ AYASOFYAMIZIN İBADETE AÇILMASININ SEVİNCİNİ YAŞIYORUZ

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, duasına, “Ey yerlerin, göklerin ve bütün mevcudatın Rabbi. Yüce Rabbimiz şu anda ellerimizi Senin rızan için kaldırdık. Bizleri dergâh-ı uluhiyetinden boş çevirme Allah’ım.” sözleriyle başladı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş okuduğu duada, “Ya Rabb, bugün 86 yıldır büyük bir hasretle beklediğimiz Ayasofyamızın ibadete açılmasının sevincini yaşıyoruz. İlahi, bu sevinci gönüllerimizde ve ülkemizde daim eyle. Bir daha bu ulu mabedi mahzun ve milletimizi de burada ibadet etmekten mahrum eyleme Allah’ım” ifadelerini kullandı.

4 MİNAREDEN AYRI AYRI EZAN OKUNDU

Duaların ardından Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin 4 minaresinden 4 müezzinle ezan okundu, cemaat 86 yıl sonra ibadete açılan camide kılınan ilk namazda secde etti. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde, 86 yıl sonra cuma namazını kılmak ve tarihi ana tanıklık etmek için çeşitli illerden İstanbul’a gelen çok sayıda vatandaş da alanın dolması nedeniyle cuma namazını Yenikapı etkinlik alanında kıldı.

KILIÇ GELENEĞİYLE OKUNDU

Cuma hutbesini Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş irad etti. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Ayasofya: Fethin nişanesi, Fatih’in emaneti” başlıklı hutbe verdi. Erbaş, hutbesini okumak için minbere kılıçla çıktı. Hutbe sonrası cuma namazının farzını kıldıran Erbaş, Fetih suresini okudu.

AYASOFYA: FETHİN NİŞANESİ, FATİH’İN EMANETİ

Erbaş, “Ayasofya: Fethin nişanesi, Fatih’in emaneti” başlıklı hutbesini okumak için minbere kılıçla çıktı. Allah’ın lütfu ve inayeti ile cumanın huzuru ve bereketinin Müslümanların üzerine olmasını dileyen Erbaş, bu mübarek vakitte, bu mukaddes mekanda tarihi bir ana şahitlik edildiğini belirtti.

“BÜTÜN İBADETİ DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞIMIZın ORGANİZESİYLE GERÇEKLEŞTİRDİk”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cuma namazının ardından Fatih Sultan Mehmet Han’ın türbesini ziyaret etti. Ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, “350 bin kişi bugün cuma namazına iştirak etmiş. Bu tabii çok önemli bir aşkın aslında mahsulü idi. Bunu gerçekleştirmek, içerideki bütün ibadeti Diyanet İşleri Başkanlığımız organizesiyle gerçekleştirdik. Bundan sonra içeride ve dışarıda Kültür ve Turizm Bakanlığımız’ın yapacağı restorasyon çalışmaları var. Bu çalışmaları ile beraber Ayasofyamızı çok daha farklı çok daha anlamlı bir yapıya kavuşturmuş olacağız” şeklinde konuştu.

İstanbul’un Fethi’nin sembolü, Fatih Sultan Mehmet Han’ın mirası Ayasofya, 86 yılın ardından kılınan Cuma namazıyla ibadete açıldı. Yüzbinlerce Müslüman, Ayasofya-i Kebir Camii’nde ilk cuma namazını eda etmek için tarihi yarımadaya akın etti. Aksaray’dan Sultanahmet Meydanı’na kadar binlerce vatandaş yürüyerek ulaştı. Ayasofya’dan Beyazıt’a, Sultanahmet’ten Çemberlitaş’a kadar meydanları hınca hınç dolduran müminler, boş buldukları her alanda kıbleye yöneldi. Ayasofya’nın açılışı için birlikte namaza duran yüz binlerce Müslüman, dualar etti.

