Ayasofya'da Mahşeri Cuma

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 86 yıl sonra kılınan ilk cuma namazıyla ibadete açıldı. Ayasofya Camii’nin içi ve çevresini dolduran yaklaşık 350 bin kişi cuma namazını eda etti.

GÜNDEM 25.07.2020, 10:14 25.07.2020, 10:57 Ramazan Peri
Ayasofya'da Mahşeri Cuma

Tarihi güne tanıklık etmek için yurt içi ve yurt dışından gelen yüz binlerce Müslüman, duygu seli yaşadı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ve duanın ardından minbere kılıçla çıkan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Ayasofya: Fethin nişanesi, Fatih’in emaneti” başlıklı hutbe irat etti. Hutbe sonrası cuma namazını kıldıran Erbaş, Fetih Sûresi’ni okudu.

Danıştay’ın tarihi kararıyla yeniden cami olması kararlaştırılan Ayasofya, dün yüz binlerce insanın katılımıyla açıldı. Ayasofya’nın açılışına şahitlik etmek isteyen vatandaşlar, sabahın ilk saatlerinden itibaren Sultanahmet Meydanı’na akın etti. Millî Gazete muhabiri Baki Sancak, tarihi anlara şahitlik etti.

İstanbul’un Fethi’nin sembolü, Fatih Sultan Mehmet Han’ın mirası Ayasofya, 86 yılın ardından ibadete açıldı. 10 Temmuz’da Cumhurbaşkanı kararnamesinin Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından dün Ayasofya’da ilk cuma namazı kılındı. Yüz binlerce Müslüman, Ayasofya-i Kebir Camii’nde ilk cuma namazını eda etmek için tarihi yarımadaya akın etti. Aksaray’dan Sultanahmet Meydanı’na kadar binlerce vatandaş yürüyerek ulaştı. Ayasofya’nın açılışı için birlikte namaza duran yüz binlerce Müslüman, dualar etti.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 86 yıl sonra kılınan cuma namazıyla ibadete açıldı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde cuma namazı caminin içi ve çevresini dolduran yaklaşık 350 bin vatandaşın katılımıyla eda edildi. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ndeki açılış programında, Ayasofya Meydanı’nı dolduran vatandaşlar tekbir getirdi. Daha sonra Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde sela verildi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş program sonunda dua etti. İlk namazı kılmak için Ayasofya Meydanı’nı dolduran vatandaşlar, dualara “amin” diyerek katılırken, Fatiha Sûresi’ni okudu. Duaların ardından Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin 4 minaresinden 4 müezzinle ezan okundu, 86 yıl sonra kılınan ilk namazda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yanı sıra çok sayıda Müslüman saf tuttu.

HAFIZLAR KUR’AN-I KERİM TİLAVET ETTİ

Ayasofya-i Kebir Cami-i açılışı hafızların Kur’an-ı Kerim’i tilavetiyle başladı. Kur’an-ı Kerim’in 1. cüzü cuma hatmiyle devam eden programda, sureleri Hafız Osman Şahin, Metin Çakar, Hasan Kara, Mustafa Kızılcaoğlu, İshak Danış, Bünyamin Topçuoğlu, Ferruh Muştuer, Numan Akbaş, Emrullah Akbaş, Yunus Balcıoğlu tilavet etti. Sonrasında Mustafa Altın, Alpcan Çelik, Ekrem Nalbant, Mehmet Koçyiğit, Emrullah Akbaş, Metin Çakar, Osman Şahin’in Kehf Suresi’ni tilavet edeceği programda, Hasan Kara, Mustafa Kızılcaoğlu, İshak Danış, Bünyamin Topçuoğlu, Ferruh Muştuer, Numan Akbaş Meryem Suresi’ni okudu. Programın devamında Emrullah Akbaş, Yunus Balcıoğlu, Mustafa Altın, Alpcan Çelik, Ekrem Nalbant, Mehmet Koçyiğit Yasin Suresi’ni tilavet etti.

HASRETLE BEKLEDİĞİMİZ AYASOFYAMIZIN İBADETE AÇILMASININ SEVİNCİNİ YAŞIYORUZ

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, duasına, “Ey yerlerin, göklerin ve bütün mevcudatın Rabbi. Yüce Rabbimiz şu anda ellerimizi Senin rızan için kaldırdık. Bizleri dergâh-ı uluhiyetinden boş çevirme Allah’ım.” sözleriyle başladı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş okuduğu duada, “Ya Rabb, bugün 86 yıldır büyük bir hasretle beklediğimiz Ayasofyamızın ibadete açılmasının sevincini yaşıyoruz. İlahi, bu sevinci gönüllerimizde ve ülkemizde daim eyle. Bir daha bu ulu mabedi mahzun ve milletimizi de burada ibadet etmekten mahrum eyleme Allah’ım” ifadelerini kullandı.

