Haberin Kapısı
2020-06-18 14:47:22

Bir Osmanlı olan, Arnavut asıllı İslam Şairi M. Akif Ersoyu dinleyelim lütfen:

İrşad Seyda

18 Haziran 2020, 14:47

Hani milliyetin islamdı, Kavmiyetçilik nedir?

Irkçıların hıncı bilesin ki dinedir.

Türk, Kürt, Arap, Çerkez diye var mı İslam’da yeri?
Fesatçılık olur Vallahi ırkı sürmek ileri...
Lazın Kürde, Arabın Türk’e üstünlüğü ne haber?
Küfür diye lanetliyor Hz. Peygamber


Merhum Akif, İstiklal marşında MİLLETİM, IRKIM derken İSLAM MİLLETİNİ KASTEDİYOR. SAFAHATI OKUYAN AÇIKÇA BUNU GÖRÜR. Babası bir zâlim ve imam. Veterinerliğin yanında Arapça İslami ilimleri ve Farsça İslam edebiyatını da babasından okumuş. İttihak Terakkinin aşırı Türkçülüğü, Arnavutları küstürüp Osmanlı’dan ayrılmalarına sebep oldu ve Akif buna içerlenir. Hem Arnavut’ları eleştirir hem Türkçüleri.

Şimdi Kürt’lere aynı baskı yapılıyor; o zaman Arnavutları dışlayan milliyetçi, zararlı siyasetin aynısı; aslında son yüzyıldan beridir dehşetli katliamlarla, Kürt’lere yaşatılan acılarla bu süreç tırmandırıldı. Dersim, Zilan Deresi /Van, Bingöl, Hakkâri, Alakamış /İdil, Sason vd soykırımlarda iki yüz bine yakın insan öldürüldü. Pkk’dan önce olan hadiseler bunlar. PKK bunlara tepkinin sonucudur aslında. Halepçe, Enfal vd de öbür tarafta, Irak’ta oldu. Vicdanlı olup bunları görmek lazım. Hiç bir şey olmamış gibi davranamayız. Onlar şimdiki Kürt’lerin ataları, dedeleri ve yakın akrabalarıdırlar.

BİR SOY VE IRK ÖNE ÇIKARILMAMALI

Bu, tüm islam coğrafyasını da zamanla küstürür ve birliğe engel olur. Dine, akla, mantığa, realiteye de ters bir durumdur aynı zamanda. Çok dilli, çok kültürlü oldu hep tarihi İslam devletleri. Avrupa da da durum aynı şimdi .Dil takıntısı ,tek ırkta asimile çoktandır terkedildi.Mussoloni,Hitler,Franko ile Sabetaycı kökenli Kemalist ırkçılık ayni şeylerden beslenir :Egoizm ve narsizm ile diğerine üstünlük taslama ,direnirse jenosidlerle yok etme ..

Bin yıllık büyük savaşlarda Kürdü ,Türkü,Çerkez’i Haçlılara karşı birlikte can verdi ,hepsi can verdi .Sadece bir İslam kavmi /unsuru/ulusu değil ...Tarihi şerefi sadece birine verip diğerlerini aşağılamak en tehlikeli şeylerden biridir ve ayrılıklara neden olur .Ki zaten oldu .Bu saatten sonra EN BÜYÜK SORUN olan bu meselede ıslahat için gayret gösterilmeli .Bu mesele okullardan ,teknikten ,şundan bundan çok daha önemli ve etkileri çok daha derin mesele .Tabiî ki diğerleri de önemli ama ANA MESELE ,AYRIŞTIRICI ,GÜÇTEN DÜŞÜRÜCÜ MESELE BUDUR ..

ANA DİLDE EĞİTİM FOBİSİ

İlginçtir Türk asıllı Kazakistan’da, Avrupa’da, Irak’ta, İran’da, Ermenistan’da, Rusya’da bile Kürtçe anadilde eğitim ve yayın serbest, Kürtçe tv ve radyolar var oralarda. Bunlar anayasal güvenceler arasındadır, Türkçenin tüm lehçeleri dâhil tüm diller için bu hak var oralarda. Ama elli yıldır Türkiye’de Kürtçe serbest olsun mu olmasın mı diye tartışılıyor. Bu uğurda onbinlerce Kürd insanı öldürüldü haksız yere. Osmanlıda bile serbestti Kürtçe, hatta Kürdistan ifadesi; bölge adı olarak. Kemalizm’in insanları akıl tutmasına maruz bıraktığına dair örneklerden sadece biridir bu baskı ve yasak. Halbuki insani ve İslami çerçevede hak ve özgürlükler olsa insanlar rahat nefes alacak, baskıyı ve ötekileşmeyi hissetmeyecek, huzur, beraber ortak yaşama ve birlikte güçlenip tarih sahnesine çıkma seçeneği daha kolay pratiğe geçecek.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.