Çikolatanın insan sağlığı bakımından yararları konusunda şimdiye kadar yürütülen çalışmalarda, özellikle siyah çikolatanın zengin polifenolik bileşik içeriği nedeniyle kalp ve damar rahatsızlıklarında yararlı olabileceği, bazı de­neysel ve epidemiyolojik çalışmalar ile ortaya konulmuştur. 13 gönüllü üze­rinde yürütülen bir çalışmada, 14 gün süre ile günde 100 gram siyah çikolata tüketilmesiyle büyük tansiyonda (sistolik) ortalama 5,1 mmHg ve küçük tan­siyonda (diyastolik) ortalama 1,8 mmHg düşme sağlandığı bildirilmiştir. Bu değerler oldukça önemli, büyük tansiyonu 16-17 civarında olan bir hastada normalleşme sağlanabilir. Benzer bulguların daha sonra yürütülen çalışmalar ile de gözlenmesi, etkinliğin bir kanıtı olarak kabul edilebilir. Alman erişkin­ler üzerinde yürütülen bir çalışmada, katılanların dörtte birinde tansiyonda yüzde 40’lık bir düşme gözlenmiş. Ünlü Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi araştı­rıcıları tarafından yürütülen bir çalışmada, siyah çikolatanın gebelikte yüksek tansiyon riskini azaltabileceği sonucuna varılmıştır.

Siyah Çikolata Damar Sertliği Riskini Azaltabilir

Amerika Birleşik Devletleri’nde yedi üniversiteden araştırıcıların görev al­dığı ve ardışık olarakyürütülen iki paralel çalışmadan birinde, 2.217 gönüllüye sorgulama içerisinde yedikleri çikolata miktarı ve sıklığı sorulmuş. Ardından koroner arterlerde damar sertliği (kalsifıye aterosklerotik plaka) gelişimi bilgi­sayarlı tomografi ile tespit edilerek, elde edilen sonuçlar bilimsel dereceleme sistemi ile değerlendirilmiş (Agatston skoru). Sonuçlar yorumlandığında, çi­kolata tüketimi sıklığı arttıkça damar sertliği riskinde belirgin bir azalma sağ­landığı gözlenmiş.

Aynı grup tarafından yayımlanan ve yaşları 25 ile 93 arasında 4.970 gönül­lüde yürütülen bir başka anket çalışmasında ise çikolata tüketme sıklığı art­tıkça (ayda 1 -3 defa, haftada 1 -4 defa ve haftada 5 defadan fazla) koroner kalp hastalığı gelişme riskinde belirgin bir azalma gözlemlenmiştir.

Siyah Çikolata Damar Sertliği Riskini Azaltabilir

Yeni yayımlanan üçüncü çalışmada ise herhangi bir ilaç kullanmayan 22­28 yaşları arasında 18 sağlıklı genç gönüllü kullanılmış. Birkaç haftalık uyum diyeti uygulamasından sonra bir gruba flavanolce zenginleştirilmiş kakao, di­ğer gruba flavanolce fakirleştirilmiş kakao tozu ilave edilmiş diyet verilmiş. Flavanoller, polifenolik yapıda ve kuvvetli antioksidan etkili flavonoit grubu bitki bileşenleridir. Yemeği yedikten önce ve sonra (2, 4 ve 6 saat) alınan kan örneklerinde trigliserit, total kolesterol, kolesterol (HDL, LDL) değerleri iz­lenmiş. Sonuçta, flavanolce zenginleştirilmiş kakaolu diyet uygulamasının, izlenen kan değerlerinde belirgin bir şekilde azalma sağlayabildiği gözlenmiş.

Yukarıda bahsettiğim üç çalışmanın da sonuçları daha önceki çalışmaları destekliyor. Sonuç ortada; özellikle siyah çikolata orta derecede kalp ve da­mar hastalıklarında tedaviye yardımcı olmak üzere “zevkle tüketilebilecek” bir deva olabilir. Bu arada yediğiniz çikolatanın kalitesi de önemli. Malum, bazı üreticilerin yaratıcılığının sonu yok! Keçiboynuzu tozu, üzüm pekmezi vb çi­kolata diye satılabiliyor.