4 MİNAREDEN AYRI AYRI EZAN OKUNDU

Duaların ardından Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin 4 minaresinden 4 müezzinle ezan okundu, cemaat 86 yıl sonra ibadete açılan camide kılınan ilk namazda secde etti. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde, 86 yıl sonra cuma namazını kılmak ve tarihi ana tanıklık etmek için çeşitli illerden İstanbul’a gelen çok sayıda vatandaş da alanın dolması nedeniyle cuma namazını Yenikapı etkinlik alanında kıldı.

KILIÇ GELENEĞİYLE OKUNDU

Cuma hutbesini Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş irad etti. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Ayasofya: Fethin nişanesi, Fatih’in emaneti” başlıklı hutbe verdi. Erbaş, hutbesini okumak için minbere kılıçla çıktı. Hutbe sonrası cuma namazının farzını kıldıran Erbaş, Fetih suresini okudu.

AYASOFYA: FETHİN NİŞANESİ, FATİH’İN EMANETİ

Erbaş, “Ayasofya: Fethin nişanesi, Fatih’in emaneti” başlıklı hutbesini okumak için minbere kılıçla çıktı. Allah’ın lütfu ve inayeti ile cumanın huzuru ve bereketinin Müslümanların üzerine olmasını dileyen Erbaş, bu mübarek vakitte, bu mukaddes mekanda tarihi bir ana şahitlik edildiğini belirtti.

“BÜTÜN İBADETİ DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞIMIZın ORGANİZESİYLE GERÇEKLEŞTİRDİk”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cuma namazının ardından Fatih Sultan Mehmet Han’ın türbesini ziyaret etti. Ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, “350 bin kişi bugün cuma namazına iştirak etmiş. Bu tabii çok önemli bir aşkın aslında mahsulü idi. Bunu gerçekleştirmek, içerideki bütün ibadeti Diyanet İşleri Başkanlığımız organizesiyle gerçekleştirdik. Bundan sonra içeride ve dışarıda Kültür ve Turizm Bakanlığımız’ın yapacağı restorasyon çalışmaları var. Bu çalışmaları ile beraber Ayasofyamızı çok daha farklı çok daha anlamlı bir yapıya kavuşturmuş olacağız” şeklinde konuştu.

İstanbul’un Fethi’nin sembolü, Fatih Sultan Mehmet Han’ın mirası Ayasofya, 86 yılın ardından kılınan Cuma namazıyla ibadete açıldı. Yüzbinlerce Müslüman, Ayasofya-i Kebir Camii’nde ilk cuma namazını eda etmek için tarihi yarımadaya akın etti. Aksaray’dan Sultanahmet Meydanı’na kadar binlerce vatandaş yürüyerek ulaştı. Ayasofya’dan Beyazıt’a, Sultanahmet’ten Çemberlitaş’a kadar meydanları hınca hınç dolduran müminler, boş buldukları her alanda kıbleye yöneldi. Ayasofya’nın açılışı için birlikte namaza duran yüz binlerce Müslüman, dualar etti.

HEYECANI ANLATMAYA KELİMELER YETMİYOR

Ayasofya Camii’nin açılışı için şehir dışından gelen 24 yaşındaki Yavuz Alpaslan, “Tekirdağ’dan arkadaşımla birlikte geldik. Bu heyecanı anlatmaya kelimeler yetmiyor. 86 yıllık hasret çok şükür bitti. Çok mutluyuz. Tek isteğimiz Ayasofya-i Kebir Camii’nin içini de görebilmek” şeklinde duygularını aktardı.

FETİH RUHU İÇİMİZDE CANLANDI

Ayasofya’nın açılışı ile büyük manevi duygular içine girdiklerini dile getiren Recep Yaşar ise, “Afyonkarahisar’dan geliyoruz. Çok mutluyuz. Atamız Fatih Sultan Mehmet’in mirasına sahip çıkmak için geldik. Kur’an-ı Kerim tilaveti, tekbirler ve ezan-ı şerifin okunmasıyla yoğun manevi duygular içine girdik. Burada fetih ruhunu yeniden yaşadık. Adeta Fatih Sultan Mehmet’in fethin hemen ardından Ayasofya’da kıldırdığı ilk cuma namazını eda ettik” diye konuştu.

TÜM MÜSLÜMANLARIN KALBİ AYASOFYA’DA

Ayasofya-i Kebir Camii’nin açılış heyecanına yurt dışından gelerek tanıklık ettiler. Kamerun ve Çad’dan gelerek tarihi anlara şahit olan Ali ve Ahmet, “Ülkelerimizden eğitim için Türkiye’ye geldik. Oldukça heyecanlıyız. Çok uzun bir zamandır bu anları bekliyoruz. Kamerun ve Çad’da bulunan ailelerimiz Ayasofya’nın cami olarak açıldığı için çok mutlu. Onlar da bu anlara tanıklık etmeyi çok istiyorlardı. Ancak gönülleri Türkiye ile birlikte” şeklinde konuştu.