HEYECANI ANLATMAYA KELİMELER YETMİYOR

Ayasofya Camii’nin açılışı için şehir dışından gelen 24 yaşındaki Yavuz Alpaslan, “Tekirdağ’dan arkadaşımla birlikte geldik. Bu heyecanı anlatmaya kelimeler yetmiyor. 86 yıllık hasret çok şükür bitti. Çok mutluyuz. Tek isteğimiz Ayasofya-i Kebir Camii’nin içini de görebilmek” şeklinde duygularını aktardı.

FETİH RUHU İÇİMİZDE CANLANDI

Ayasofya’nın açılışı ile büyük manevi duygular içine girdiklerini dile getiren Recep Yaşar ise, “Afyonkarahisar’dan geliyoruz. Çok mutluyuz. Atamız Fatih Sultan Mehmet’in mirasına sahip çıkmak için geldik. Kur’an-ı Kerim tilaveti, tekbirler ve ezan-ı şerifin okunmasıyla yoğun manevi duygular içine girdik. Burada fetih ruhunu yeniden yaşadık. Adeta Fatih Sultan Mehmet’in fethin hemen ardından Ayasofya’da kıldırdığı ilk cuma namazını eda ettik” diye konuştu.

TÜM MÜSLÜMANLARIN KALBİ AYASOFYA’DA

Ayasofya-i Kebir Camii’nin açılış heyecanına yurt dışından gelerek tanıklık ettiler. Kamerun ve Çad’dan gelerek tarihi anlara şahit olan Ali ve Ahmet, “Ülkelerimizden eğitim için Türkiye’ye geldik. Oldukça heyecanlıyız. Çok uzun bir zamandır bu anları bekliyoruz. Kamerun ve Çad’da bulunan ailelerimiz Ayasofya’nın cami olarak açıldığı için çok mutlu. Onlar da bu anlara tanıklık etmeyi çok istiyorlardı. Ancak gönülleri Türkiye ile birlikte” şeklinde konuştu.

“MÜSLÜMANLAR İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜN”

Hindistan’dan gelen Gohari Imam, bugün Ayasofya’da namaz kılmanın heyecanını yaşadığını söyledi. Imam, “Bugün sadece Türkler için değil tüm Müslümanlar için önemli bir gün. Dünyadaki bütün Müslüman toplulukları için son derece önemli. Ben de ayrıca tarihe şahitlik etmiş oluyorum. 20-30 yıl sonra bunu akrabalarıma ve arkadaşlarıma anlatacağım.” ifadelerini kullandı. Çadlı Muhammed Nur, arkadaşlarıyla namaz kılıp dua edeceğini belirterek, “Bugün gerçekten güzel ve önemli bir gün. İslam âlemi için çok önemli. Burada olduğum için mutluyum” dedi. Pakistanlı Mehmet Refik de “Allah bütün Müslümanlardan razı olsun” şeklinde konuştu.

AYASOFYA-İ KEBİR CAMİ-İ ŞERİFİ SABAHA KADAR AÇIK KALDI

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde 86 yıl sonra vakit namazları da eda edildi. Diyanet işleri başkanlığı personeli, hem camiye giriş sırasında hem de namaz öncesinde sosyal mesafenin korunması için vatandaşları yönlendirdi. Çok sayıda vatandaş, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne girmek için uzun kuyruklar oluştururken, cami sabaha kadar açık tutuldu.

Manşetleri ve kararlı yayınlarıyla yarım asırdır Ayasofya davasına sahip çıkan Millî Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş da Ayasofya Camii’nde cuma namazı kılanlar arasındaydı.

Gazetemiz açılış programını yakından takip etti. Muhabirimiz Baki Sancak, Ayasofya Camii’nin çevresini dolduran milletin nabzını tuttu...

Yorumlar (0)
15
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 06:02
Öğle 13:07
İkindi 16:55
Akşam 20:02
Yatsı 21:32
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14
Günün Karikatürü Tümü