“MÜSLÜMANLAR İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜN”

Hindistan’dan gelen Gohari Imam, bugün Ayasofya’da namaz kılmanın heyecanını yaşadığını söyledi. Imam, “Bugün sadece Türkler için değil tüm Müslümanlar için önemli bir gün. Dünyadaki bütün Müslüman toplulukları için son derece önemli. Ben de ayrıca tarihe şahitlik etmiş oluyorum. 20-30 yıl sonra bunu akrabalarıma ve arkadaşlarıma anlatacağım.” ifadelerini kullandı. Çadlı Muhammed Nur, arkadaşlarıyla namaz kılıp dua edeceğini belirterek, “Bugün gerçekten güzel ve önemli bir gün. İslam âlemi için çok önemli. Burada olduğum için mutluyum” dedi. Pakistanlı Mehmet Refik de “Allah bütün Müslümanlardan razı olsun” şeklinde konuştu.

AYASOFYA-İ KEBİR CAMİ-İ ŞERİFİ SABAHA KADAR AÇIK KALDI

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde 86 yıl sonra vakit namazları da eda edildi. Diyanet işleri başkanlığı personeli, hem camiye giriş sırasında hem de namaz öncesinde sosyal mesafenin korunması için vatandaşları yönlendirdi. Çok sayıda vatandaş, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne girmek için uzun kuyruklar oluştururken, cami sabaha kadar açık tutuldu.

Manşetleri ve kararlı yayınlarıyla yarım asırdır Ayasofya davasına sahip çıkan Millî Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş da Ayasofya Camii’nde cuma namazı kılanlar arasındaydı.

Gazetemiz açılış programını yakından takip etti. Muhabirimiz Baki Sancak, Ayasofya Camii’nin çevresini dolduran milletin nabzını tuttu...

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 27 Mart 2023
İmsak 05:24
Güneş 06:50
Öğle 13:15
İkindi 16:44
Akşam 19:30
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 25 60
2. Fenerbahçe 24 54
3. Beşiktaş 25 49
4. A.Demirspor 25 45
5. Trabzonspor 25 44
6. Başakşehir 24 41
7. Kayserispor 25 38
8. Konyaspor 25 34
9. Karagümrük 24 31
10. Antalyaspor 25 28
11. Alanyaspor 25 28
12. Sivasspor 25 27
13. Kasımpaşa 25 26
14. Gaziantep FK 25 25
15. Ankaragücü 24 25
16. İstanbulspor 24 24
17. Giresunspor 24 23
18. Hatayspor 24 23
19. Ümraniye 25 22
Takımlar O P
1. Samsunspor 27 57
2. Eyüpspor 27 53
3. Rizespor 26 49
4. Sakaryaspor 27 49
5. Pendikspor 26 47
6. Keçiörengücü 27 47
7. Bodrumspor 27 42
8. Manisa FK 26 42
9. Boluspor 26 41
10. Bandırmaspor 26 40
11. Göztepe 26 38
12. Tuzlaspor 27 28
13. Erzurumspor 26 25
14. Altay 27 25
15. Adanaspor 27 25
16. Altınordu 26 20
17. Gençlerbirliği 26 18
18. Denizlispor 27 17
19. Yeni Malatyaspor 27 16
Takımlar O P
1. Arsenal 28 69
2. M.City 27 61
3. M. United 26 50
4. Tottenham 28 49
5. Newcastle 26 47
6. Liverpool 26 42
7. Brighton 25 42
8. Brentford 27 42
9. Fulham 27 39
10. Chelsea 27 38
11. Aston Villa 27 38
12. Crystal Palace 28 27
13. Wolves 28 27
14. Leeds United 27 26
15. Everton 28 26
16. Nottingham Forest 27 26
17. Leicester City 27 25
18. West Ham United 26 24
19. Bournemouth 27 24
20. Southampton 28 23
Takımlar O P
1. Barcelona 26 68
2. Real Madrid 26 56
3. Atletico Madrid 26 51
4. Real Sociedad 26 48
5. Real Betis 26 45
6. Villarreal 26 41
7. Athletic Bilbao 26 36
8. Rayo Vallecano 26 36
9. Osasuna 26 34
10. Celta Vigo 26 34
11. Mallorca 26 32
12. Girona 26 31
13. Getafe 26 29
14. Sevilla 26 28
15. Cadiz 26 28
16. Real Valladolid 26 28
17. Espanyol 26 27
18. Valencia 26 26
19. Almeria 26 26
20. Elche 26 13
Günün Karikatürü Tümü